Közeleg az azonnali fizetések ideje

Elemzések2019. okt. 29.Harsányi Péter

Jelentős és összetett tesztelési folyamattal jár az azonnali fizetési rendszer bevezetése, miközben nagyszámú banki szereplőkkel folyamatos egyeztetés szükséges. Az új rendszer bevezetése számottevően növelheti a versenyképességet a bankszektorban, de lendület kaphat a mobilfizetések elterjedése is - tudtuk meg a Giro Zrt-től.

Az azonnali fizetési rendszer bevezetés jelenlegi szakaszában a kötelező éles próbaüzemi tesztkövetelményeket és a teszteredmények kiértékelését kell rendszeresen egyeztetni a bankokkal - tudta meg lapunk a GIRO Zrt.-től. Mint jelezték, a bankoknak a kötelező tesztek teljesítéséhez szorosan együtt kell működniük és ilyen nagyszámú szereplő esetén a tesztek összehangolása jelentős feladatot jelent.

Kérdésünkre, miszerint a mobilfizetések elterjedése milyen mértékben tudja mérsékelni a készpénzállomány növekedésének dinamikáját, a Giro Zrt. rávilágított, hogy Magyarországon jelenleg nem létezik olcsó, minden helyzetben használható magánszemélyek közötti elektronikus fizetési megoldás. Az azonnali fizetési rendszer bevezetésével ez megváltozhat, amennyiben valamelyik szereplő az azonnali átutalásokra épülő mobilfizetési megoldást fejleszt a felhasználók számára.

Egy ilyen mobilfizetési megoldás használatával azoknál a kiskereskedőknél is megjelenhet elektronikus fizetési megoldás, ahol a jelenleg elérhető elektronikus fizetési megoldások magas ára vagy nehézkes implementációja miatt nem elérhető csak a készpénzes fizetés.

Az azonnali átutalások hatására másrészről a banki szolgáltatások területén növekedhet a legjobban a versenyképesség. A Giro Zrt. várakozásai alapján az azonnali átutalás bevezetése elsősorban a bankok versenyképességét erősítheti a fintech megoldásokkal és a nagy technológia szolgáltatók elektronikus fizetési megoldásaival szemben.

Tervek szerint

Az MNB közleménye alapján terv szerint halad az azonnali fizetési rendszer létrehozására indított országos projekt.

Az azonnali fizetési rendszer létrehozását koordináló Projektirányító Bizottság (PIB) 2017. szeptember 25-én megtartotta második ülését.

Az ülésen a tagok áttekintették a projekt munkafolyamatait és megállapították, hogy minden az eredeti ütemezés szerint halad. A GIRO Zrt-ben elkezdődött a központi rendszer létrehozása, ezzel párhuzamosan pedig folyamatban van a rendszer alapszolgáltatásainak működését leíró technikai és üzleti szabályok véglegesítése. A szükséges jogszabály-módosítási javaslat elkészült, és arról megkezdődött az érintettekkel a konzultáció.

A PIB-et jelenleg Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója vezeti, tagjai közé tartoznak a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, a Magyar Államkincstár, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a GIRO Zrt. vezető tisztségviselői.

A központi rendszerhez kapcsolható kiegészítő szolgáltatások átjárhatóságának és az azonnali fizetés széleskörű felhasználhatóságának megteremtését célzó munka a piaci szereplők széleskörű részvételével folyik.

A projektben résztvevő intézmények belső, illetve az azonnali fizetési szolgáltatásokat a jövőben használó lakossági és vállalati kör külső tájékoztatása egyre intenzívebbé válik, az ezt biztosító tájékoztatási stratégia kidolgozása elindult.

Az azonnali fizetési rendszer létrehozásáról 2017 elejére hozta meg a szükséges döntéseket a Magyar Nemzeti Bank, amelynek célja a hazai pénzforgalmi szektor, a pénzügyi infrastruktúra és ezen keresztül a magyar gazdaság versenyképességének növelése. Az aktuális döntés értelmében 2020. március 2-ig minden érintett szereplőnek fel kell készülnie az indulásra.

Ettől az időponttól kezdve az év minden napján, 24 órában, legfeljebb 5 másodperc alatt lehet majd átutalásokat teljesíteni úgy, hogy az átutalás kezdeményezése során lehetőség lesz a jelenlegi hosszú számlaszámok helyett a kedvezményezett más azonosítóját (például mobiltelefonszám, e-mail cím) megadni.

A fejlesztés eredményeképp a jegybank arra számít, hogy a jövőben jóval szélesebb körben és új technikai megoldások használatával lehet majd elektronikusan fizetni, így például nagy lendület kaphat a mobilfizetések elterjedése is.