Fontos területeket foglaltak vissza az oroszok, rengeteg az ukránok vesztesége

Hírek2022. nov. 30.MTI

Települések elfoglalásáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a Moszkva-barát közigazgatás két vezetője.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve bejelentette Bilohorivka, valamint megerősítette Andrijivka és Perse Travnya települések elfoglalását.

A tábornok szerint az orosz előrenyomulás során mintegy félszáz ukrán katona esett el, valamint négy páncélozott harcjármű, három önjáró tüzérségi löveg és hat jármű semmisült meg.Ivan Prihogyko, a Donyecktől mintegy 45 kilométerre északkeletre fekvő Horlivka polgármestere a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva bejelentette a szomszédos Kurdjumivka település "felszabadítását".

Mint mondta, ezzel az orosz erők megszerezték a teljes ellenőrzést a Horlivka-Artemivszk (Bahmut) autópálya felett. Gyenyisz Pusilin, az úgynevezett Donyecki Népköztársaság ügyvezető elöljárója a Rosszija 24 televíziós hírcsatornának azt mondta, hogy Adrijivka, Kurdjumivka és Perse Travnya bevétele elvágta az ukrán erők artemivszki (bahmuti) fő csoportosulásának utánpótlási útvonalát.

Konasenkov szerint az ukrán fegyveres erők sikertelen támadási és ellentámadási kísérletek során Kupjanszk irányában mintegy ötven katonát, tíz harckocsit, egy gyalogsági harcjárművet, két páncélozott személyszállító járművet, egy önjáró tüzérségi löveget és egy járművet, Liman irányában több mint negyven katonát, egy harckocsit, négy gyalogsági harcjárművet és egy lőszerrel felszerelt járművet veszítettek, és a donyecki régió déli részén is kénytelenek voltak visszatérni kiinduló állásaikba.Renat Karcsaa, a Roszenergoatom vezérigazgatójának tanácsadója a Rosszija 24 televíziónak kijelentette, hogy az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű élére a létesítmény eddigi főmérnökét, Jurij Csernicsukot nevezték ki igazgatónak.

Karcsaa szerint az erőmű új vezetőségét a korábbi alkalmazotti állományból nevezték ki.