Ezt tudnia kell, mielőtt elkezdi a jövő hetet

Hírek2019. nov. 23.MKB Elemzési Központ

A jövő héten több fontos részletet is megismerhetünk arról, hogyan teljesített a hazai gazdaság a harmadik negyedévben

  • A jövő hét második felében érkeznek a részletes adatok a harmadik negyedéves hazai gazdasági aktivitásról

Egy nappal a harmadik negyedévre vonatkozó, részletes hazai GDP-adatok megjelenése előtt, csütörtökön publikálja a KSH a harmadik negyedéves beruházási adatokat. Az idei második negyedévben dinamikusan, 19%-kal emelkedtek a nemzetgazdasági beruházások a 2018-as év azonos időszakához viszonyítva, amely szint mérséklődést mutat az első negyedév 26,4%-os adatához képest. Ugyanakkor a dinamika meghaladta a tavalyi év egészében tapasztalt 17%-os beruházásnövekedést (év/év alapon). Várakozásunk szerint az idei évben az EU-s források elköltésének felfutására lehet számítani, azonban 2020-ban már a beruházások bővülésének lassulását várjuk.

A beruházások bővülése is hozzájárulhatott az idei harmadik negyedéves 5,0%-os GDP-növekedéshez idehaza (nyers adat, év/év alapon mérve), a részletes GDP-adatokat pénteken ismerhetjük meg. A KSH az előzetes adatok publikálásával együtt kiemelte, hogy a növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben. Ez teljes mértékben összhangban van saját előrejelzésünkkel. Továbbá várakozásunk szerint a szektorok közül a szolgáltatások húzóereje lehetett a legjelentősebb.

Előretekintve, az idei évben még dinamikus, 4,6%-os GDP-növekedés várható, elsősorban a beruházások esetében prognosztizált EU-s forráselköltés felfutása miatt. Ugyanakkor 2020-ra már 2,9%-ra lassulhat a GDP-bővülés, melyet leginkább a fent említett beruházásnövekedés lassulása magyaráz. Ezek alapján a hazai üzleti ciklus 2019-ben a csúcsra érhet és 2020-tól már lefordulás várható.

  • A jövő hét második felében munkaerőpiaci és kereseti adatokat is megismerhetünk

Az elmúlt években a hazai foglalkoztatás dinamikus növekedése következtében a munkanélküliségi ráta jelentős csökkenését tapasztalhattuk a válság során tapasztalt 10% feletti szintekről, az idei július–szeptemberi időszakban már történelmi mélység közelében, 3,5%-on állt a ráta. (A legalacsonyabb érték 2019. április-június időszakban volt, 3,3%.) Következésképpen a hazai gazdaság által könnyen felszívható munkaerő-állomány gyakorlatilag eltűnt, középtávon a munkanélküliségi ráta mérsékelt csökkenése várható csak (2019-ben 3,4%-ra, 2020-ban 3,2%-ra), a feszes munkaerőpiaci kondíciók az előttünk álló években is fennmaradhatnak. A legfrissebb, októberi munkaerőpiaci adatokat szerdán ismerhetjük meg.

A hazai feszes munkaerőpiaci kondíciókat tükrözi, hogy augusztusban ismét kétszámjegyű béremelkedést regisztráltak idehaza: a hazai bruttó átlagkereset 11,5%-kal emelkedett 2018. augusztusához képest a júliusi 10,7%-os bérnövekedést követően, így idén január–augusztus közti időszakban 10,7%-os keresetbővülést tapasztalhattunk itthon (év/év alapon). Várakozásunk szerint az idei évben a 2018-as évhez hasonló kétszámjegyű bérnövekedés várható, azonban ezt követően kismértékben lassulhat a bérdinamika idehaza. A friss, októberi kereseti adatokat pénteken közli a KSH.

További elemzések itt érhetőek el