Ezek a kiskerláncok lehetnek a járvány nyertesei

Hírek2020. júl. 24.Növekedés.hu

A Walmart továbbra is a világ legnagyobb kiskereskedelmi vállalata, az előrejelzések szerint idén közel 528 milliárd dolláros forgalma lesz. Ez az összeg nagyjából a kétszerese a világ vezető online kiskereskedelmi vállalata, az Amazon várható bevételének. A top tízes listán hat amerikai, két német, egy francia és egy kínai vállalat szerepel.

A Kantar a világ egyik vezető, elemzésekkel és üzleti tanácsadással foglalkozó vállalata. Legfrissebb felmérésükben azt vizsgálták, melyek lesznek idén a várható értékesítési eredményeik alapján a legnagyobb bevételt elérő kiskereskedő cégek.

A ranglista első helyén az amerikai Walmart áll, várhatóan 527,8 milliárd dollár forgalmat fog elérni ebben az évben.

Ez az összeg messze meghaladja a második helyezett Amazon 268,2 milliárd dolláros feltételezhető bevételét. Ha a várható globális értékesítési eredményüket vesszük alapul, akkor a két cég messze a világ legnagyobb kiskereskedője.

A Lidl és Kaufland áruházláncok anyavállalata, a Schwarz csoport a ranglistán az első európai vállalat, a becsült 133 milliárd dolláros bevételükkel a negyedik helyet szerezték meg. Az Aldi a 8. helyre került, a francia Carrefourt pedig a 10. helyet szerezte meg a toplistán.

A globális kiskereskedelmi szektort súlyosan érintette a koronavírus-járvány és a lezárások. Ugyanakkor nem mindegyik kiskereskedelmi vállalatra hatott egyformán a járvány, jelentős eltérések lehetnek országonként és a cégek nagysága szerint is. Az Egyesült Államokban és nemzetközileg több ezer kiskereskedő harcol a fennmaradásért.

Az olyan iparági óriásoknak viszont, mint például a Walmart vagy az Amazon, legrosszabb esetben azzal kell szembenézniük, hogy az értékesítési eredmény kisebb mértékben növekszik majd, és az ebből fakadó nyereség csökken. Az elemzők szerint a nagyobb cégek valószínűleg kevesebb sérülésekkel megússzák a hetekig tartó lezárásokat.