Fontos adatok: A hosszú hétvége előtt sem unatkozhatunk idehaza

Hírek2018. aug 11.Növekedés.hu

Jön a második negyedéves GDP-adat itthon

4,4%-os GDP-bővülést várunk a magyar gazdaság második negyedévét tekintetve, amelyhez a mezőgazdaság semlegesen, míg az ipar, az építőipar, valamint a szolgáltatási szektor pozitívan járulhatott hozzá. A szektorok közül a szolgáltatások húzóereje lehetett a legjelentősebb a növekedés tekintetében. A fogyasztás bővülését támogatja a foglalkozatás és a bérek idei növekedése, valamint a kiugróan magas fogyasztói bizalom is. A beruházások növekedését az EU-s források felhasználásnak felfutása és a korábban bejelentett vállalati nagyberuházások támogatják. Ugyanakkor elemzésünk szerint a hazai üzleti ciklus érett szakaszba ért, azaz elfogyott a gazdaság által könnyen felszívható munkaerő-állomány és a gépi kapacitások kihasználtságát sem lehet már érdemben emelni.
Amennyiben nem kerül sor hatékonyságnövelő beruházásokra a vállalati szektorban, akkor a gazdasági növekedés lassulására lehet számítani az előttünk álló években.

Kivárhat az S&P a felminősítéssel

Az S&P Global Ratings idei második, egyben utolsó hitelminősítői felülvizsgálata esedékes augusztus 17-én. Az elmúlt évek javuló besorolását alapvetően a külső sérülékenység csökkenése, a fiskális mutatók javulása, valamint a gazdasági növekedés erősödése magyarázta. A kedvező fundamentumokra utalt Nagy Márton, az MNB alelnöke is egy augusztus 6-i interjúban, amikor arról beszélt, hogy Magyarország megérett egy újabb felminősítésre. A hitelminősítők közül a legtöbb befektető az S&P-re figyel, őt a Moody’s követi és harmadik a sorban a Fitch. Ha az S&P legutóbbi közleményét nézzük,

akkor a kedvező bejelentésre vélhetően 2019 első félévéig várni kell.

A hitelminősítő 2018 februárjában megerősítette Magyarország adóskockázati besorolását (BBB- szint 2016. szeptember óta), illetve a kapcsolódó pozitív kilátást (2017. augusztus óta).Idén februárban jelezték azt is, hogy a következő 12-18 hónapban jelenthetik be a felminősítést a kedvező folyamatok fennmaradása esetén. Az S&P korábban pozitívan értékelte a bankrendszer javuló helyzetét, a csökkenő nemteljesítő hitelállományokat, valamint a javuló szabályozási és felügyeleti környezetet. A gazdasági növekedés tekintetében jól indult az év, az S&P középtávon a mainál mérsékeltebb növekedéssel kalkulál a strukturális kihívások következtében (érveik: lassuló demográfia, alacsony termelékenység, kevésbé támogató üzleti környezet). MKB Elemzési Központ

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.