Fontos adatok a héten – és, hogy mire számíthatunk

Hírek2018. okt. 13.Növekedés.hu

Kedden nem várunk érdemi bejelentést az MNB-től

  • Továbbra is lendületben maradhat a hazai építőipar
Az idei nyár első felében lendületes növekedést tapasztalhattunk a hazai építőipari termelésben (júniusban 28,2%-kal, júliusban 38%-kal haladta meg az egy évvel korábbit a nyers adatok szerint). Augusztus hónapra is hasonlóan kedvező, kétszámjegyű bővülést várunk a szektor teljesítményében, ahogy az idei év összességében is. Az építőipar bővülése várakozásunk szerint 2019-ig eltarthat. A friss építőipari adatokat hétfőn ismerhetjük meg. A növekedés hátterében több tényező is áll, ezek közül kiemelkedő fontosságú az uniós pénzek felhasználása, a CSOK és a kedvező finanszírozási környezet. A kedvezményes lakásáfa 2020-tól megszűnik, azonban új kormányzati ösztönzők és támogatások léphetnek a helyébe egyes csoportok, pl. a családok számára (CSOK kiterjesztése és az összeg emelése). Az építőiparban továbbra is jelentős probléma a munkaerőhiány, azonban a vállalkozások hatékonyságnövelő beruházásokkal képesek lehetnek ezt ellensúlyozni, amihez állami ösztönző programok is rendelkezésre állnak.
  • Ismét kamatdöntő ülést tart a Monetáris Tanács kedden
A fogyasztói árak szeptemberben 5 és fél éve nem látott mértékben, 3,6%-kal nőttek idehaza (év/év). A kiugróan magas inflációs dinamika a magasabb olajáraknak köszönhető, de várakozásunk szerint az infláció az év hátralévő részében így is az MNB toleranciasávjának felső, 4%-os sávja alatt marad. Az üzemanyagár-emelkedés egyszeri árnövelő hatásának eltűnésével 2019 második felében az árnyomás csökkenését várjuk. Előrejelzésünk szerint jövőre az infláció kismértékben 3% felett alakulhat majd, melynek alapvető oka, hogy a feszes munkaerő-piac miatti további béremelkedésekre és ezek árakba történő begyűrűzésére számítunk. A jegybank +/-1%-os tolerancia sávja éppen azt a funkciót tölti be, hogy az átmeneti költség oldali tényezőkre, mint az olajár emelkedésre, ne kelljen a jegybanknak elhamarkodottan a monetáris kondíciók szigorításával reagálnia. Azonban feltételezésünk szerint az ECB 2019 második felében elkezdheti kamatemelési ciklusát, melyre reagálva az MNB is elindulhat az enyhén szigorúbb monetáris politika útján. Ennek első lépéseként a jegybanki eszközök finomhangolása a bankközi rövid hozamok fokozatos emelkedését idézheti elő. Így az alapkamat 2019 végéig még változatlan szinten maradhat. A Monetáris Tanács szeptemberi kamatdöntő ülésén a kamatkondíciók változatlanok maradtak, azonban a monetáris eszköztárban számos változást vezettek be, ezzel felkészülve a monetáris politika későbbi szigorítására. A jegybanki kommunikációban új iránymutatás decemberben érkezhet, a friss gazdasági prognózisok ismeretében.
  • Dinamikus maradhat a bérnövekedés idehaza
Júliusban az előző év azonos időszakához képest 12,8%-kal nőttek a bérek idehaza, a friss augusztusi kereseti adatokat pénteken teszi közzé a KSH. Az idei év egészét tekintve dinamikus, kétszámjegyű bérnövekedést várunk, melynek hátterében a hazai feszes munkaerőpiac és a korábbi bérmegállapodások hatása áll. A kedvező bérdinamika kiegészülve a magas fogyasztói bizalommal és a foglalkoztatás idei bővülésével kedvezőn hat a fogyasztás dinamikájára. MKB Elemzési Központ