Háború: az oroszok mindenkit megvezetnek?

Hírek2022. nov. 10.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 259-dik napján:

- Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arra utasította a csapatokat, hogy hagyják el a déli Herszon városát, az egyetlen regionális központot, amelyet Moszkva az invázió kezdete óta el tudott foglalni.

"Tisztában vagyok vele, hogy ez egy nagyon nehéz döntés. Ugyanakkor az a legfontosabb, hogy megóvjuk katonáink életét és egészében véve a csapatok harcképességét. Ezenkívül felszabadul az erők és eszközök egy része, amely a műveleti övezet más részein aktív műveletekhez lesz felhasználva, beleértve a támadó jellegűeket is" – mondta a "különleges hadművelet" egyesített hadseregcsoportjának parancsnoka, Szergej Szurovikin.

- Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kijelentette, hogy Oroszország visszavonulása „egy általános minta része”, amely azt mutatja, hogy az orosz invázió „teljesen elvesztette a lendületét”. „De nem szabad alábecsülnünk Oroszországot” – mondta a Sky Newsnak.

„Láttuk a drónokat, láttuk a rakétatámadásokat. Oroszország még mindig sok kárt okozhat.”

- Joe Biden amerikai elnök szerint az orosz visszavonulás jól jelzi, hogy a megszálló haderőnek „valódi problémái vannak”.

- Ukrajna semmi jelét nem látja annak, hogy Oroszország harc nélkül kivonulna Herszon városából - jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója. A tisztségviselő szavai szerint az orosz csapatok jelentős része a városban maradt, ezenfelül további tartalékokat vonnak be a régióba.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna a saját hírszerzésének hisz, nem a "hangszerelt" orosz nyilatkozatoknak.

- Az Európai Unió teljesen felkészült a télre, mindent megtett az energiaellátás biztosítására, intézkedéseinek hatására a gázárak nagyjából kétharmadával csökkentek augusztushoz képest - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

- Autóbalesetben halt meg az orosz-párti adminisztráció helyettes vezetője, Kirill Stremousov a Herszon régióban – jelentették az orosz állami hírügynökségek.

- A tervek szerint ENSZ-tisztviselők pénteken Genfben találkoznak egy magas szintű orosz delegáció tagjaival, hogy megvitassák az ukrajnai gabonaszerződés meghosszabbítását - közölte az ENSZ szóvivője.

- A kelet-ukrajnai Luhanszk megyében környezeti problémák vannak a spontán eltemetett helyi lakosok és a temetetlen orosz katonák maradványai miatt,

amelyek már megfertőzték az ivóvizet - közölte Szerhij Hajdaj, a régió kormányzója.

- A NATO fegyveres erői addig fogják gyakorolni és erősíteni együttműködési képességeiket, amíg az utolsó orosz katona nem hagyja el Ukrajnát - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.