Ezek a világ legjobb egyetemei

Hírek2018. nov. 17.Növekedés.hu

A Times Higher Educations oktatási adatszolgáltató és elemző közzétette a világ legjobb egyetemeinek 2019-es listáját.

Az oktatásügyben immáron ötven éves tapasztalattal rendelkező társaság komoly hírnevet szerzett magának egyetemi körökben, elemzéseit a vezető felsőoktatási intézmények  messzemenően figyelembe veszik. A THE 1250 egyetemet vett nagyító alá világszerte, a lista összeállításánál öt kategória alapján rangsorolt: oktatási környezet, kutatás, az intézmény kutatási eredményeinek publikálása és külső felhasználása, nemzetközi vonatkozások, a tudástranszfer.

  1. University of Oxford

Az angol nyelvterületen a legrégebbi egyetem, hiteles iratok igazolják,  hogy az oktatás 1096-ban kezdődött. Hallgatói között volt egyebek mellett Bill Clinton, Margaret Thatcher, Benazir Bhutto, Aldous Huxley, Tim Berners-Lee, and Indira Gandhi.

  1. University of Cambridge

Az 1209-ben alapított egyetem a negyedik legrégebbi a világon, a második legrégebbi angol nyelvterületen. Stephen Hawking, Isaac Newton, Charles Darwin és Alan Turing is az intézmény hallgatója volt. Arról is ismert, hogy itt működött az a kémhálózat, amely információkat adott át a Szovjetuniónak a hidegháború korai éveiben.

  1. Stanford University

Az intézményt  Leland Stanford vasúti iparmágnás, USA-szenátor, utóbb Kalifornia kormányzója alapította 1885-ben 16 éves korában tífuszban elhunyt egyetlen fiának, Leland Stanford, Jr.-nak az emlékére, az oktatás 1891-ben kezdődött. Egyike a legnagyobb campusoknak az Egyesült Államokban, 16,300 hallgatója, 2,180 fakultása van. Hallgatói 50 amerikai államból, 90 országból tevődnek össze.  Az intézethez számos kutató intézet tartozik. Az egyetem falai közül 19 Nobel díjas került ki, az itt tanult, később vállalatot alapító üzletemberek cégeinek éves árbevétele 2.7 ezer milliárd dollárt tesz ki, ami a világ tizedik legnagyobb gazdaságával lenne egyenlő. Ezek között a vállalatok között van egyebek mellett a Google, a Nike, a Netflix, a Hewlett-Packard, a Sun Microsystems,az  Instagram, a Charles Schwab.

  1. Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Az egyetemet 1861-ben alapították, székhelye Cambridge, Massachusetts állam. Mottója: latinul Mens et Manus, ami azt jelenti, „elme és kéz”. A MIT adatai szerint az egyetemen végzettek a gyakorlatban is jól kamatoztatták a megszerzett tudást: 30 ezer vállalatot indítottak útnak, 4,6 millió munkahelyet teremtettek és  1,9 ezer milliárd dollár bevételt generáltak.

  1. California Institute of Technology

A Caltech néven ismert intézmény székhelye Pasadena,  nagyjából 11 kilométerre Los Angelestől. Az egyetem tudományos, kutatási és innovációs eredményeinek köszönheti a jó helyezést.

  1. Harvard

Az Egyesült Államok legrégebbi egyeteme, 1636-ban alapították, Cambridgeben, Massachusetts  államban. Diákja volt többek között Barack Obama, Michelle Obama, Rahul Gandhi, Bill Gates, Mark Zuckerberg.

  1. Princeton

Az egyetemet 1746-ban alapították College of New Jersey néven, majd 100 évvel később a Princeton University nevet kapta. Hallgatói között  volt például Jeff Bezos, Meg Whitman, Eric Schmidt, John F Kennedy.

  1. Yale

A Yale gyökerei még a 17. századig vezethetők vissza. Az egyetem New Haven városban, Connecticut államban van,  az USA harmadik legrégebbi felsőoktatási intézménye. Itt tanult többek között Hillary Clinton, Bill Clinton, George W Bush, apja,  George HW Bush, Gerald Ford.

  1. Imperial College London

Az egyetem gyökerei 1820-ig nyúlnak vissza,  alapításával szinte egyidőben jött létre a Charing Cross Hospital Medical School. Egyik leghíresebb diákja Sir Alexander Fleming, a penicillin feltalálója volt. Az első tízben szereplő egyetemek  közül ebben az intézményben a legmagasabb a külföldi hallgatók aránya, 56 százalék.

  1. The University of Chicago

Az egyetemet 1890-ben alapította  John D Rockefeller 600 ezer dollárból (mai értéken 25 millió dollár), azzal a céllal, hogy felsőfokú képzési lehetőséget biztosítson  nemre való tekintet nélkül egyenlő feltételekkel. Az összeállításból látható, hogy a legjobb egyetemek listáját angol és amerikai  intézmények uralják. Ázsiai egyetemek mindig is szép számmal szerepeltek a THE rangsorban, de a mostani az első alkalom, hogy egy kínai egyetem vezeti az ázsiai felsőoktatási intézmények listáját. A pekingi Tsinghua University nyolc helyet előre lépve  a 22. helyen végzett, ez az eddigi legnagyobb emelkedés, amit egy egyetem valaha elért az első 30-ban. Az első ötvenben a brit egyetemeket leszámítva kilenc európai intézmény szerepel, köztük a zürichi ETH, a müncheni LMU, a svéd Karolinska intézet, vagy a löveni KU.