Ukrán háború: óriási veszteségek mindkét oldalon

Hírek2022. nov. 11.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 260-dik napján:

- Mark Milley amerikai vezérkari főnök elárulta, hogy a becsléseik szerint az orosz hadseregnél a sérültek és az elesettek együttes száma több mint 100 ezerre tehető. A kijevi fegyveres erők valószínűleg hasonló mértékű veszteségeket szenvedtek el.

- Az ukrán erők közelednek a déli Herszon város határához. Ukrajna azt állítja, hogy felszabadította a 12 ezres Sznihurivkát, körülbelül 32 kilométerre Herszontól.

- Megkezdték a visszavonulást a Dnyeper mögé az orosz csapatok az Ukrajnától elcsatolt Herszon megyében - jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Mikolajiv-Krivij Rih irányában az orosz hadseregcsoport alegységei manővert hajtanak végre a Dnyeper bal partján lévő előkészített állásokba, szigorú összhangban a jóváhagyott tervvel

mondta Konasenkov.

- Az ukrán védelmi miniszter szerint az oroszoknak legalább egy hétbe telik, hogy elhagyják Herszon városát, Moszkvának pedig továbbra is 40 ezres kontingense van a régióban. „Nem olyan egyszerű ezeket a csapatokat egy-két nap alatt kivonni. Legalább egy hétig tart” – mondta Olekszij Reznyikov a Reutersnek.

Hozzátette: a hírszerzés kimutatta, hogy az orosz erők a városban, a város környékén és a Dnyeper nyugati partján maradtak.

Az orosz erők a városban, a város környékén és a Dnyeper nyugati partján maradtak.

- Kijev továbbra is figyelmeztet, hogy az orosz visszavonulás a Kreml csapdája is lehet. Valerij Zaluzsnyij, az ukrán hadsereg főnöke azt mondta, Kijev még nem tudja megerősíteni, hogy Oroszország valóban kivonul-e a városból, de a kijevi erők 36 km-t nyomultak előre, és 41 falut és várost foglaltak vissza a régióban október 1-je óta. Csak szerdán 12 település került ukrán kézre.

- Meg nem erősített jelentések érkeztek csütörtök este a Nova Kakhovka-gát körüli robbanásokról. Kijev többször is figyelmeztetett, hogy a vízerőmű az oroszok célpontja lehet.

- Az Egyesült Államok újabb katonai segélyt küld Ukrajnának ezúttal 400 millió dollár értékben.

A Pentagon tájékoztatása szerint a segélycsomag nagy mennyiségű lőszert és négy rendkívül mobil légvédelmi rendszert is tartalmaz majd.

- Az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács (ET) elnöksége és az Európai Parlament ideiglenesen megállapodott arról, hogy az EU nem fogadja el az Ukrajnában vagy Georgiában kiállított orosz úti okmányokat.

- Az oktatás területére is kiterjeszti az Ukrajnát segítő humanitárius tevékenységét Magyarország - mondta a közmédiának a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.