EZEKBEN AZ ORSZÁGOKBAN A LEGNAGYOBB A NEMEK KÖZÖTTI BÉRKÜLÖNBSÉG

Hírek2018. márc 8.Növekedés.hu

Három éves türelmi idő után megbüntetik azokat a vállalatokat, ahol alaptalanul kevesebb bért kapnak a nők, ez áll a francia kormány ma nyilvánosságra került törvényjavaslatában. Európában nem a déli országokban a legnagyobb a bérkülönbség férfi és női alkalmazottak között, hanem Észországban, Csehországban, Németországban és Nagy-Britanniában. Magyarországon 10 százalék körüli a férfi és női bérek közötti különbség, ami jobb az OECD átlagánál.


A nemek közötti bérkülönbség átlagos mértéke Európa egyes országaiban a legalább tíz főt alkalmazó vállalatok körében (Forrás: Eurostat)
Nőnapra időzítette a francia kormány azt a szociális törvény javaslatot, melynek részeként megbüntetnék a női alkalmazottaknak ok nélkül alacsonyabb fizetést biztosító vállalatokat. Franciaországban átlagosan 15 százalékos a bérkülönbség férfiak és nők között az Eurostat adatai szerint, amivel egész jól állnak az európai mezőnyben. A lista élén több mint 20 százalékos különbséggel Észtország áll, melyet Csehország követ, meglepetésre Németország, Nagy-Britannia és Ausztria is az élvonalban szerepel.

Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el:
nálunk életkoronként nagyon változó a bérkülönbözet mértéke. 25 éves kor alatt szinte minimális a különbség, a ledolgozott évek számával azonban egyre jobban nyílik a bérolló. A 35-55 évesek körében 15-20 százalékkal keresnek jobban a férfiak, a 65 felettieknél pedig már 22 százalék az előnyük.
A nemek között legkiegyensúlyozottabbnak számító béreket Romániában, Olaszországban, Luxemburgban, Belgiumban és Lengyelországban fizetik.

A francia törvényjavaslat mindenesetre előremutató lehet más uniós országok szempontjából is. A kormány egy hónapot adott a szakszervezeteknek és a munkaadók képviselőnek, hogy áttanulmányozzák a javaslatot, és módosításokat kezdeményezzenek a részletekről a BBC információi szerint. A gyakorlatban egy software program követné online a bérlistákat, és ez alapján szűrnék ki a túl nagy bérkülönbségeket. Az 50 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok jövőre kaphatják meg a kötelezően használandó programot.

A büntethetőséget 2020-től vezetnék be, amennyiben a törvényhozáson átvitte a javaslatot az Edouard Philippe vezette kabinet. Egy figyelmeztetés után átmeneti időt (a tervek szerint három évet) kapnak a vállalatok, majd ha ezután sem teljesítik a bérkiegyenlítést, úgy a fizetés egy százalékát is befizethetik büntetésként. A szociális reformtörvény-csomagban szereplő intézkedésről várhatóan a hónap végén szavaznak.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.