Felszabadították Herszont az ukrán katonák

Hírek2022. nov. 11.MTI, Növekedés.hu

Kitűzték az ukrán zászlót a herszoni városházára az ukrán katonák. Az orosz katonaság kivonulása és az ukránok megérkezése után kitört az ünneplés, az emberek az utcán örülnek a város felszabadulásának - írja az Euronews.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy csapatai teljes visszavonulást hajtottak végre és a várost elhagyva a Dnyeper-folyó bal partjára vonultak. A visszavonulást péntek hajnali öt órakor fejezték be, a folyó nyugati partján sem orosz katona, sem katonai felszerelés nem maradt állításuk szerint - írja az Euronews.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő jelezte: ennek ellenére Moszkva továbbra is Oroszország területeként tekint a szeptemberben annektált megyére. Herszon megye területének nagyobb, keleti fele továbbra is orosz megszállás alatt áll.Az ukránok közölték, attól tartanak, hogy a gyors orosz kivonulás csak álca, és csapataikat tőrbe csalhatják. Katonai szakértők úgy becsülték, hogy legalább egy hétbe telik a teljes orosz csapatkivonás.

Eközben az ukrán média helyi szemtanúkra hivatkozva arról tájékoztatott, hogy beszakadt a Dnyeper folyó felett átívelő, stratégiai fontosságú Antonovkai híd, amely az egyetlen közúti összeköttetést biztosította Herszon városának közelében a folyó jobb és bal partja, Antonovka és Aljoski között. Az orosz és ukrán fél egymást vádolja a híd beszakadásáért.

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága megerősítette pénteken, hogy az ukrán fegyveres erők egységei már beléptek a márciusban orosz megszállás alá került Herszon városába - számolt be az UNIAN hírügynökség.

"Herszon visszatér Ukrajna ellenőrzése alá, az ukrán fegyveres erők egységei belépnek a városba. Az orosz megszállók visszavonulási útvonalai az ukrán hadsereg tűzellenőrzése alatt állnak. Minden orosz katona, aki ellenáll az ukrán fegyveres erőknek, megsemmisül. Az egyetlen esélye, hogy elkerülje a halált, ha azonnal megadja magát" - idézett az UNIAN a hírszerzés közleményéből - írja az MTI.

A hírszerzés értesülése szerint az orosz parancsnokság sorsára hagyta az orosz katonákat Herszonban, és arra utasította őket, hogy öltözzenek civil ruhába. A védelmi tárca hangsúlyozta, hogy önkéntes feladás esetén Ukrajna garantálja az orosz katonák számára az életben maradást, a genfi egyezmények betartását, az élelmet, az orvosi ellátást és a fogolycsere lehetőségét.

Natalija Humenyuk, a dél-ukrajnai műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője az UNIAN szerint óvatosan kommentálta a helyzetet a dél-ukrajnai megyeszékhelyen.

Egy tévéműsorban a műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy mit jelentenek az ukrán zászlók Herszon központjában, kijelentette: "azt jelentik, hogy Herszon Ukrajna része, hogy Herszon népe elpusztíthatatlan, van bennük kitartás. Hálásak vagyunk nekik, hogy kibírták eddig a pillanatig, és most egyértelműen jelzik, hogy nemcsak egy jó napunk lesz, hanem jó álmunk is".

Hangsúlyozta, hogy Herszon mindig is ukrán terület volt, amelyet ideiglenesen megszálltak.