Ételszállítási szolgáltatást indít az Uber Zürichben

Hírek2019. márc. 11.Növekedés.hu

A zürichiek hamarosan igénybe vehetik az Uber ételszállító szolgáltatását, az Uber Eats-et, erősítette meg a kaliforniai székhelyű vállalat.

Az applikációra alapozott szolgáltatás novemberben indult Genfben, és egy csapat most dolgozik az Uber Eats tevékenységének előkészítésén Zürichben, idézi a thelocal.ch hírportál a svájci üzleti napilapot, a HandelsZeitung-ot.

A futárok Genfben kerékpárt vagy mopedet használnak. A szállítási időszak délelőtt 11-től éjszaka 11-ig tart, a megrendelt étel 30 percen belül megérkezik. A fuvardíj körülbelül 1400 forintnak megfelelő svájci frank.

Várhatóan hasonló rendszert alkalmaznak majd Zürichben is. Az Uber szóvivője, Luisa Elster elmondta, hogy

a kezdeményezést az éttermek, a szállító partnerek és az ügyfelek Genfben kedvezően fogadták és már nagy az applikáció iránti érdeklődés Zürichben is.

A szolgáltatás azonban nem mentes a bírálatoktól sem. Az Uber utazásmegosztó programjához hasonlóan az Uber Eats is független szállítókat használ, akik önmaguk döntenek arról, mikor és hol akarnak dolgozni és nem kapnak fix fizetést. 

Ez utóbbi nem tetszik Genf munkaügyi miniszterének, Mauro Poggia-nak, aki azzal érvel, hogy

az Uber Eats egy munkáltató, ezért futárjait teljes jogkörű alkalmazottaknak kell tekinteni, nem pedig független, szerződéses partnereknek.

A genfi Tribune de Genève napilapnak adott egyik interjújában a miniszter a közelmúltban elmondta: az ügyben a megkérte a Gazdasági Ügyek Svájci Állami Titkárságának hivatalos állásfoglalását.