Fodrász, manikűr, kozmetikus - A szolgáltatók jelentős része bezár

Hírek2020. ápr. 3.Végh Zsófia

Fontos tartalékolni a nem várt eseményekre, vélik a növekedés.hu által kérdezett szépségipari szolgáltatók, ennek ellenére sokakat felkészületlenül ért a koronavírus miatt kialakult helyzet. Vannak, akik a teljes leállás mellett döntöttek míg azok, akiknek muszáj, részlegesen üzemelnek. Bár a szektorban dolgozók sem tudják, mikor áll vissza a régi rend, attól nem tartanak, hogy a vendégeik nem térnek vissza hozzájuk.

Takács Emese, a ferencvárosi M’Beauty, szépségszalon alapító-tulajdonosa március közepén döntött úgy, hogy nem fogad több vendéget. A szalonban, ahol Takács mellett további kollégák is dolgoznak durván napi 15 vendég fordul meg.

Saját vendégeimben megbízom, és a higiéniát is biztosítani tudom, de a többi vendégről nem tudom, utaztak-e a közelmúltban, kikkel érintkeztek, így jobbnak láttam nem folytatni a munkát

mondja Takács. A szalon még üzemel, Takács egy kollégája továbbra is dolgozik., de a forgalom napi 2-3 főre csökkent. Amíg nem rendeződik a helyzet, a bérleti díjból a tulajdonos durván negyven százalékot elenged, így valamivel könnyebb kollégáknak.

Részleges üzem

Hasonló a helyzet az Ajtósi Dürer soron található fodrász szalonban, ami két hete szintén részlegesen működik.

Kesztyűt, maszkot viselünk és egyszerre csak egy vendéget fogadunk

mondta a növekedés.hu-nak Kis Heni fodrász. Kis már nem, kollégája még dolgozik, délután három óráig. Ő fogadja Kis azon vendégeit is, akik úgy döntöttek, mennének mindenképp. A vendégforgalom itt is visszaesett, de ezzel arányosan a költségek (rezsi, anyagköltségek, stb.) is.

Ha valaki például kevesebb festést vállal, vagy csak vág, kevesebb költséggel is fenn tudja tartani magát

mondja Kis. A bérleti díjat is tudják fizetni, s mivel nyitva vannak, egyelőre nem tárgyaltak kedvezményről a helyiség tulajdonosával.

Csonka Tamás mesterfodrász Bécsben vezet szalont: itt a vállalkozásoknak nem volt választási lehetőségük, március 12-től minden szolgáltatónak be kellett zárnia, csak a drogériák, patikák és élelmiszerüzletek maradthatnak nyitva.

Májustól talán kinyithatunk részlegesen, de nem tudni biztosan

mondja. A kamara kompenzációs lehetőséget keres a vállalkozóknak, ám döntés még nem született. A fizetett alkalmazottak könnyebb helyzetben vannak; az állam alapfizetésük nyolcvan százalékát fizeti. Csonka, aki Sopronban él, a határzár miatt nem a szalonba sem jutott ki, s egyelőre egyeztetni sem tudott a tulajdonossal például a bérleti díjról.

Tartalékokkal könnyebb

A szépségipari szolgáltatókat váratlanul érte a helyzet, ennek ellenére a megkérdezett szakemberek mind rendelkeznek valamennyi tartalékkal. „Mindig tartalékolunk, ha nem várt helyzet történik érheti az embert például baleset. Kint talán jobban fel tudunk készülni, mint egy magyarországi szolgáltató”, mondja Csonka.

„Mivel napról-napra élünk, és nincs fix bevételünk, gondoskodunk kell magunkról akkor is ha például egy kéztörés miatt kiesünk a munkából”, mondja Takács. Ezért ha valaki előre tekint, az félretesz.

A különböző fórumokat olvasgatva azonban nem feltétlenül ez a helyzet, sokan kétségbe vannak esve, mondja. Pedig még átlagos munkamennyiség mellett is jól lehet műkörmösként keresni, és valamennyit meg lehet takarítani. A taxisoknak nyújtott kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) kedvezmény bejelentése után más kisvállalkozók, például a körmös közösségek is lobbiztak a kormánynál, hogy rájuk is terjesszék ki a járulék fizetési kedvezményt, amire sor is került.

Március végén Orbán Viktor bejelentette, hogy a taxisok után további 81 480 kisvállalkozónak ad június 30-áig mentességet a kormány a kata átalányadó-fizetési kötelezettsége alól a koronavírus-járvány miatt.

Nem engedik el a vendégek kezét

A fővárosban négy, Pécsett egy szalonnal rendelkező Naturiti intimkozmetika hálózat a teljes leállás mellett döntött.

A döntést egy rendkívüli meetingen a központ velünk közösen hozta meg, bevontak mindenkit

mondta a növekedés.hu-nak Szatai Beatrix, Naturiti franchise partner. A cég a leállás után is tartja partnereivel a kapcsolatot, a bérleti díj és rezsifizetési kötelezettségüket pedig elengedte. 

A vendégeik kezét sem engedtük el, hetente küldünk emailt, információs anyagokat az otthon végezhető alternatívák előnyeiről, hátrányairól

mondja Szatai, aki nem tart attól, hogy vendégei ne térnének vissza hozzá.

Fix vendégköröm van, eddig mindenki azt jelezte, hogy vissza fog jönni”, mondja Takács. Azonban korántsem biztos, hogy a szakmát nem roppantja meg a koronavírus miatti leállás, teszi hozzá. Egyre több márkaforgalmazó terjeszt ugyanis otthoni körömépítő/ápoló készleteket – hogy ha nem jutnak el a szalonba, a vendégek maguk készítsék a körmüket. Ráadásul a munka nélkül maradt, otthon ragadt oktatók ingyenes tartalmakat, szakmai képzéseket tesznek elérhetővé online. „Ezek után nem biztos, hogy a tanulók elvégeznek egy fizetett szakmai képzést, és a vendégek sem feltétlenül élnek majd a szolgáltatással”, mondja Takács, aki oktat is. Ugyanakkor a kényelem és az idő miatt, amit egy profi szakember spórol az embernek, biztosan sokan visszatérnek, amint lehetőségük lesz, teszi hozzá.

Mindenki szereti, ha a frizurája rendben van: a vendégek várják, hogy ugyanúgy szépítkezzenek, mint korábban

 mondja Kis.

A vállalkozók azonban lehet, hogy először „magukhoz térnek”, és utána jönnek vissza - ez elsősorban az anyagi kérdés.