Fontos adatok jönnek a héten: hogyan érintette a magyar ipart a járvány?

Hírek2020. máj. 30.MKB Elemzési Központ

Kiskereskedelmi és ipari adatokat ismerhetünk meg a jövő héten idehaza.

  • A hazai kiskereskedelmi szektor friss, áprilisi teljesítményét publikálják csütörtökön

2020 márciusában már visszafogottan, csupán 3,5%-kal növekedett a hazai kiskereskedelmi üzletek forgalma 2019 márciusához képest. Ez a mérsékelt növekedés is kedvezőnek mondható a koronavírus más ágazatokban tapasztalható pusztító hatását figyelembe véve. A legfrissebb, idén áprilisra vonatkozó kiskereskedelmi adatokat június 4-én, csütörtökön publikálja a KSH.

Ez az adat várhatóan már alacsonyabb dinamikát mutathat, hiszen áprilisban már erőteljesen éreztette hatását a koronavírus és a kezdeti vásárlási rohamok alábbhagyhattak ekkorra.

A járvány alapjaiban változtatja meg az idei évre vonatkozó kilátásokat. A februári és márciusi adatokban még nem érződött visszaesés, a szereplők erős évkezdetről számoltak be.

A vírus és a korlátozások által előidézett visszaesést ellensúlyozta a napi fogyasztási cikkek piacán tapasztalt „roham” és a lakosság felkészülése a távoktatásra és home office-ra, melyekhez sok esetben beruházásokat eszközöltek.

A munkaerőpiac feszességének csökkenése várható a már bejelentett elbocsátások miatt, ez a bérnövekedés ütemét visszafoghatja, amely hosszú távon is negatívan hathat a kiskereskedelmi forgalomra. Az elmúlt időszakban tapasztalt megemelkedett forgalom az IT eszközök piacán várhatóan az év hátralevő részében visszafogottabb forgalmat eredményez, hiszen a háztartások sok esetben a „karácsonyi” büdzséből eszközölték ezen beruházásokat.

  • A magyar ipari termelés áprilisi, előzetes adatai érkeznek pénteken 

Az ipari termelés volumene 2020 márciusában 5,6%-kal csökkent 2019 azonos időszakához képest. Látható, hogy az erős évkezdést követően már határozottan érződött a koronavírus hatása a harmadik hónapban és várhatóan az áprilisi adatok még ennél is jelentősebb visszaesést mutathatnak. A friss, áprilisi ipari adatokat június 5-én, pénteken ismerhetjük meg.

A magyar ipari termelés dinamikája 2018 végétől elvált az eurózónában tapasztalt trendektől, hiszen az eurózóna csökkenő ipari termelésének ellenére idehaza stabil növekedési dinamikát mutatott az ipari szektor az utóbbi időszakban.

A magyar ipari ágazat 2019-ben ellenállt az eurózóna lassulásának, amelynek legfőbb oka, hogy az eurózónából és ezen belül főleg Németországból külföldre telepített kapacitások célországa sokszor éppen Magyarország volt; azaz az új kapacitások kiépülésével az ipari termelés nem esett vissza itthon.

A koronavírus megjelenésével azonban új időszámítás kezdődött az iparban is, hiszen az itthoni termelőkapacitások is leállásra kényszerültek. Az már látszik, hogy a hazai autógyárak megkezdték működésüket, a kérdés az, hogy milyen ütemben tudják felfuttatni a termelést. Ez függ a kereslet élénkülésének ütemétől, de a beszállítói láncok helyreállásától is.