Ezeket érdemes tudni, ha kínai üzletemberekkel tárgyalunk

Hírek2018. feb. 17.Növekedés.hu

Hogyan tárgyaljunk kínai üzleti partnereinkkel, mi áll viselkedésük hátterében, hogyan érthetjük meg őket eredményesen – ezekre a kérdésekre is választ kapunk, ha elolvassuk a világ számos országában már sikert aratott kötetet.

A Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában megjelent kötet, melynek címe A kínai észjárás, könnyed összefoglalót ad a kínai gondolkodásmódról annak érdekében, hogy a velük üzletet kötni vágyók és a Kína iránt érdeklődők jobban megismerhessék az ázsiai kultúrát. A könyvből megtudhatjuk például, hogy az üzleti tárgyalások során sokszor hallott kínai „nem tudom” nem jelent kudarcot, sokszor csak a felelősség hárítását vagy időnyerést mutat. Vendéglátás nélkül Kínában üzletről tárgyalni képtelenség, a közös vacsorák alapvető fontosságúak a tárgyalások során – jó, ha ezt is tudjuk, mielőtt belevágunk elképzeléseink megvalósításába.

A világ különböző országaiban eddig többmillió példányban eladott könyv szerzője, Boyé Lafayette De Mente közérthetően mutatja be azokat a  viselkedési normákat, amelyek fontos szerepet játszanak a kínaiak üzleti életében és társadalmi viszonyaiban. Emellett számos olyan kulcsfontosságú területet is megismerhetünk, amelyek a nyugati kultúráknak és a piacgazdaságnak köszönhetően átalakultak.

A könyv több tucat, a tárgyalások során gyakran hallott kulcskifejezést tartalmaz a kínai gondolkodás és viselkedésmód megértéséhez, amelyek iránytűként szolgálnak, egyúttal meghatározzák a kínaiak nemzeti karakterét.

A könyvben megtalálhatunk ötven fontos kínai szó és kifejezés magyarázatát közérthető módon, ezek között mind gyakori fogalmak, mind pedig köznyelvi szófordulatok szerepelnek. A kínaiak tipikus viselkedéséhez tartozik például sokszor a személyes felelősség hárítása, ami egy, a tárgyalásokon elhangzó egyszerű válasznak is új dimenziót adhat. 

Megtalálható a felsorolásban a „vendégül lát” kifejezés is, ami nélkül Kínában üzletről tárgyalni képtelenség: a közös vacsorák, informális találkozók itt szerves részét képezik a tárgyalásoknak.

A kötetet február 16-án,a Kínai Újév első napján mutatta be a frissen alakult Pallas Athéné Könyvkiadó A kiadó gondozásában ezentúl olyan közgazdasági, pénzügyi, és menedzsment témájú szakkönyvek olvashatunk magyar nyelven, amelyek területükön már hatalmas sikereket értek el és olvasók millióihoz jutottak már el szerte a világon.

A kiadó nem titkolt célja, hogy olvasói széleskörű, könnyen alkalmazható közgazdasági és menedzsment ismeretekre tegyenek szert, mindemellett a világban zajló, aktuális geopolitikai kérdésekre is választ kapjanak.