Fordulat a Tesconál: vége a válságnak

Hírek2017. okt 6.Növekedés.hu

Pár évvel ezelőtt súlyos nehézségekkel nézett szembe a Tesco: anyaországában, Nagy-Britanniában piacot vesztett és nagy veszteség keletkezett. A helyzethez azonban sikerült alkalmazkodni, a cég eladásai növekednek, ismét van nyereség, sőt, még osztalékot is kapnak a részvényesek. A Tesco az idők során Nagy-Britannia legnagyobb kiskereskedelmi láncává nőtte ki magát, a piac 32 százalékát birtokolta. Innen amúgy is nehéz tovább növekedni, ugyanakkor komoly kihívásokkal kellett szembenézni: megjelent Angliában a két német diszkont, a Lidl és az Aldi, ráadásul megnőtt az online vásárlás szerepe, amihez a Tesco lassabban alkalmazkodott a kelleténél.

Fordulat

Három éve azonban válságmenedzselésbe kezdtek: megnövelték a hatékonyságot, sok embert elbocsátottak, és a beszállítókra is nagyobb nyomást gyakoroltak, hogy olcsóbban adják az árut. Így sikerült felvenni a versenyt a diszkont láncokkal, az eladások volumene ismét emelkedni kezdett, és már közel két éve folyamatosan növekszik. Az idei második félévben bő 2 százalék a növekedés az egy évvel ezelőtti adathoz képest, az akkori 70 millió fontos nyereség pedig bő 500 milliósra hízott. A cég vezetése optimista, amit az is mutat, hogy a részvényesek osztalékot is kapnak: egyelőre részvényenként 1 pennyt, amit ha jól mennek a dolgok, a pénzügyi év során megfejelnek még egy pennyvel. A papír a londoni tőzsdén 190 pennys áron forog.

És mi a helyzet nálunk?

Mindeközben a cég közép-kelet-európai leányainál is zajlanak az események: itt a legnagyobb kihívás a bérfelzárkózás, azaz a munkaerőhiány miatti igen gyors béremelkedés. Ezt a kiskereskedelmi láncok közül nálunk a Tesco fogadta el a legnehezebben, nehezen szánja rá magát a béremelésre, noha amikor a térségben beruháztak, tudniuk kellett, hogy a kontinens ezen része nem marad örökké szegény, olcsó bérű térség, hanem az Európai Unió, majd az egységes munkaerő-áramlási övezet részeként óhatatlanul megindul a bérkiegyenlítődés. Ez sokáig lassan ment, de most a munkaerőhiány hatására felgyorsult, rövid idő alatt kellett 30-50 százalékos béremelést végrehajtani a szektorban. Ez a folyamat vélhetően addig fog tartani, amíg a bérek elérik a nyugat-európában meglévő szint felét, hisz ekkor valószínűleg nem éri meg már külföldre költözni a munkavállalóknak. Ott nagyjából 1500 eurót kapnak a dolgozók, nálunk most nagy nehezen 179 ezer forintra emeli a legkisebb bért a Tesco, ez szűk 600 euró. Így valószínűleg muszáj lesz még egy kicsit emelnie, pláne, hogy a versenytársak többsége már most előrébb jár ebben.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.