Európa leggazdagabb embere megveszi a patinás Tiffany's céget

Hírek2019. okt. 29.Sz.A.

Bernard Arnault tulajdonában már 75 luxus világmárka van, most az amerikai Tiffany's ékszervállalatot vásárolja fel, ami a párizsi LVMH történetének legnagyobb tranzzakciója lesz. A vállalatot az Álom luxuskivitelben című film tette híressé, melyben Audey Hepburn játszotta a főszerepet.

A Dior és a Louis Vuitton márkákat is tulajdonló francia LVMH felvásárolja a Tiffany's vállalatot – értesült a Financial Times. A közel 12 milliárd dollár értékű patinás ékszervállalat Európa leggazdagabb emberének, Bernard Arnaultnak a tulajdonában álló LVMH legnagyobb amerikai tranzakciója lesz.

A Párizsban jegyzett divatvállalat második legnagyobb piaca ma már az Egyesült Államok, az elsőnek számító Ázsia után. Az ajánlat 14,5 milliárd dollárról szól lapértesülések szerint, és ez nem biztos, hogy elegendő ár a Tiffany részvényeseinek. Annak ellenére, hogy a részvények jelenlegi ára feletti az ajánlat, a vásárlási szándék hírére ugyanis hétfőn hatalmasat ugrott a Tiffany részvényeinek ára, amely így a 14 hónappal korábbi csúcspontot érte el.

Az alkudozás valószínűleg még nem ért véget, elemzők szerint a Tiffanyért végül még a jelenlegi rekordösszegnél is többet fizethet a francia óriásvállalat.

Az először a Bloomberg hírügynökség által jelzett felvásárlás az LVMH számára még fontosabbá válik a legtehetősebb rétegek ékszerpiaca, mivel

2011-ben a szintén patinás Bulgarit vették meg 5,2 milliárd dollárért.

A Tiffany a turisták gyengébb vásárlása, a kereskedelmi háború és az erős dollár miatt több kihívással is küszködik. A vállalatot 1837-ben alapította Charles Lewis, legismertebb üzlete a New York-i Fifth Avenue-n található.

Ez az üzlet szerepel Truman Capote Álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany's) című regényében és az arról készült filmben, melyben Audrey Hepburn játszotta a főszerepet.

Audrey HepburnAudrey Hepburn az Álom luxuskivitelben című filmben

A vállalat forgalma tavaly meghaladta a 4,4 milliárd dollárt, és jelenleg 14 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

A cég részvényeinek értéke idén 22 százalékkal nőtt, amely azonban meg sem közelíti az LVMH 49 százalékos emelkedését.

Bernard Arnault tulajdonában 75 divatmárka áll, vállalata 156 ezer embernek ad munkát, világszerte 4590 üzletet tartanak fenn.

Az LVMH-hoz tartozó Louis Vuitton nemrég Texasban nyitott gyárat, az átadó ünnepségen jelen volt Donald Trump és lánya, Ivanka Trump, aki átvágta a szalagot.

Az LVMH csoport harmadik negyedéves forgalma is a várakozások felett alakul, 11 százalékos emelkedést mutat a tavalyi eredményhez képest – számol be a brit lap. A brit lap kiemeli, hogy Bernard Arnault vállalata négy évvel ezelőtt még kifejezetten nehéz helyzetben volt, mára azonban – többek között a Bulgari megvásárlása miatt is – kiváló eredményeket ér el.

A luxusékszerek piaca tavaly jelentős mértékben emelkedett, és elérte a 260 milliárd dolláros éves forgalmat. Lapinformációk szerint a Tiffany-t a luxusórák irányába fejlesztené tovább a TAG Heuer és a Hublot márkákat is tulajdonló LVMH csoport.