Facebook fenyegetés: ha megadóztatják, nem oszthatnak meg cikkeket a felhasználók

Hírek2020. szept. 4.Növekedés.hu

Fenyegetődzik a Facebook Ausztráliában, olvasható a dw.com hírportálon. Felhasználói nem oszthatnak meg platformján híreket, ha az ausztrál kormány a helyi tartalom felhasználása után fizetésre kötelezi őket.

Amennyiben ez a tervezet törvénnyé válik, nehéz szívvel bár, de az ausztrál kiadókat és magán felhasználóinkat el fogjuk tiltani attól, hogy helyi és nemzetközi híreket osszanak meg a Facebookon és az Instagramon

közölte egy blogban Will Easton, a Facebook Ausztráliáért és Új-Zélandért felelős ügyvezető igazgatója.

Az igazgató hozzátette: a törvénytervezet elvárja, hogy a Facebook válasszon:

vagy tudomásul veszi, hogy a kiadók annyi díjat számítanak fel a tartalomért, amennyit jónak látnak, vagy teljes körűen megszünteti a hírek közzétételét. Nincs az a vállalkozás, amely ilyen feltételek mellett működőképes maradhat.

Ausztrália azt tervezi, hogy a legszigorúbban korlátozza az olyan digitális óriások befolyását, mint a Facebook és a Google. E vállalatokat fizetésre akarja kötelezni, amennyiben azok a helyi hírforrások anyagait használják. Az intézkedés célja, hogy áttekinthetőbbé váljon, e platformok hogyan rangsorolják az egyes tartalmakat.

A Google egy nyílt levélben közölte:

a törvénytervezet fenyegetést jelent a személyiségi jogokra és befolyásolhatja, az ausztrálok hogyan alkalmazhatják a vállalat szabad felhasználású szolgáltatásait.

A helyi média azonban támogatásukról biztosította a kormány kezdeményezését.

Mark Zuckerberg örömmel látja, hogy a Facebook a hamis és félrevezető hírek terjesztésének eszközévé válik, sőt láthatóan az sem bántja, hogy a vállalata lemond a valós hírek továbbításáról

mondta John Stanton, a Save Journalism Project (Mentsük meg az újságírást) társalapítója. A projekt azt vizsgálja, a nagy technológiai vállalatok milyen hatást gyakorolnak a sajtó szabadságára.

A hatóságoknak addig kell határok közé szorítani a technológiai óriások világ feletti befolyását, amíg nem késő

tette hozzá.