Rangsorolták az egészséges fővárosokat - Budapest is rajta a listán

Hírek2020. feb. 6.Növekedés.hu

Budapest a 46 rangsorolt nagyváros közül a 24. helyre került.

Egy brit online egészségügyi szolgáltató, a Treated.com egy széleskörű adatbázis (a Numbeoaz HPI ThinkTanka World Population Review, a World Bank Group és az  Index Mundi információi) alapján összeállította Európa nagyvárosainak egészségügyi rangsorát.

Az összeállítás az egészségre ható 10 tényező figyelembevételével készült el, amelyeket városonként, a vizsgálatba vont települések számának megfelelően 1-től 46-ig állítottak rangsorba.

A 10 tényező a következő volt: a várható élettartam; a levegő minősége; a víz minősége; az élet általános minősége; a GDP egészségügyi célokra fordított aránya; 5 zöldség vagy gyümölcs fogyasztói ára; a CO2 kibocsátás szintje; a kerékpáron vagy gyalog munkába járók aránya; a zöld területek minősége és a fitnesz klubok 1 havi tagsági díja.

Az az öt főváros, amely a legjobb minősítést kapta és így a legegészségesebbnek tekinthető, a következő: Koppenhága, Bécs, Bern, Helsinki és Berlin.

Talán nem meglepő, hogy két északi főváros, a dán Koppenhága és a finn Helsinki került be a legjobb öt közé. Ez összhangban van más, hasonló tanulmányokkal, amelyek gyakran ítélik a skandináv országokat és városokat a legboldogabbnak, legzöldebbnek és legbiztonságosabbnak Európában.

A legrosszabb helyezést kapott fővárosok a következők: Baku, Moszkva, Bukarest.

Noha Baku a szerves élelmiszerek és a fitnesz terem költségszintje alapján elfogadható városnak minősült, más tényezők, így a CO2 kibocsátás, a vízminőség és az egészségügyi ráfordítások szintje miatt nem érhetett el jobb helyezést.

Az ismertetett változók nem csupán a népesség fizikai jólétét befolyásolják

 magyarázta a Treated.com egyik orvos-vezetője, Dr. Daniel Atkinson. Összefüggenek lelki egészségünkkel is. Kiváló példa erre a zöld terek minősége. Az embereknek szüksége van megfelelő füves-bokros területekre is, mert azok levegője oxigénben gazdag, jót tesz a légzőszerveknek és e terek a szabad mozgás legjobb helyszínei.

Nagyon fontosak azonban a lelki egészség szempontjából is; egy tanulmány bizonyítja, hogy az emberek 90 százaléka szerint a zöld terek kedvező hatást gyakorolnak jólétük és boldogságtudatuk szintjére.

Más tényezők, így az élet általános minősége, a víz és a levegő minősége, a CO2 kibocsátás fizikai egészségünkre ugyanolyan komoly hatással van, mint a lelki egészségre.