A tavalyi év fontos orvosi áttörései – hamarosan gyógyítható lesz a rák?

Elemzések2020. jan. 4.D.J.

Listánkat a BBC összeállítása alapján raktuk össze. A felsorolást egy elképesztő magyar esettel is kiegészítettük.

Új rákgyógyszer

A két éves Charlotte Stevensont eredetileg egy gyógyíthatatlannak hitt daganatos betegséggel diagnosztizáltak. Egy tesztfázisban lévő készítménynek hála Charlotte azonban elindult a gyógyulás útján. A kutatók roppant bizakodóak: a reményeik szerint az újfajta gyógyszernek hála számos ráktípus, így például a vastagbél- és a tüdőrák is kezelhetővé válhat a jövőben.

A halott agy újra élhet?

Négy órával a példányok levágása után, néhány disznó agyában a sejtaktivitást részlegesen sikerült újra indítani. Ezzel megdőlt azaz elmélet miszerint percekkel a halál után az agysejtek teljesen elpusztulnak. A kutatók olyan szintetikus vért juttattak a malacok központi idegrendszerébe, amely nem csak oxigénnel látta el az agyat, de a szövetek bomlását is megakadályozta. Még évekbe telhet, mire az eljárást embereken is el lehet végezni.

Vírusos orvosság

A 17 éves Isabelle Carnell-Holdawayen dupla tüdőátültetést kellett végrehajtani, mivel a szervezetét egy úgynevezett szuperbaktérium fertőzte meg. A szakemberek azt hitték, hogy csupán 1 százalék rá az esély, hogy életben maradjon. Az orvosok végül mégis meg tudták gyógyítani egy speciális bakteriofággal, vagyis egy olyan vírussal, amely képes megfertőzni a baktériumokat.

Gondolat vezérelt gép segít a járásban

A 30 éves Thibault egy baleset miatt mind a négy végtagjára lebénult. Igaz csak egy speciális labor területén, de a francia férfi a tragédia ellenére ma már tud mozogni. A Clinatec kutatóközpont és Grenoble-i Egyetem szakemberei kifejlesztettek neki egy exoskeletont vagyis egy olyan testre erősíthető, külső vázat, amely segíti őt a mozgásban. A szerkezetet a gondolataival tudja irányítani: az agyának a felszínére ugyanis beültettek két implantátumot, amelyek összeköttetésben állnak az exoskeletonnal. Biztos, ami biztos, a vázat egyelőre a tesztlabor mennyezetére erősítették, nehogy Thibault mozgás közben felbukjon. A várakozások szerint a technológia fejlődésével a felfüggesztésre egy idő után már nem lesz szükség.

Sziámi ikrek szétválasztása

A fejüknél összenőtt bangladesi ikerpárt Rabiát és Rukiát a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata választotta szét. Valóságos világszenzációnak számít, hogy mindkét testvér túlélte a műtétet. A siker érdekében a beavatkozások előtt nagy teljesítményű számítógépekkel térképezték fel a testvérek agyát. Az ikerpárra az idei évben még újabb műtétek várnak: 2020-ban koponyacsont pótlásokon kell átessenek. Tavaly egy egészen hasonló eset történt Angliában is. A brit orvosok a fejüknél összenőtt pakisztáni Szafát és Marvát választották szét.

Gyógyszer egyetlen emberre szabva

Egy amerikai kislány Mila Makovec egy roppant ritka betegségben szenved. A Batten-kór miatt rendellenes agyi működés lépett fel nála. Egy bostoni csapat elsőként a világon a beteg DNS-ét felhasználva egy személyre szabott gyógyszerrel kezelte a kislányt. Mila ugyan nem gyógyult meg, viszont az állapota a kezelés óta jelentősen javult.