Fontos adatok a héten: GDP és infláció

Hírek2019. feb 10.Növekedés.hu

Most megtudhatjuk, hogyan teljesített a magyar gazdaság a tavalyi évben

  • Az idei év első hazai inflációs adatát ismerhetjük meg kedden.

2019 januárra az előző év januárjához viszonyítva 2,8%-os inflációt várunk. Az üzemanyagárak idén januárban tovább csökkentek tavaly decemberhez képest, valamint továbbra is alacsony a külső inflációs nyomás. Azonban idén januártól számos adóváltozás lépett életbe, melyek közül több is hat a fogyasztói árakra: egyrészt tovább emelkedett számos dohánytermék, így a cigaretta jövedéki adója, valamint nőtt a népegészségügyi termékadó (hétköznapi nevén: chipsadó) is. Emellett január elsejétől a korábbi 18%-ról 5%-ra csökkent a tartós tej ÁFA-kulcsa. Mindezen hatásokból eredően az inflációs mutató kismértékű emelkedésére számítunk a tavaly decemberi 2,7%-os szinthez viszonyítva.

Az idei évben várakozásunk szerint tovább emelkedhetnek a bérek - elsősorban a feszes munkaerő-piac és a tavaly év végi kétéves bérmegállapodás miatt -, mely felfele ható kockázatot jelent az árak tekintetében. Ezt véleményünk szerint részben ellensúlyozhatják a megígért munkáltatói járulékcsökkentések, melyek az év közepétől léphetnek életbe.

  • Csütörtökön megtudhatjuk, milyen dinamikával bővült a magyar GDP a tavalyi évben

A magyar gazdaság várakozásunk szerint 4,5%-kal növekedett a tavalyi negyedik negyedévben 2017 azonos időszakához képest. A GDP növekedéséhez az ipar, az építőipar, valamint a szolgáltatási szektor pozitívan, míg a mezőgazdaság semlegesen járulhatott hozzá. A szektorok közül a szolgáltatások húzóereje lehetett a legjelentősebb a növekedés tekintetében. A 2018-as év egészét tekintve élénk, 4,7%-os átlagos gazdasági növekedést várunk idehaza.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint 2019-ben enyhe lassulás várható a foglalkoztatás és a bérek növekedése tekintetében, így egyben a fogyasztás kisebb mértékű bővülésére is számítunk a tavalyi évben tapasztalt mértékhez képest.

A beruházások dinamikáját több egymással ellentétes tényező határozza meg: egyfelől idén az EU-s források elköltésében jelentősebb felfutásra számítunk, mely a gazdaság egészében támogathatja a hazai beruházások növekedését. A vállalati nagyberuházások 2019-ben mérséklődhetnek a jelenleg ismert információk szerint, míg a KKV hitelezést tekintve felívelést várunk, utóbbi részben ellensúlyozhatja a nagyberuházásokat érintő negatív tendenciákat.  Mindezen tényezők és a magas bázis miatt 2019-től nézve a beruházások növekedésének mérséklődésére számítunk.

Mindezekből a tavalyi kiemelkedő év után idén kisebb lassulásra számítunk a hazai gazdasági aktivitásban. Elemzésünk szerint a hazai üzleti ciklus érett szakaszába lépett, ami összességben azt jelenti, hogy a gazdaság által könnyen felszívható munkaerő-állomány elfogyott, és a gépi kapacitás-kihasználtság sem emelhető már érdemben. Következésképpen, a következő években a termelékenység növekedése válik a hazai gazdasági növekedés motorjává.

  • Pénteken az S&P értékelheti hazánkat

Az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő idei első felülvizsgálata esedékes február 15-én pénteken, amikor véleményt mondhat a hazai gazdasági folyamatokról. A hitelminősítő legutóbbi értékelésekor, 2018 augusztusában megerősítette Magyarország szuverén adóskockázati besorolásának befektetési ajánlású szintjét (BBB- szint 2016. szeptember óta), illetve a kapcsolódó pozitív kilátást (2017. augusztus óta); utóbbi tükrözi a kedvező gazdasági növekedést és a pénzügyi szektor folyamatosan javuló állapotát (az S&P kiemelten figyeli a bankszektor helyzetét).

Legutóbbi közleményükben kiemelték, hogy a kedvező folyamatok fennmaradása esetén a tavaly augusztusi felülvizsgálatukat követő 12 hónapban sor kerülhet a felminősítésre, bár ez nem jelent elköteleződést. A pozitív kilátás bejelentését általában egy-két évvel követi a besorolás javítása, valamint továbbra is kedvezőek a makrogazdasági folyamatok idehaza. Következésképpen, akár már február 15-én is indokolt lenne az adóskockázati besorolás módosítása. Ennek azonban már csak mérsékelt hatása lehet a hazai állampapír-piaci hozamokra és a forint megítélésére. A hitelminősítők közül a legtöbb befektető az S&P-re figyel, őt a Moody’s követi és harmadik a sorban a Fitch.

Az S&P korábbi közlése szerint kedvező a kép idehaza a gazdasági növekedés tekintetében (augusztusban legalább 4%-os reál GDP-növekedést vártak 2018-ra), viszont hosszú távon a mostaninál mérsékeltebb növekedéssel kalkulálnak a strukturális kihívások következtében (érveik: romló demográfia, kevésbé támogató üzleti környezet, alacsony termelékenység, képzett szakemberek hiánya). A hitelminősítő tavaly pozitívan értékelte az ország külső pozícióját is (a külső sérülékenység csökkenését), azonban kiemelte, hogy a GDP-arányos államadósság magas szintje a jövőbeli felminősítés korlátja is lehet.

MKB Elemzési Központ

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.