Mégsem indult újra a gázszállítás az Északi Áramlaton, most olajszivárgásra hivatkoznak az oroszok

Hírek2022. szept. 2.Sz.A.

Olajszivárgásra hivatkozva mégsem indítja el a gázszállítást az Északi Áramlaton keresztül a Gazprom. Karbantartás miatt augusztus 31-én állították le a gázszállítást, és szeptember 3-át jelölték meg az újraindulás határidejének. Már a leállás előtt is csak a kapacitás ötödén érkezett a gáz a vezetéken. A földgáz ára hétfőn valósznűleg tovább emelkedik.

Olajszivárgást tapasztaltak a portovajai kompresszorállomáson, ezért mégsem indítja el a gázszállítást az Északi Áramlat1 vezetéken a Gazprom - a vállalat orosz nyelvű közleménye szerint - közölte a BBC.

Az állami vállalat szerint olyan hiba lépett fel a turbinákkal kapcsolatban, melyet kizárólag speciális műhelyben tudnak megjavítani a Siemens szakemberei, a folyamatot azonban az Oroszország ellen kivetett nyugati szankciók akadályozzák.

A gázszállítás a hiba kijavításáig szünetel - fogalmaz a Gazprom közleménye.

Az Európai Unió "megtévesztő kifogásokkal és cinizmussal" vádolta az orosz felet az ügy kapcsán. A Siemens szerint a Gazprom közleményében említett hiba kapcsán eddig még soha nem kellett leállítani az egész gázszállítást, a hiba helyben orvosolható.

Szerda hajnalban nullára csökkent a gázáramlás az Északi Áramlat1 gázvezetéken keresztül, miután a Portovaja kompresszorállomáson megkezdődtek a tervezett javítási munkálatok.

A szerdai leállás előtt adott tájékoztatás szerint szeptember 3-án moszkvai idő szerint három óráig szünetelt volna a gázszállítás a vezetéken keresztül, ez az időpont azonban most már biztosan nem tartható.

Az Északi Áramlat és az Északi Áramlat-2 gázvezeték

A Gazprom eredeti bejelentése szerint a javítási munkálatok befejezése után a gázszivattyúzás a vezetéken keresztül napi 33 millió köbméteres szinten áll helyre.

A gázvezeték leállítása előtt az Európába szállított gázmennyiséget már durván csökkentette a Gazprom, melynek hatására a gáz ára Európában elérte az ezer köbméterenkénti háromezer dollárt.

A BBC megjegyzi, hogy a gázszállítások már a szerdai leállás előtt is csak a kapacitás ötödén érkeztek Európába, és a Gazprom bejelentésére nem sokkal azután került sor, hogy a G7 tagállamok árplafont kértek az orosz olajra, illetve jelezték, hogy korlátoznák az orosz tengeri olajszállítást.

A Gazprom pénteki bejelentésének hatására a földgáz ára hétfőn valószínűleg tovább emelkedik a tőzsdei nyitás után. Eközben Európa legnagyobb atomerőművével kapcsolatban aggasztó hírek érkeztek.

- A zaporizzsjai atomerőmű fizikailag megsérült - jelentette be péntek este Bécsben sajtótájékoztatón Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője, miután a szervezet szakértői a helyszínen megvizsgálták a reaktort.

Az ügynökség szakértői továbbra is a helyszínen maradnak, hogy megfigyeljék az atomerőmű állapotát.

"A zaporizzsjai atomerőmű 5-ös számú erőművi blokkja, amely tegnap az orosz megszálló erők újabb aknavetős támadása következtében lekapcsolt, 13 óra 10 perckor csatlakozott az elektromos hálózathoz, és fokozatosan növekszik a teljesítménye" - írta az atomerőművet működtető Enerhoatom.

Az atomerőműben jelenleg két blokk üzemel, amelyek Ukrajna szükségleteire termelnek áramot. A berendezések és a biztonsági rendszerek működésével kapcsolatban nincs az ukrán vállalatnak információja - tették hozzá.

Az MTI tudósítása szerint Olekszandr Sztaruh Zaporizzsja megyei kormányzó közölte, hogy a régióban az orosz erők cselekményei miatt kiképzés indult a sugárbetegek kezelésére, és már külön egészségügyi osztályt is nyitottak az ilyen betegek fogadására.