Fontos adatok a héten: fókuszban a hazai bérstatisztika

Hírek2019. jan. 21.Növekedés.hu

Kétszámjegyű növekedés várható a keresetekben, A fogyasztás bővülése is tartósnak bizonyul.

  • Kedden novemberi kereseti adatokat ismerhetünk meg
2018 októberében a bruttó átlagkeresetek 10,8%-kal nőttek idehaza az előző év azonos időszakához képest, míg a tavalyi év első tíz hónapjában 11,6%-os átlagos béremelkedést lehetett tapasztalni éves szinten. A legfrissebb, tavaly novemberi kereseti adatokat kedden teszi közzé a KSH. A 2018-as év egészét nézve továbbra is dinamikus, kétszámjegyű növekedést várunk a hazai keresetek tekintetében, melyhez elsősorban az itthoni feszes munkaerőpiac, valamint a korábbi minimálbér és a garantált bérminimum emelések járulhattak hozzá. Továbbá a tavaly december végén meghozott, az idei és a jövő évre vonatkozó döntés értelmében 8-8%-kal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum összege. Összességében az idei évben is dinamikus béremelkedésre számítunk, bár a 2018-ra jellemző kétszámjegyű növekedéshez képest enyhe lassulás várható a hazai keresetek bővülésében.
  • Csütörtökön publikálják a friss GKI konjunktúraindexet
Ugyan a tavaly nyári csúcsokat követően (július: 10,5) kisebb mértékű visszaesést tapasztalhattunk a GKI konjunktúraindexben (szeptember: 5,5), azonban október óta folyamatosan emelkedett az index, tavaly decemberben már elérte a 8,6-os szintet is. Következésképpen a hazai gazdasággal kapcsolatos kilátások továbbra is pozitívak. Az idei év első, januári üzleti és fogyasztói várakozásokra vonatkozó adatokat csütörtökön teszi közzé a gazdaságkutató intézet. A kedvező üzleti bizalom idén is pozitívan támogathatja a hazai növekedést, noha az üzleti ciklus előrehaladott állapota és a tavalyi kiemelkedő év után idén kisebb lassulásra számítunk a hazai gazdasági aktivitásban (4% feletti értékről 3,5% környékére csökkenhet a gazdasági bővülés üteme).
  • A hazai kiskereskedelmi forgalom részletes novemberi adatait közlik csütörtökön
Tavaly novemberben a korábban publikált előzetes adatok szerint 5,3%-kal emelkedett a hazai kiskereskedelmi üzletek forgalma az előző év azonos időszakához képest (nyers adat), mely a forgalom növekedésének kismértékű mérséklődését jelenti az októberi 6,4%-os bővüléshez képest. Az első becsléshez képest nem várunk érdemi változást novemberre a csütörtöki második becslés kapcsán sem. A hazai fogyasztás dinamikus bővülésének meghatározó szerepe volt a tavalyi évi erőteljes gazdasági növekedésben is. E kedvező tendenciában kiemelkedő szerepet játszott a magas fogyasztói bizalom, valamint a foglalkoztatás és a bérek elmúlt években látott növekedése is. MKB Elemzési Központ