Folytatódhat az élénk gazdasági növekedés idehaza

Hírek2018. júl. 29.Növekedés.hu

1. Emelkednek egyes lakossági állampapírok kamatai

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. több lakossági állampapír kamatát 50 bázisponttal emeli (Féléves Magyar Állampapírét 2%-ra, 1 éves Magyar Állampapírét 2,50%-ra, 2 éves Magyar Állampapírét 3%-ra) július 30-tól. Továbbá ugyanilyen mértékben emelkednek a Postán értékesített állampapírok kamatai is. Az ÁKK közleménye szerint a lakossági állampapír befektetések népszerűségének megőrzése a cél. A lakosság az állam finanszírozásában is fontosabb szerepet tölt be. A lakosság állampapír-állománya idén júniusban 7200 milliárd feletti szintet ért el, amely 2015 végén látottnak a duplája, de míg 2017-ben közel 1400 milliárddal emelkedett az állomány, 2018-ban hat hónap alatt azonban ez utóbbitól elmaradó, 200 milliárdos volt a növekedés.

2. Kedden érkezik az eurózóna friss inflációs adata

Az előző hónaphoz hasonlóan júliusban is 2%-os inflációra számítunk az eurózónában. A megugró olajárak hatása az előttünk álló időszakban előreláthatólag fokozatosan eltűnik és az infláció várhatóan mérséklődik majd. Ezt jól mutatja, hogy az ECB is csak 1,7%-os átlagos inflációt vár az idei és a következő évre. Ebben a környezetben nem várható 2019 második feléig kamatemelés az ECB részéről. Ez egyelőre teret biztosíthat az MNB-nek a laza monetáris kondíciók fenntartására.

2. Kedden publikálják az eurózóna második negyedéves GDP számát

Az első negyedéves GDP növekedés 2,5%-ra mérséklődött és a második negyedévben további lassulásra számítunk. A gépi kapacitások kihasználtságát tekintve már nem várunk érdemi javulást, de a foglalkoztatás terén még van lehetőség középtávon a növekedésre. Azonban az idei és a következő években a gazdaság által könnyen felszívható munkaerő állomány várhatóan eltűnik, és ezzel párhuzamosan mérséklődik az eurózóna növekedése.

4. A pénteken érkező kiskereskedelmi adat megerősítheti az élénkebb hazai gazdasági növekedést

Az MNB júliusi ülésén nem változtatott a monetáris kondíciókon, a júliusi jegybanki közleményben megismételték a júniusi üzenetet: az inflációs cél fenntartható elérése továbbra is 2019 közepétől várható. A kamatdöntési jegyzőkönyvben is utaltak arra, hogy az elmúlt egy hónapban publikált konjunktúra adatok továbbra is élénk gazdasági növekedést vetítenek előre; meghatározó a belső kereslet húzóereje. A fogyasztás bővülését támogatja a foglalkoztatás és a bérek idei növekedése, valamint a magas fogyasztói bizalom is. Ezt erősíthetik meg a kiskereskedelmi forgalom júniusi friss számai is, az év első 5 hónapjában látott 7% körül növekedés júniusban is fennmaradhatott várakozásunk szerint. MKB Bank Elemzési Központ