A német gazdaság lassulása a vártnál jobban fékezhet minket

Elemzések2019. okt. 29.Sz.A.

Németország gazdasági problémái, az erős exportkitettség, az uniós pénzek csökkenése és a munkaerőhiány fékezi a visegrádi gazdaságokat, amelyek impozáns gazdasági növekedése veszélybe kerülhet - véli a Bécsi Nemzetközi Gazdaságkutató intézet (WIIW).

A visegrádi országok impozáns mértékű gazdasági növekedéséről, és a német recessziós veszélyek miatti lassulás veszélyeiről közölt hosszú elemzést az Economist. A cikk kiemeli a V4-ek felzárkózásának gyors tempóját, amivel

Csehország jelenleg a német egy főre eső GDP 73 százalékát érte el, míg Szlovákia 63, Magyarország és Lengyelország pedig 57 százalékon áll.

A felzárkózás a jövőben is folytatódik, azonban a német gazdaságtól jelentősen függő V4-ek a vártnál is jobban megérzik Berlin problémáit elsősorban a kereskedelmi és befektetési függés miatt.

A Bécsi Nemzetközi Gazdaságkutató Intézet (WIIW) szerint a régiónak el kell kerülnie a közepesen fejlett országok csapdáját, amely szerint csak egy bizonyos szintig lehet gyors a felzárkózás, majd szükségszerűen megtorpanás következik, amennyiben nem sikerül a gazdasági modellváltás, és nem tudják emelni az innovatív vállalatok számát.

Visszahúzó erőt jelent a régióra jellemző munkaerőhiány, amely ugyan erős béremelkedést - és a fogyasztás növekedését - hozta, ugyanakkor a magasabb munkaerőköltség visszafoghatja a befektetéseket a jövőben. A cikk példaként említi a kecskeméti Mercedes gyár bővítésének elhalasztását. 

Az exporttól – elsősorban német relációban – nagyon magas arányban függenek a visegrádiak:

a szlovák GDP 97 százalékát adja a kivitel, Magyarországon ez a mutató 86 százalék, a cseheknél 78 százalék, míg a lengyeleknél 55 százalék.

Különösen hazánk és Szlovákia függ a német kereskedelemtől és beruházásoktól: a cikk kiemeli a magyar autóipari vállalatokat, és a győri Audi-gyárat, amely egyedül a magyar export kilenc százalékát termeli. 

A német gazdaság a harmadik negyedévben megint zsugorodást vagy stagnálást mutathat, és ha két egymás utáni negyedévben is negatív előjelű a növekedés, akkor nem kerülheti el a recessziót, amire a német jegybank is figyelmeztetett. A német gazdasági növekedéssel a V4-ek közül leginkább a szlovák és a magyar gazdaság mutatja a legszorosabb korrelációt.

A másik probléma, amely lassíthatja a V4-ek növekedését az uniós források csökkenése, melynek mértéke átlagosan 25 százalékra tehető. Ennek egyik oka a brit befizetések hiánya miatt csökkenő 2021-2027-es uniós költségvetés, melyben a régiónak jutó kohéziós támogatásokat erősen megvághatják.

A közepesen fejlett országok csapdájával kapcsolatban a Világbank elemzésére utal a bécsi kutatóintézet:

eszerint 1960 óta 101 ország közül csak 13-nak sikerült elkerülnie ezt a csapdát és bekerülni a magas jövedelmű országok közé.

A lassulás ellen a V4-ek kormányai különböző gazdasági élénkítőprogramokat dolgoztak ki – emlékeztet a brit lap.