Hazai kkv-k külföldi terjeszkedését segítik

Interjú2019. jan 29.Szabó Anna

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap a határokon átívelő gazdasági együttműködések létrejöttét ösztönzi. Csuhaj V. Imre elnök-vezérigazgatóval az országhatárokon átnyúló tevékenységekről beszélgettünk. Mi az alapkezelő által kezelt Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap szerepe?

Az alap célja egyrészt a hazai vállalkozások a Magyarországgal szomszédos országokba való terjeszkedésének elősegítése tőkeinjekcióval, másrészt pedig az onnan hazánkba érkező innovatív vállalkozások támogatása. A lényeg, hogy

a projekteket két tényező határozza meg – Magyarországon, illetve valamely szomszédos országban kell működnie.

Akár eredően magyarországi, akár határon túli cégről van szó, a befektetések valamennyi esetben Magyarországon valósulnak meg. A határon átnyúló üzleti projekteket 20 milliárd forintos keretösszegből támogatjuk.

Melyek a leggyakoribb, preferált célországok?  

Igyekszünk a pénzt olyan területekre kihelyezni, ahol a leginkább segíthetünk a magyar kkv-knak, ilyen ország például Szlovákia, Románia, vagy Szerbia. Emellett azt tapasztaljuk, hogy egyre több az érdeklődő Horvátország, illetve Szlovénia irányából is. Elméleti síkon természetesen Ausztria is potenciális célország lehet, de a fejlett tőkepiac nem igényel akkora tőkepótlást mint az előbb említettek.

Milyen elvek alapján működik az alap?

A nemzetstratégiai és régiós gazdaságépítési célok előremozdítását szolgáló alap befektetéseinek maximuma 480 millió forint, jellemzően 4-5 éves időtávra. Fő szabály - az összes többi alaphoz hasonlóan -, hogy

a megszerzett tulajdonrész nagysága 10-49 százalék között lehet, tehát minden esetben csendestársként veszünk részt a vállalkozás életében.

Milyen fejlemények vannak a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Tőkealapnál?

Mostanáig összesen 1,8-2 milliárd forint értékű ügyletről tárgyalt a befektetési bizottság. Van olyan, amelyre már szerződést kötöttünk és folyósítottuk a szerződött összeget, de akad olyan is, ahol a szerződést már aláírtuk, de még - a feltételek nem teljes körű rendelkezésre állása okán - nem fizettünk. S persze vannak olyan befektetések is, ahol hamarosan megszületik a döntés.

Eddig hozzávetőlegesen egymilliárd forint értékű szerződést kötöttünk de további közel 800 millió forint értékű ügyletről születik hamarosan megállapodás.

Elképzeléseink szerint idén a tavalyi  érték két és félszeresét szeretnénk befektetni, elsősorban az egészségügy, a fémipar és az agrárium területén. Minden esetben olyan projektekben gondolkodunk, amelyeknek vannak magyarországi lábai.

Mely piacokon volt a legerősebb az érdeklődés?

A legerősebb aktivitást Erdélyben tapasztaltuk, de meg szeretnénk jelenni a szlovák, a szlovén és a horvát piacon is. Többek között egy szigetszentmiklósi logisztikai céggel kötöttünk már együttműködési megállapodást, egy másik nagy informatikai céggel pedig szintén a román piacra készülünk.

Kolozsvárott coworking iroda indítását is tervezzük, amelyet hosszabb távon inkubációs központtá szeretnénk fejleszteni.

Ez a program önmagában is megállja a helyét, de előnyt jelent, hogy információs központként is működhet, amelyen keresztül el lehet érni a potenciális célvállalatokat. Azért esett a választás Kolozsvárra, mert a román főváros után ez a legnagyobb gazdasági központ, mintegy négyszázezres lakossággal és hat egyetemmel – melyek közül kettőben IT-oktatás is folyik. Így jó az esély a 115 munkaállomással rendelkező szolgáltatás iránti jelentős igény megjelenésére. 

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.