Trump elmozdítása: hatalmas öngólt rúghatnak a demokraták

Elemzések2020. jan. 17.Sz.A.

Az amerikai Szenátus átvette Donald Trump elnök alkotmányos felelősségre vonásáról szóló dokumentumokat, így végső szakaszába lépett a vádemelési eljárás (impeachment). Amíg a gazdaság jól megy, és keveseket érdekel az eljárás, lehet, hogy az eljárásból végül Trump profitál.

Az amerikai Szenátus tegnap hivatalosan is átvette Donald Trump elnök alkotmányos felelősségre vonásáról szóló dokumentumokat, így végső szakaszába lépett a vádemelési eljárás (impeachment). A többségében demokrata képviselőház háromórás vitát követően szavazta meg az erről szóló határozatot, vagyis Trump lett a harmadik elnök, aki ellen az amerikai kongresszus lefolytatja az eljárást.

A szavazást megelőzően a Képviselőház demokrata frakciója olyan felvételeket hozott nyilvánosságra, amelyek részletesen bemutatták, Trump emberei hogyan próbáltak nyomást gyakorolni ukrán politikusokra, hogy korrupció gyanújával nyomozást indítsanak Trump politikai riválisa, a Demokrata Párt elnökségéért versengő volt alelnök, Joe Biden, és fia, Hunter Biden ellen.

A benyújtott iratok között szerepel például egy olyan levél, amelyben Trump elnök személyes ügyvédje, Rudolph Giuliani tárgyalást kezdeményez Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Giuliani levelében azt írta, a találkozót Trump elnök tudtával és beleegyezésével kezdeményezi.

A demokraták fokozni szerették volna a nyomást az újabb bizonyítékokkal,

de Mitch McConnell, a szenátus többségben lévő republikánus frakciójának vezetője azt tervezi, addig elhalasztja a tanúk beidézéséről szóló vitát, amíg a jövő héten, várhatóan január 21-én el nem kezdődik a tárgyalás. Trump tárgyalását jó eséllyel a konzervatív John Roberts, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának elnöke felügyeli, és a szerepe várhatóan minimális lesz.

Ugyanakkor a képviselőház külön szavazással jóváhagyta a Nancy Pelosi demokrata párti házelnök által korábban megnevezett, úgynevezett impeachment-menedzserek jelölését is. Ők azok a demokrata párti képviselők, akik az amerikai elnök ellen decemberben megszavazott két vádpontot – a hatalommal való visszaélést és a kongresszus munkájának akadályozását – előterjesztik a szenátusnak.

Az idén nyolcvanadik életévét betöltő Nancy Pelosit még tavaly januárban választották a képviselőház élére, életében immár másodszor, amivel történelmet csinált.

A liberális politikusként elkönyvelt Pelosit 1987-ben választották először képviselőnek, jelenleg a tizenhetedik ciklusát tölti a házban, és több alkalommal is vezette a demokrata képviselőcsoportot. Bár az ötgyermekes anya hívő katolikusként nőtt fel Baltimore-ban, általában baloldali álláspontot képvisel. Pelosi volt a legfőbb ellenzője az Irak ellen indított háborúnak, és például 2005-ben sikerrel torpedózta meg, hogy a Bush-adminisztráció részlegesen privatizálja a társadalombiztosítási szektort.

Nancy PelosiNancy Pelosi, a Képviselőház demokrata vezetője

Pelosi kemény politikus, olyannyira, hogy még a saját pártjában se rajonganak érte. De ha valaki, ő tényleg alkalmas volt arra, hogy a szeptemberben elindított impeachment eljárást idáig eljuttassa. Ami miatt azonban Donald Trump szemlátomást nem különösebben izgul.

A sikeres felelősségre vonáshoz a szavazáskor jelenlévő szenátorok kétharmadának támogatására van szükség, vagyis ha mind a száz szenátor szavaz, akkor 67 szavazattal ítélhetik el az elnököt.

Elemzők szerint azonban erre szinte semmi esély. Ezzel kapcsolatban Magyarics Tamás Amerika-szakértő az Inforádiónak azt nyilatkozta, egyelőre nincs elég egyértelmű bizonyíték Trump bűnösségére, de a demokraták célja amúgy is az, hogy minél hosszabb ideig húzzák az eljárást, hiszen ez befolyásolhatja az idei elnökválasztást. Véleménye szerint az amerikaiakat nem különösebben érdekli az ügy, eddig inkább az egészségügyi és az adótémák kerültek elő az előválasztási kampányokban. Bár az amerikai média is folyamatosan és nagy terjedelemben foglalkozik az üggyel, az eljárást támogatók aránya nem közelíti meg a lakosság ötven százalékát.