Fontos adatok a héten: GDP és infláció

Hírek2019. feb. 10.Növekedés.hu

Most megtudhatjuk, hogyan teljesített a magyar gazdaság a tavalyi évben

  • Az idei év első hazai inflációs adatát ismerhetjük meg kedden.

2019 januárra az előző év januárjához viszonyítva 2,8%-os inflációt várunk. Az üzemanyagárak idén januárban tovább csökkentek tavaly decemberhez képest, valamint továbbra is alacsony a külső inflációs nyomás. Azonban idén januártól számos adóváltozás lépett életbe, melyek közül több is hat a fogyasztói árakra: egyrészt tovább emelkedett számos dohánytermék, így a cigaretta jövedéki adója, valamint nőtt a népegészségügyi termékadó (hétköznapi nevén: chipsadó) is. Emellett január elsejétől a korábbi 18%-ról 5%-ra csökkent a tartós tej ÁFA-kulcsa. Mindezen hatásokból eredően az inflációs mutató kismértékű emelkedésére számítunk a tavaly decemberi 2,7%-os szinthez viszonyítva.

Az idei évben várakozásunk szerint tovább emelkedhetnek a bérek - elsősorban a feszes munkaerő-piac és a tavaly év végi kétéves bérmegállapodás miatt -, mely felfele ható kockázatot jelent az árak tekintetében. Ezt véleményünk szerint részben ellensúlyozhatják a megígért munkáltatói járulékcsökkentések, melyek az év közepétől léphetnek életbe.

  • Csütörtökön megtudhatjuk, milyen dinamikával bővült a magyar GDP a tavalyi évben

A magyar gazdaság várakozásunk szerint 4,5%-kal növekedett a tavalyi negyedik negyedévben 2017 azonos időszakához képest. A GDP növekedéséhez az ipar, az építőipar, valamint a szolgáltatási szektor pozitívan, míg a mezőgazdaság semlegesen járulhatott hozzá. A szektorok közül a szolgáltatások húzóereje lehetett a legjelentősebb a növekedés tekintetében. A 2018-as év egészét tekintve élénk, 4,7%-os átlagos gazdasági növekedést várunk idehaza.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint 2019-ben enyhe lassulás várható a foglalkoztatás és a bérek növekedése tekintetében, így egyben a fogyasztás kisebb mértékű bővülésére is számítunk a tavalyi évben tapasztalt mértékhez képest.

A beruházások dinamikáját több egymással ellentétes tényező határozza meg: egyfelől idén az EU-s források elköltésében jelentősebb felfutásra számítunk, mely a gazdaság egészében támogathatja a hazai beruházások növekedését. A vállalati nagyberuházások 2019-ben mérséklődhetnek a jelenleg ismert információk szerint, míg a KKV hitelezést tekintve felívelést várunk, utóbbi részben ellensúlyozhatja a nagyberuházásokat érintő negatív tendenciákat.  Mindezen tényezők és a magas bázis miatt 2019-től nézve a beruházások növekedésének mérséklődésére számítunk.

Mindezekből a tavalyi kiemelkedő év után idén kisebb lassulásra számítunk a hazai gazdasági aktivitásban. Elemzésünk szerint a hazai üzleti ciklus érett szakaszába lépett, ami összességben azt jelenti, hogy a gazdaság által könnyen felszívható munkaerő-állomány elfogyott, és a gépi kapacitás-kihasználtság sem emelhető már érdemben. Következésképpen, a következő években a termelékenység növekedése válik a hazai gazdasági növekedés motorjává.

  • Pénteken az S&P értékelheti hazánkat

Az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő idei első felülvizsgálata esedékes február 15-én pénteken, amikor véleményt mondhat a hazai gazdasági folyamatokról. A hitelminősítő legutóbbi értékelésekor, 2018 augusztusában megerősítette Magyarország szuverén adóskockázati besorolásának befektetési ajánlású szintjét (BBB- szint 2016. szeptember óta), illetve a kapcsolódó pozitív kilátást (2017. augusztus óta); utóbbi tükrözi a kedvező gazdasági növekedést és a pénzügyi szektor folyamatosan javuló állapotát (az S&P kiemelten figyeli a bankszektor helyzetét).

Legutóbbi közleményükben kiemelték, hogy a kedvező folyamatok fennmaradása esetén a tavaly augusztusi felülvizsgálatukat követő 12 hónapban sor kerülhet a felminősítésre, bár ez nem jelent elköteleződést. A pozitív kilátás bejelentését általában egy-két évvel követi a besorolás javítása, valamint továbbra is kedvezőek a makrogazdasági folyamatok idehaza. Következésképpen, akár már február 15-én is indokolt lenne az adóskockázati besorolás módosítása. Ennek azonban már csak mérsékelt hatása lehet a hazai állampapír-piaci hozamokra és a forint megítélésére. A hitelminősítők közül a legtöbb befektető az S&P-re figyel, őt a Moody’s követi és harmadik a sorban a Fitch.

Az S&P korábbi közlése szerint kedvező a kép idehaza a gazdasági növekedés tekintetében (augusztusban legalább 4%-os reál GDP-növekedést vártak 2018-ra), viszont hosszú távon a mostaninál mérsékeltebb növekedéssel kalkulálnak a strukturális kihívások következtében (érveik: romló demográfia, kevésbé támogató üzleti környezet, alacsony termelékenység, képzett szakemberek hiánya). A hitelminősítő tavaly pozitívan értékelte az ország külső pozícióját is (a külső sérülékenység csökkenését), azonban kiemelte, hogy a GDP-arányos államadósság magas szintje a jövőbeli felminősítés korlátja is lehet.

MKB Elemzési Központ