Fordulat a Tesconál: vége a válságnak

Hírek2017. okt. 6.Növekedés.hu

Pár évvel ezelőtt súlyos nehézségekkel nézett szembe a Tesco: anyaországában, Nagy-Britanniában piacot vesztett és nagy veszteség keletkezett. A helyzethez azonban sikerült alkalmazkodni, a cég eladásai növekednek, ismét van nyereség, sőt, még osztalékot is kapnak a részvényesek. A Tesco az idők során Nagy-Britannia legnagyobb kiskereskedelmi láncává nőtte ki magát, a piac 32 százalékát birtokolta. Innen amúgy is nehéz tovább növekedni, ugyanakkor komoly kihívásokkal kellett szembenézni: megjelent Angliában a két német diszkont, a Lidl és az Aldi, ráadásul megnőtt az online vásárlás szerepe, amihez a Tesco lassabban alkalmazkodott a kelleténél.

Fordulat

Három éve azonban válságmenedzselésbe kezdtek: megnövelték a hatékonyságot, sok embert elbocsátottak, és a beszállítókra is nagyobb nyomást gyakoroltak, hogy olcsóbban adják az árut. Így sikerült felvenni a versenyt a diszkont láncokkal, az eladások volumene ismét emelkedni kezdett, és már közel két éve folyamatosan növekszik. Az idei második félévben bő 2 százalék a növekedés az egy évvel ezelőtti adathoz képest, az akkori 70 millió fontos nyereség pedig bő 500 milliósra hízott. A cég vezetése optimista, amit az is mutat, hogy a részvényesek osztalékot is kapnak: egyelőre részvényenként 1 pennyt, amit ha jól mennek a dolgok, a pénzügyi év során megfejelnek még egy pennyvel. A papír a londoni tőzsdén 190 pennys áron forog.

És mi a helyzet nálunk?

Mindeközben a cég közép-kelet-európai leányainál is zajlanak az események: itt a legnagyobb kihívás a bérfelzárkózás, azaz a munkaerőhiány miatti igen gyors béremelkedés. Ezt a kiskereskedelmi láncok közül nálunk a Tesco fogadta el a legnehezebben, nehezen szánja rá magát a béremelésre, noha amikor a térségben beruháztak, tudniuk kellett, hogy a kontinens ezen része nem marad örökké szegény, olcsó bérű térség, hanem az Európai Unió, majd az egységes munkaerő-áramlási övezet részeként óhatatlanul megindul a bérkiegyenlítődés. Ez sokáig lassan ment, de most a munkaerőhiány hatására felgyorsult, rövid idő alatt kellett 30-50 százalékos béremelést végrehajtani a szektorban. Ez a folyamat vélhetően addig fog tartani, amíg a bérek elérik a nyugat-európában meglévő szint felét, hisz ekkor valószínűleg nem éri meg már külföldre költözni a munkavállalóknak. Ott nagyjából 1500 eurót kapnak a dolgozók, nálunk most nagy nehezen 179 ezer forintra emeli a legkisebb bért a Tesco, ez szűk 600 euró. Így valószínűleg muszáj lesz még egy kicsit emelnie, pláne, hogy a versenytársak többsége már most előrébb jár ebben.