Veszélyes, csak veszteseket hozó játszma zajlik a világban

Elemzések2019. aug. 10.Növekedés.hu

A Kína és Amerika között zajló valutaháború visszafordíthatatlan gazdasági károkat okozhat az egész világon, és nem lehetnek igazi nyertesei, csak vesztesei -írja a Financial Times véleménycikke.

Kína központi bankja már 2000 óta agresszív befolyást gyakorol a jüan értékére. Kezdetben a dollárhoz viszonyított értéknövekedés megállítása volt a cél, 2014 óta pedig az értékcsökkenés megakadályozása.

A kezdetleges intézkedések a kínai export növekedését segítették elő, míg az utóbbi idők intézkedései az amerikaiaknak kedveznek. Éppen ezért szokatlan, hogy Trump elnök miért éppen most kezdte meg a Kína elleni lépéseket

- olvasható a Financial Times véleménycikkében, melyet Eswar Prasad, a Brooking Institution munkatársa, a Cornell University professzora jegyez.

A valutamanipuláció ellen tett megtorló intézkedésekre válaszul Kínának hagynia kellene, hogy a jüan értéke tovább csökkenjen. Ez azonban sokkal kisebb előnyhöz juttatná az országot, mint amekkora kockázattal jár. A valutaszakértők szerint az egyik ilyen kockázat a jüan további értékgyengülése, ami elindítaná a valuta leértékelődését és tőkekiáramlási spirált eredményezne.

A kínai kormány felkészült erre a lehetőségre, és sokkal agresszívabban is felhasználhatja a devizatartalékait, mint korábban, illetve leállíthatja az onshore és offshore spekulatív tevékenységeit. Azonban a tőkekontroll szigorítása káros hatással lenne Peking azirányú törekvéseire, hogy megnyerjék maguknak a külföldi befektetőket.

Egyes országok, mint például Thaiföld és India már megkezdték a megfelelő intézkedések megtételét, hogy megvédjék magukat a globális kereskedelmi feszültségekkel szemben. Mind a két ország csökkentette a kamatláb mértékét, így bevállalva a belföldi növekedés lassulását.

Az olyan fejlett gazdaságok pénzintézetei is kénytelenek lesznek lazítani a monetáris politikájukon, mint Anglia, Európa és Japán.

Donald Trump és kormánya azzal fenyegetőzik, hogy lecsökkenti a dollár értékét, ha a kereskedelmi partnerei elköteleződnek a versenyképes értékcsökkenés mellett. Amerika minden negatív irányú értékváltozást közvetlenül a dollár elleni támadásnak tekint, viszont sokkal nehezebb egy olyan pénz értékét lenyomni, aminek ennyire globális szerepe van a pénzügyi piacon.

A Fed beavatkozása nélkül nehéz lenne olyan lépéseket tenni, ami lényegesen befolyásolhatja a dollár értékét a többi fő devizával szemben. Egy ilyen lépés kiterjesztené más országokra is a valutaháborút, amely hatására a többi ország is kénytelen lenne valamilyen intézkedést tenni. A pénzügyi piac zavarai valóban megszilárdíthatják a dollár értékét, hiszen ebben a káoszban egy biztonsági menedéket jelenthet a befektetők számára.

Az erősebb dollár további járulékos károkat is okozhat a feltörekvő piacgazdaságokban, a nagy mennyiségű külső hitelek és a gyenge valuták okozta nyomás miatt.

A valutapiac ilyen jellegű eseményei nagyban növelik azt a bizonytalanságot, amit a globális kereskedelmi feszültségek már elindítottak. Ez a bizonytalanság az árfolyamingadozások mellett az üzleti beruházások meggyengülését fogja eredményezni, ami hátrányosan hat a termelékenységre és a foglalkoztatás növekedésére az egész világon - írja a Cornell Egyetem professzora.