Fordulat Németországban: fegyverekkel támogatnak egy közel-keleti nagyhatalmat

Hírek2024. jan. 11.Növekedés.hu

A német kormány az eddigiekkel szöges ellentétben, engedélyezni kívánja a fegyverexportot, azaz Iris-T rakéták és Eurofighter vadászrepülőgépek szállítását Szaúd-Arábiába.

Németország konzervatív kormánya Angela Merkel kancellár vezetése alatt 2018 októberében korlátozta a német fegyverexportot Szaúd-Arábiába válaszul Dzsamál Khashoggi újságíró az isztambuli szaúdi konzulátuson történt meggyilkolására és Szaúd-Arábia részvételére a jemeni háborúban, melyet  az arab államok szövetsége folytat Szaúd-Arábia vezetésével az Irán által támogatott húti lázadók ellen.

Ez a háború váltotta ki a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságát.

Alig több mint öt évvel később, most az Olaf Scholz kancellár vezette kormány újraértékeli kapcsolatait a szaúdi kormánnyal. A militáns iszlamista Hamász október 7-i Izrael elleni terrortámadását követően Szaúd-Arábia jelentősen hozzájárul Izrael biztonságához

– nyilatkozta Annalena Baerbock (Zöld Párt) külügyminiszter január 7-én jeruzsálemi látogatásán.

És ez segít megfékezni a konfliktus régióra kiterjedő veszélyét.

Politikai fordulat

A szociáldemokraták (SPD), a zöldek és a neoliberális szabad demokraták (FDP) kormányzó balközép koalíciója újra gondolta álláspontját.

December végén a német kormány a hírek szerint jóváhagyta

150 IRIS-T irányított rakéta exportját Szaúd-Arábiába,

melyet Steffen Hebestreit kormányszóvivő megerősített január 10-én, szerdán.

A külügyminiszter ezentúl nem fogja megakadályozni az európai vadászrepülőgépek Szaúd-Arábiának történő eladását. Már 72 Eurofighter repül a szaúdi királyi család zászlaja alatt. Az Egyesült Királyság további 48 ilyen repülőt szeretne szállítani.

Ehhez azonban a német kormány jóváhagyása kellene, mert az Eurofightert – másnéven Typhoon – a két ország közösen gyártja.

A szaúdi légierő Eurofightereket is bevetett az Izraelbe tartó huti rakéták megsemmisítésére

- mondta Steffen Hebestreit kormányszóvivő hétfőn Berlinben.

Mindezen fejlemények fényében kell tekinteni a német kormány álláspontját az Eurofighterrel kapcsolatban.

Nézeteltérés a koalíciós megállapodáson belül

A Bundestag legnagyobb ellenzéki konzervatív tömbje, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) üdvözölte a szövetségi kormány új irányvonalát, azonban a kormányon belül nincs teljes egyetértés, mivel a Zöld Párt képviselői, akiket meglepett Baerbock bejelentése, ellenzik a tervet.

A fegyverexport kérdése mindig is központi kérdés volt a Zöldek számára

– jelentette ki Sara Nanni, a Zöld Párt szövetségi parlamenti (Bundestag) képviselőcsoportjának védelmi politikáért felelős szóvivője.

A párt a német békemozgalomból nőtt ki, és külpolitikájukat nem geopolitikai, hanem etikai szempontok alakítják. Az SPD, az FDP és a Zöldek közötti 2021-es koalíciós megállapodás kifejezetten kimondja, hogy nem engedélyezik a fegyverszállítást egyetlen olyan országnak sem, mely közvetlenül részt vesz a jemeni háborúban.

Sara Nanni zöld képviselő továbbra is kitart e döntés mellett. Bár Szaúd-Arábia szerepe a jemeni konfliktusban némileg megváltozott,

ez nem ok arra, hogy jóváhagyjam az Eurofighterek szállítását

- nyilatkozta a DW-nek.

Kilenc évnyi harc után Szaúd-Arábia elkötelezettsége megváltozott,

Mohammed bin Szalmán koronaherceg pedig nyíltan kiállt a költséges háborúból való kilépés mellet,

mely közelgő béketárgyalások reményével kecsegtet.

A Zöldek beleegyeztek az Ukrajnába történő fegyverszállításba,

mert megalapozott okunk van arra, hogy egy imperialista agresszor által immár másodszor megszállt demokráciának lehetőséget adjunk a védekezésre. Szaúd-Arábia esetében nem látok hasonló elfogadható indokokat

– fejtette ki Nanni.

Szaúd-Arábia a katonai felszerelések hatalmas piacának számít. Az emberi jogokkal és demokráciával kapcsolatos felmérésekben rendszeresen rosszul teljesítő ország csupán 2022-ben, mintegy 75 milliárd dollárt (68,5 milliárd eurót) költött fegyverekre.

A német habozás a történelméből fakad

Németország az ötödik helyen áll a vezető fegyverexportőrök listáján - amelyet a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) állított össze  - azonban jól meggondolják a döntést, amikor a NATO-szövetségen és az EU-n kívüli országokba történő hadi felszerelések exportjáról van szó.

Nemcsak a történelmi felelősségünkről van szó,  hanem arról is, hogy Németország tisztában van a háború és az agresszív fél által elkövetett erőszakos cselekmények pusztító hatásával. Nálunk ez talán még hangsúlyosabb, mint más nemzetek esetében.

- mondta Nanni.

Ez a visszafogottság az olyan közös fegyverkezési projektekben, mint az Eurofighter, gyakran ellenérzést váltott ki Németország partnerei, például az Egyesült Királyság körében. A német kormány megtagadta az engedélyt a Szaúd-Arábiának történő fegyver eladásokra nemcsak német cégek, hanem nemzetközi partnereik esetében is.

A hadiipar képviselői arra figyelmeztetnek, hogy esetleges jövőbeni közös projektek, például a tank vagy repülőgép gyártás, veszélyben vannak, mert

a potenciális partnerek tartanak a német exportkorlátozásoktól.

A német kormány e pálfordulása most új, milliárd eurós ügyletek reményét kelti.

A német blokád megszüntetése indokolt és szükséges

- írta Matthias Wachter, a BDI ipari szövetség munkatársa az X-en (korábban Twitter).

Segíti Izraelt, és megakadályozza, hogy Németország elszigetelődjön Európában a fegyverkezési politika terén. Nagyobb mértékű európai együttműködés a biztonságpolitikában csak nagyobb bizalommal lehetséges, és nem vétókkal

- írta.

Eredeti angol nyelvű cikk:

https://www.dw.com/en/germany-resumes-weapons-deliveries-to-saudi-arabia/a-67940590