Felmentette Trumpot a szenátus - vége az impeachmentnek

Hírek2020. feb. 6.MTI, Növekedés.hu

Mindkét vádpontban felmentette a republikánus többségű szenátus Donald Trump elnököt az alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) végszavazásán. Az elnök népszerűsége jelentősen emelkedett az impeachment alatt, és 49 százalékot ért el a Gallup felmérése szerint.

A szenátorok arról voksoltak, hogy felmentik-e Donald Trumpot az ellene felhozott két vádpont - a hatalommal való visszaélés és a kongresszus akadályozása - alól. Az első vádpontban 52:48 arányban, a másodikban 53: 47 arányban szavazott a szenátus az elnök felmentése mellett.

A döntés borítékolható volt, a felsőházban a republikánusoknak ugyanis többségük van, és legalább négy republikánus szenátornak kellene együtt voksolnia a demokratákkal ahhoz, hogy bűnösnek nyilvánítsák az amerikai elnököt. A republikánus szenátorok közül egyedül Mitt Romney, a 2012-es választások republikánus elnökjelöltje szavazott Trump ellen, igaz, csak az egyik vádpontban, a hatalommal visszaélés vétségében.

A demokraták szerint Donald Trump korrupt módon - katonai segélyek visszatartásával - visszaélt a hatalmával, amikor a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében azt vetette fel, hogy Kijev indítson vizsgálatot a demokraták egyik elnökjelöltje, Joe Biden volt alelnök és fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeiben.

Az USA történetében ez volt a harmadik impeachment eljárás. 1999-ben Bill Clintont, 1868-ban pedig Andrew Jacksont mentették fel. Richard Nixon lemondásával kerülte el az eljárást.

A szenátusban szerda délelőtt a Trump elleni vádat képviselő demokrata párti impeachment-menedzserek és szenátorok fejtették ki véleményüket az eljárásáról és magáról az elnökről is.
Zoe Lofgren, az impeachment-menedzserek egyike sajnálatát fejezte ki, hogy a tárgyalás során a politikusok inkább saját beszédeikre voltak kíváncsiak, mintsem új tanúkra és dokumentumokra.

Ezzel arra utalt, hogy a republikánus többségű szenátus korábban leszavazta a demokraták új tanúk beidézésére és mintegy 25 ezernyi új dokumentum megtekintésére tett javaslatát.

Jerrold Nadler, az impeachment-menedzserek egyike, és egyben a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke egy televíziós interjúban szerdán közölte: fontolgatják, hogy büntetés terhe mellett beidézik John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadót, aki megjelenésre váró könyvében állítólagosan új részleteket tár fel Trump és Zelenszkij beszélgetéséről, illetve Trump Ukrajnával kapcsolatos lépéseiről.