Fájó vereséggel indult az utazás, Magyarország Svájc 1-3 

Hírek2024. jún. 15.Kovács Dániel

Nem sikerült a bemutatkozás a magyar válogatottnak, a gyengén sikerült első félidőt kihasználva a svájciak két gólos előnnyel mehettek a szünetre. Az első magyar gól megpörgette ugyan a játékot, a várva várt egyenlítés helyett azonban újra Gulácsi Péter kapujába talált be a labda. Szerencsére semmi nincs még veszve, van még két meccs hátra. A Növekedés.hu összefoglalója.

Rosszul alakult az első játékrész a magyar válogatott számára, nem túl izmos játékukkal szemben a sváájciak agresszív támadójátéka érvényesült, ennek köszönhetően a mieink képtgólos hátránnyal vonultak az öltözőbe 45 perc után.

A második félidő jóval izgalmasabb játékot hozott, Varga Barnabás a 66. percben Szoboszlai labdáját közelről csúsztatta Sommer kapujába, megszerezve az EB első magyar gólját. Noha előtte és utána is sorban jöttek a magyar helyzetek, a hosszabbítás hajrájában mégis a kameruni-svájci válogatott Breel Embolo tudott egy ajándék helyzetet gólra váltani, beállítva ezzel a 3-1-es végeredményt. 


“Ha sikeresek akarunk lenni, márpedig azok szeretnénk, akkor csapatként kell játszanunk, egységesen kell futballoznunk a pálya minden részében. Nincs egyetlen dilemmám sem a kezdőcsapattal kapcsolatban, tehát tudom, kikkel fogunk kiállni a svájciak ellen. 

A csapat összeállításánál sok mindent kell figyelembe venni, hogyan érzi magát a játékos, hogyan játszott az edzésen, mennyire egészséges. És persze az is lényeges, hogy ki az ellenfél. Azt láttam a srácokon, ahogy elkezdünk készülni erre a tornára, a magabiztosságuk egyre jobban, napról napra növekedett. Én bízom bennük”

- nyilatkozta Marco Rossi nemzeti csapatunk szövetségi kapitánya a mérkőzés előtt. Granit Xhaka, a svájciak kulcsembere pedig úgy nyilatkozott, „ismerjük a magyar játékosokat, tudjuk, hogy többen is a Bundesligában szerepelnek, de páran az angol bajnokságban is játszanak.

Különleges együttesről van szó, egységesek, agresszívak, de a labdával is jól bánnak, tehát többféle stílusban is képesek nagyszerű teljesítményre. Senkire sem készülünk külön, csapatként várjuk a mérkőzést. Ismerjük a gyengébb pontjaikat is, ezeket megpróbáljuk kihasználni.”

Mint kiderült, sajnálatos módon ez sikerült is nekik. A hangulatra ugyanakkor nem lehetett panasz, a kölni  a RheinEnergieStadionban tízezernél is több magyar szurkoló buzdította a csapatot, a magyar szurkolók 10 óra óta gyülekeztek a számukra kijelölt szurkolói zónában, ahonnan kora délután együtt indultak el, vonulásuk ezúttal is hatalmas erődemonstráció volt.

Ötödször vagyunk az EB-n

Hazánk válogatottja zsinórban harmadszor, összesen pedig ötödször jutott ki a kontinenstornára.  Először 1964-ben voltunk ott az akkor még Európai Nemzetek Kupája néven futó bajnokságon, akkor sikerült is az eddigi legjobb eredményt beállítani egy bronzéremmel.

A bronzmeccsen a dánokat verte a válogatott, méghozzá annyival, amennyire ma kikaptunk Svájctól, azaz 3-1-re. Legközelebb nyolc évvel később, 1972-ben jutott ki a magyar csapat az EB-re, akkor sem zártunk rossz eredménnyel, elődöntőig jutott a csapat, ahol kikapott a Szovjetuniótól, a bronzmeccsen pedig  a házigazda belgák bizonyultak jobbnak. 

Ezután fájdalmasan hosszú kihagyás következett, mint ismert,  2016-ban sikerült legközelebb, akkor Ausztria legyőzésével sikerült a mostaninál szerencsésebb rajttal indítani, majd az Izland és Portugália ellen elért döntetlennel mehetett tovább a csapat a nyolcaddöntőbe, 2021-ben a halálcsoportba került a válogatott, a világbajnok franciákkal, a címvédő portugálokkal, valamint ahogy most, akkor akkor is játszottunk a németekkel.