Felgyorsítják a daganatgyanús betegek CT-MR-vizsgálatát Budapesten

Hírek2020. szept. 10.Haiman Éva

Majdnem kétszer több CT-, és másfélszer több MR-vizsgálatot végezhetnek el Budapesten októbertől a daganatgyanús betegeknél, akiknek egy új rendelkezés szerint 7 napon belül sorra kell kerülniük, és 3 napon belül a vizsgálati leletet is meg kell kapniuk.

CT és MR várólista-csökkentési programot indít októbertől a Fővárosi Önkormányzata abból a 2 milliárd forintból, amit a kormány biztosít számára annak a tavaly év végi megállapodásnak a részeként, amely szerint a következő öt évben 50 milliárd forint pluszforrást biztosít a kormány Budapest számára, döntően a háziorvosi rendelők és a kerületi fenntartású szakrendelők fejlesztésére.

Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok egy szakmai konferencián elmondta: a program részben annak a választási ígéretnek a beváltása, amely szerint addig nem épülhet új stadion, amíg nem jut minden budapesti időben diagnosztikai ellátáshoz. Másrészt azok a szomorú statisztikák indokolják, amelyek szerint az összhalálozás 26 százalékát daganatos megbetegedések okozzák, a fővárosban 2019-ben elhunyt 21 ezer emberből 5488 haláláért valamilyen onkológiai betegség volt felelős.

Havasi Gábor elmondta: számításaik szerint a 2 milliárd forintból a következő egy évben 31.588 CT- és 9845 MR-vizsgálatot tudnak elvégezni. Ezzel az onkológiai célból rendelt képalkotó diagnosztikai vizsgálatokon belül 88 százalékkal több CT- és 62 százalékkal több MR-felvétel készülhet.  A program most induló első évében a meglévő struktúrára építenek, nem vásárolnak új CT és MR berendezéseket, a meglévőket szeretnék a lehetőségekhez szerint a legjobban kihasználni. Az állami szolgáltatókat, tehát az egyetemi klinikákat és a közkórházakat preferálták, de mindenkit megkerestek a fővárosban, aki részt tud venni a programban.

Az első körben 6 állami szolgáltatóval kötik meg a szerződést, ők a teljes pénzügyi keret nagyjából 30 százalékát kötik majd le. A második körben magánszolgáltatókat is bevonnak, olyanokat, akiktől az állam is vásárol ilyen jellegű vizsgálatokat, velük közbeszerzést követően kötnek szerződést – közölte.

A program más módon is igyekszik felgyorsítani a mielőbbi diagnózist: míg jelenleg a jogszabály daganatgyanú esetén 14 napon belül teszi kötelezővé a diagnosztikai célú képalkotó vizsgálatot, a főváros a beutalástól számított 7 napon belül elvárja ezt a szerződő partnereitől. Emellett pedig, míg a 14 napos szabályban nincs szó arról, hogy egyébként mennyi idő alatt kell kész lennie a leletnek, itt mindössze 3 napon belül ki kell azt adni.

A fővárosi egészségügyi tanácsnok arról is beszámolt, hogy a 2 milliárd mellett idén a kormány 8,4 milliárd forintot biztosít a fővárosi tulajdonú szakrendelők, valamint az itt működő háziorvosi szolgálatok infrastrukturális fejlesztésére.