Fontos adatok a héten – és, hogy mit várhatunk ezektől

Hírek2018. okt. 20.Növekedés.hu

Két hazai adat jön a rövid héten. 

  • A hazai kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülését erősítheti meg a KSH
A 2018-as évi robosztus gazdasági növekedésben meghatározó szerepe van a fogyasztás dinamikus bővülésének, amit a foglalkozatás és a bérek idei lendületes növekedése, valamint a magas fogyasztói bizalom is támogat. A fogyasztásbővülés GDP-növekedésre gyakorolt kiemelkedő hatását támasztja alá a kiskereskedelmi üzletek forgalmának augusztusi adata is (6,3%-os növekedés éves szinten a nyers adat szerint), melyhez képest nem várunk érdemi változást a szerdai második, részletes becslés adatai kapcsán sem. A magyar gazdaság növekedésének tekintetében a 2018-as év egészét nézve dinamikus, 4,3%-os bővülést várunk.
  • Optimizmust tükrözhet továbbra is a GKI konjunktúraindexe
2018 nyarán még sorra döntötte történelmi rekordjait a GKI konjunktúraindexe, az év júliusában még történelmi csúcson járt (10,5). Azonban augusztusban és szeptemberben már csökkenő pályára állt az index (rendre: 6,7 és 5,5), bár még így is optimizmust tükröznek a várakozások idehaza. Az októberi üzleti és fogyasztói várakozásokra vonatkozó adatokat október 24-én, szerdán teszi közzé a gazdaságkutató intézet. Az üzleti bizalmi index nyári csúcsértékei egyéb kedvező tendenciák mellett hozzájárultak a nemzetgazdasági beruházások növekedéséhez (2018 első és második negyedévében rendre 10,8%-os és 15,3%-os beruházás-növekedés (év/év)). Bár szeptemberben az üzleti várakozások egy évvel korábbi szintjükre süllyedtek (10,4), továbbra is optimista kilátásokat tükröz a mutató. A magas fogyasztói bizalom (a nyári kisebb visszaesés után emelkedett) a kedvező bérdinamika és a foglalkoztatás idei bővülése mellett pedig a fogyasztás további növekedését ösztönzi.
  • A korábbi üzeneteit erősítheti meg az ECB
Az Európai Központi Bank soron következő kamatdöntő ülésén nem várunk új információt a monetáris politika irányát tekintve. Előreláthatólag a korábbi üzeneteit erősíti meg a jegybank. A korábbi tervekhez hasonlóan szeptember után 15 milliárd eurós havi kerettel megy tovább a mennyiségi lazítás (QE) az év végéig, utána pedig a program megszűnik. Az első kamatemelés bőven a QE befejezése után, 2019 második felében várható, de akkor is inkább kisebb mértékű emelésekre lehet számítani. Ez leginkább azzal magyarázható, hogy a szeptemberi 2,1%-os cél fölötti infláció alapvetően az olajár-emelkedés következménye. Azonban a megugró olajárak hatása az előttünk álló időszakban előreláthatólag fokozatosan eltűnik, és az infláció 1,7%-os szint környékére mérséklődhet. Ez megegyezik az ECB 2018-ra és 2019-re vonatkozó előrejelzésével. MKB Elemzési Központ