Forradalmi felfedezés a koronavírus kapcsán

Elemzések2020. szept. 4.D.J.

Ha a gyakorlatban is megállják a helyüket, akkor az Oak Ridge Országos Laboratórium kutatási eredményei a koronavírus kezelését is átalakíthatják.

Hónapok óta tudósok serege vizsgálja a COVID-19 tulajdonságait, mégis a vírus körül rengeteg a kérdőjel. Hogy lehetséges az, hogy elveszi az emberek szaglását, úgy hogy közben az orr nem dugul be? Miért okoz izomfájdalmakat? Hogy van az, hogy a betegek jó része szívelégtelenségbe hal bele, akkoris, ha előtte a páciens ketyegőjének semmi baja nem volt?

A lehetséges válaszokkal az Egyesült Államokban az Oak Ridge Országos Laboratórium szakemberei álltak elő.

A munkát egy szuperszámítógép, a Summit kezdte el, amely teljesítmény terén a világ második legjobbjának számít.

Az okos masina többek közt két és fél milliárd genetikai kombinációt elemzett ki, csak azért, hogy jobban megértse az új koronavírus működését.

Az igazi „heuréka pillanat” azután jött el, hogy a számítógépes eredményeket a Tennessee-ben lévő laboratórium tudósai kielemezték.

Leegyszerűsítve, a hipotézisük szerint az új koronavírus nem légúti, hanem érrendszeri betegségként működik. Hogy a ragály miként jut be a szervezetbe azt már jól tudjuk: a vírus az orrban lévő úgynevezett ACE2 receptorokon keresztül hatol be.

Ezután ott jelenik meg, ahol az említett receptor eleve jelen van még: így például a belekben és a vesében.

Ezért van az, hogy az első tünetek között gyakran megjelenik a gyomorfájdalom és a hasmenés is.

A legtöbb esetben napok telnek úgy, hogy igazán nagy bajt nem okoz a betegség. A lappangási időnek végül az vet véget, amikor a vírus előáll egy egészen sajátos mutatvánnyal. Elkezd ACE2 receptorokat gyártatni olyan szervekben, ahol azokat csak viszonylag kis mértékben lehet találni. Így jelenik meg a tüdőben – magyarázza Daniel Jacobson az Oak Ridge Országos Laboratórium vezető elemzője.

A betegség egy idő után alaposan felborítja a szervezetünk működését. Olyannyira, hogy a testünk többé nem tudja szabályozni az egyik kulcsfontosságú molekulát a bradikinint. Hogy ez miért probléma?

Mert ez a vegyület így elárasztja a szervezetünket és úgy viselkedik, mint egy rosszabbfajta vérnyomáscsökkentő.

Az ereink kitágulnak, az érfalak áteresztő képessége túlságosan is megnő ezért oda is folyadék szivárog, ahova nem szabadna.

A bajok könnyen begyűrűznek az agyba: fejfájás, zavartság lép fel. Csökkenhet a szaglóképesség.

De épp így a kutatás a betegeknél jelentkező izomfájdalmat is magyarázhatja. Ahogy azt is, hogy miért hal meg sok COVID beteg szívproblémák miatt. Itt érdemes megjegyezni, hogy a statisztikák szerint a koronavírus ötből egy betegnek roncsolja a szívét.

A fulladás azért következhet be, mert a kórokozó olyan kémiai reakciókat is beindít, amelyek miatt a tüdőben lévő léghólyagocskákon egy zselés anyag jelenik meg.

Gyakran már a lélegeztetőgép se segít, hisz olyan mintha a páciens zselatinon keresztül próbálna meg levegőhöz jutni.

Az új eredmények jelentősége azért is nagy, mert gyakorlatilag megmagyarázzák a COVID-19 összes ismert tünetét.

Ha ezek a klinikai gyakorlatban is megállják a helyüket, akkor óriási segítséget nyújthatnak a súlyos betegek gyógyításában. A bradikinin kordában tartására ugyanis vannak létező eljárások.

Viszont először az orvosoknak ellenőrzött vizsgálatokban fényt kell derítenie rá, hogy a bradikinin korlátozására használt, már ismert gyógyszerek mennyire hatékonyak a koronavírusos betegeknél.

Az eredeti kutatás eredményei először júliusban lettek publikálva az eLife nevű rangos tudományos magazinban.