A válság elkezdődött – Globális gondban a gyémántpiac

Elemzések2019. okt. 26.Növekedés.hu

A gyémánt örök – legalábbis James Bond szerint, ám árfolyama korántsem. A világ gyémántpiacai összeomlottak az elmúlt időszakban.

A gyémánt a lányok legjobb barátja, énekelte Marilyn Monroe a Szőkék előnyben című filmben – 1953-ban. Hogy ma mi a lányok „legjobb barátja”, arra sok tippünk lenne, de az biztos, hogy nem a gyémánt. A drágakövek luxuscikkek, s az ezek iránti kereslet többnyire pontosan tükrözi a világgazdasági fellendülést, illetve a recessziós veszélyeket. 

A világ legnagyobb gazdaságainak növekedési üteme lassul, a központi bankok a monetáris élénkítések új hullámával kísérleteznek, és ugyan nincs ember a világon, aki megmondaná, hogy mikor üt be a nagy recesszió, de olyan sem, aki a kilábalásra tuti tippeket tudna adni. Mindez a fogyasztási kiadásokra is kihat - csökken a luxuscikkek iránti kereslet is. 

A legújabb csapás a szektorra az izraeli gyémántipar összeomlása – a kivitel 22 százalékkal zuhant az idei első háromnegyed évben, 2,62 milliárd dollárra esett az egy évvel korábbi 3,32 milliárdról. A harmadik negyedévben a kivitel és a behozatal csaknem 30 százalékkal esett vissza. 

A Times of Israel című lap szerint a kínai-amerikai kereskedelmi háború és a hongkongi tüntetések adták meg a kegyelemdöfést. 

A két legnagyobb vásárló, az Egyesült Államok és Kína makrogazdasági helyzete – részben a vámháború miatt – igencsak bizonytalan.

Yrom Dvash, az izraeli gyémánttőzsde elnöke az Ynetnewsnak elmondta, hogy Hongkong az izraeli gyémántexport körülbelül 30 százalékát veszi fel. A szigetország ékszerészei évi több száz millió dollár értékű gyémántot importálnak Izraelből, majd ennek egy része az anyaországba, Kínába áramlik.

A hongkongi helyzet összecsapásokkal, rosszabb esetben polgárháborúval fenyeget, a kínai gazdaság pedig lassul. Ebben a helyzetben nem azzal foglalkoznak az emberek, hogy ékszereket vásároljanak. 

Yrom Dvash szerint probléma az is, hogy a kínai kormányzat nem engedélyezi állampolgárainak, hogy Hongkongba utazzanak. Pekingnek az a szándéka, hogy megnehezítse a kínai üzletemberek utazásait, ezzel próbál meg nyomást gyakorolni a szigetország gazdasági életére. Hongkong a gazdag kínaiak és a feltörekvő középosztály egyik kedvenc célpontja, részben itt költik el pénzük jókora részét, részben vállalkozásaiknak Hongkong szolgál kapunként a Nyugat felé.

A szigetországban így a világ második legnagyobb gyémántpiaca alakult ki. Hongkongban lényegesen olcsóbbak a luxuscikkek, mint Kínában, ahol a pekingi vezetés ideológiai okokból tartja extrém-magas szinten azok árát. 

Az első India, ahol szintén krízis van.

Nirav Modi, az indiai gyémántkirály ugyanis hatalmasatt bukott.

Kiderült, hogy csalárd ügyleteivel ő vitte csődbe a második legnagyobb indiai pénzintézetet, a Punjab National Bankot. Modit nemrég tartóztatták le Londonban, ahol 8 millió fontért vásárolt házat. Az indiai gyémántkereskedők hitelkereteit a válság nyomán radikálisan megnyirbálták,

az egykor az adott szón, a becsületen alapuló iparág fennállása legsúlyosabb válságát éli át.

Modi megdöbbentő sztorijával lapunk részletesen is foglalkozott. 

A válság súlyosságát jól jelzi, hogy a De Beers, a világ egyik legnagyobb gyémántkitermelő és nagykereskedő konszernjének eladása szeptemberben 40 százalékkal zuhantak az előző év azonos időszakához képest. A piacokon túlkínálat alakult ki drágakövekből - az árak zuhanórepülésben vannak. Grafikonunkon jól látszik, hogy az IDEX-en (International Diamond Exchange) az idén trendszerűen zuhannak az azonnali jegyzések. 

Másik grafikonunk a Signet, a világ legnagyobb gyémánt-ékszer kiskereskedője részvényeinek árfolyamalakulását mutatja – kommentár aligha szükséges hozzá. 

A válságot súlyosbítja, hogy a De Beers nem volt hajlandó a nyers, csiszolatlan gyémántok árát csökkenteni a válság miatt, így túlkínálat alakult ki. A konszern évi tíz gyémánt-vásárt tart Botswana fővárosában, Gaborone-ban. A vásáron a vevők nem alkudozhatnak, így a csiszolt gyémántok globális áresése hatására kénytelenek profitcsökkenést elszenvedni. Az indulatok odáig fajultak, hogy a kereskedők szinte szabotálták az aukciót, így a De Beers kénytelen volt néhány drágakőre visszavásárlási garanciát adni.