Ezek a legértékesebb sportklubok

Hírek2017. dec. 13.Növekedés.hu

A világ legértékesebb csapata immár másodjára is az amerikai futballklub, a Dallas Cowboys lett, melynek árát 4,2 milliárd dollárra becsüli a Forbes. Négy amerikai futball-, három labdarúgó-, két kosárlabda- és egy baseball- csapat is megtalálható a legdrágább tíz klubot felsorakoztató Forbes-listán. sportszervezetek amelyek a legtöbb pénzt érik Jelenleg több mint 36 olyan sportegyesület létezik világszerte, amelyek értéke meghaladja az egymilliárd dollárt, a Forbes listája szerint. A legértékesebb egyesületek ára ráadásul folyamatosan emelkedik, tavaly óta már 18 százalékos növekedést könyvelhettek el. Egyetlen sportliga sem olyan nyereséges, mint a Nemzeti Futball Liga (NFL), ahol egy csapat átlagosan körülbelül 90 millió dolláros működési nyereséget hoz (adózás előtt), és ahol a franchise jogot átlagosan 26 millió dollárra becsülnek.

Tarolnak az amerikai csapatok

A legfrissebb Forbes-rangsor szerint az amerikai futballklub, a Dallas Cowboys a világ legértékesebb sportcsapata, sorozatban másodszorra. A csapat tulajdonosa 1989 óta egy amerikai üzletember, Jerry Jones, aki a Dallas Cowboyst annak idején mindössze 150 millió dollárért vette meg, most viszont 4,2 milliárd dollárt ér. A második helyen a New York Yankees baseball csapat áll 3,7 milliárd dolláros értékkel. Tulajdonosuk az öttagú amerikai Steinbrenner família, amely talán az egyetlen olyan család a világon, amely a vagyonát csak a sportnak köszönheti. Annak ellenére, hogy  Sir Alex Ferguson, az angol Manchester United labdarúgó csapat menedzsere 2013-ban visszavonult és távozott, a Vörös Ördögök becenéven elhíresült futballklub továbbra is megőrizte kimagasló pénzügyi eredményét, így a legértékesebb labdarúgócsapatnak számít 3,69 milliárd dollár becsült értékkel.

Státuszszimbólum a külföldi befektetőknek

A 2008-as válság is megmutatta, hogy a sportcsapatok sokszor nemcsak jó üzletet, hanem státuszszimbólumot is jelentenek gazdag, külföldi befektetők számára. Kínai mágnások rengeteg sportklubba fektetett be, különösen Európában. Az UEFA pénzügyi jelentése szerint Kína a külföldi sportegyesületek legnagyobb finanszírozója, olyannyira, hogy a világ legfontosabb ligái közül többet is pénzel. Például a nagy milánói klubok, az AC Milan és az Internazionale, de még az angol Manchester City tulajdonjogának 13 százaléka is a kínaiaké. Ezen kívül Franciaországban ( Fc Sochaux, Aj Auxierre ) is komoly érdekeltségekel büszkélkedhetnek. A francia Paris Saint-Germain 2011-ben került katari befektetőkhöz, a csapat tulajdonosa Nasser Al-Khelaifi, aki 1,3 milliárd eurót pumpált a csapatba, azelőtt ennek az összegnek csupán a tizedét sikerült szponzoroktól biztosítani. Vagyonos külföldiek uralják szinte az angol foci jelentős részét is. Az orosz milliárdos, Roman Abramovics 2003-ban vette meg az angol labdarúgó csapatot, a Chelsea FC-t. Egy amerikai milliárdos, Stan Kroenke birtokolja az Arsenal tulajdonjogának 67 százalékát, az orosz Aliser Uszmanov pedig a fennmaradó tulajdonrészt. A Manchester City 86 százaléka Mansour bin Zayed Al Nahyan abu dzabi sejk tulajdonában áll, aki a veszteségesen működő, de felértékelődött klub tulajdonjogának 13 százalékát eladta a kínai médiamogul Rui-gang Linek 265 millió fontért (kb. 90 milliárd forint). A patinás Liverpool sincs már angol kézben, a Boston Red Sox-ot is tulajdonló amerikai befektetőcsoport vette meg 2010-ben,

A brazil válogatottban játszanak a legdrágább futballisták

Előreláthatólag Brazília küldi a legtöbbre értékelt futball csapatot fogja a jövő évi FIFA világbajnokságra, amelyet Oroszországban rendeznek. A csapat 25 játékosának együttes piaci értéke 673 millió eurót tesz ki a Transfermarkt adatai szerint. Második helyen a német és a francia csapatok állnak, közel hasonló értékkel. A tízes lista végén a lengyel válogatott áll 220 millió eurós összértékkel. A legtöbb brazil válogatott játékos (88%) nem otthoni csapatokban játszik, a német és francia csapatoknál körülbelül fele-fele a külföldi, illetve otthoni klubokhoz tartozók aránya, míg az angol válogatott-keret csupán négy százaléka játszik külföldön.