EZEKBEN AZ ORSZÁGOKBAN A LEGNAGYOBB A NEMEK KÖZÖTTI BÉRKÜLÖNBSÉG

Hírek2018. márc 8.Növekedés.hu

Három éves türelmi idő után megbüntetik azokat a vállalatokat, ahol alaptalanul kevesebb bért kapnak a nők, ez áll a francia kormány ma nyilvánosságra került törvényjavaslatában. Európában nem a déli országokban a legnagyobb a bérkülönbség férfi és női alkalmazottak között, hanem Észországban, Csehországban, Németországban és Nagy-Britanniában. Magyarországon 10 százalék körüli a férfi és női bérek közötti különbség, ami jobb az OECD átlagánál.


A nemek közötti bérkülönbség átlagos mértéke Európa egyes országaiban a legalább tíz főt alkalmazó vállalatok körében (Forrás: Eurostat)
Nőnapra időzítette a francia kormány azt a szociális törvény javaslatot, melynek részeként megbüntetnék a női alkalmazottaknak ok nélkül alacsonyabb fizetést biztosító vállalatokat. Franciaországban átlagosan 15 százalékos a bérkülönbség férfiak és nők között az Eurostat adatai szerint, amivel egész jól állnak az európai mezőnyben. A lista élén több mint 20 százalékos különbséggel Észtország áll, melyet Csehország követ, meglepetésre Németország, Nagy-Britannia és Ausztria is az élvonalban szerepel.

Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el:
nálunk életkoronként nagyon változó a bérkülönbözet mértéke. 25 éves kor alatt szinte minimális a különbség, a ledolgozott évek számával azonban egyre jobban nyílik a bérolló. A 35-55 évesek körében 15-20 százalékkal keresnek jobban a férfiak, a 65 felettieknél pedig már 22 százalék az előnyük.
A nemek között legkiegyensúlyozottabbnak számító béreket Romániában, Olaszországban, Luxemburgban, Belgiumban és Lengyelországban fizetik.

A francia törvényjavaslat mindenesetre előremutató lehet más uniós országok szempontjából is. A kormány egy hónapot adott a szakszervezeteknek és a munkaadók képviselőnek, hogy áttanulmányozzák a javaslatot, és módosításokat kezdeményezzenek a részletekről a BBC információi szerint. A gyakorlatban egy software program követné online a bérlistákat, és ez alapján szűrnék ki a túl nagy bérkülönbségeket. Az 50 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok jövőre kaphatják meg a kötelezően használandó programot.

A büntethetőséget 2020-től vezetnék be, amennyiben a törvényhozáson átvitte a javaslatot az Edouard Philippe vezette kabinet. Egy figyelmeztetés után átmeneti időt (a tervek szerint három évet) kapnak a vállalatok, majd ha ezután sem teljesítik a bérkiegyenlítést, úgy a fizetés egy százalékát is befizethetik büntetésként. A szociális reformtörvény-csomagban szereplő intézkedésről várhatóan a hónap végén szavaznak.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.