EZEKBEN AZ ORSZÁGOKBAN A LEGNAGYOBB A NEMEK KÖZÖTTI BÉRKÜLÖNBSÉG

Hírek2018. márc. 8.Növekedés.hu

Három éves türelmi idő után megbüntetik azokat a vállalatokat, ahol alaptalanul kevesebb bért kapnak a nők, ez áll a francia kormány ma nyilvánosságra került törvényjavaslatában. Európában nem a déli országokban a legnagyobb a bérkülönbség férfi és női alkalmazottak között, hanem Észországban, Csehországban, Németországban és Nagy-Britanniában. Magyarországon 10 százalék körüli a férfi és női bérek közötti különbség, ami jobb az OECD átlagánál.


A nemek közötti bérkülönbség átlagos mértéke Európa egyes országaiban a legalább tíz főt alkalmazó vállalatok körében (Forrás: Eurostat)
Nőnapra időzítette a francia kormány azt a szociális törvény javaslatot, melynek részeként megbüntetnék a női alkalmazottaknak ok nélkül alacsonyabb fizetést biztosító vállalatokat. Franciaországban átlagosan 15 százalékos a bérkülönbség férfiak és nők között az Eurostat adatai szerint, amivel egész jól állnak az európai mezőnyben. A lista élén több mint 20 százalékos különbséggel Észtország áll, melyet Csehország követ, meglepetésre Németország, Nagy-Britannia és Ausztria is az élvonalban szerepel.

Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el:
nálunk életkoronként nagyon változó a bérkülönbözet mértéke. 25 éves kor alatt szinte minimális a különbség, a ledolgozott évek számával azonban egyre jobban nyílik a bérolló. A 35-55 évesek körében 15-20 százalékkal keresnek jobban a férfiak, a 65 felettieknél pedig már 22 százalék az előnyük.
A nemek között legkiegyensúlyozottabbnak számító béreket Romániában, Olaszországban, Luxemburgban, Belgiumban és Lengyelországban fizetik.

A francia törvényjavaslat mindenesetre előremutató lehet más uniós országok szempontjából is. A kormány egy hónapot adott a szakszervezeteknek és a munkaadók képviselőnek, hogy áttanulmányozzák a javaslatot, és módosításokat kezdeményezzenek a részletekről a BBC információi szerint. A gyakorlatban egy software program követné online a bérlistákat, és ez alapján szűrnék ki a túl nagy bérkülönbségeket. Az 50 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok jövőre kaphatják meg a kötelezően használandó programot.

A büntethetőséget 2020-től vezetnék be, amennyiben a törvényhozáson átvitte a javaslatot az Edouard Philippe vezette kabinet. Egy figyelmeztetés után átmeneti időt (a tervek szerint három évet) kapnak a vállalatok, majd ha ezután sem teljesítik a bérkiegyenlítést, úgy a fizetés egy százalékát is befizethetik büntetésként. A szociális reformtörvény-csomagban szereplő intézkedésről várhatóan a hónap végén szavaznak.