Fordulópont volt 2020 az Európai Unió történetében - Növekedés.hu podcast

Hírek2020. dec. 24.Sz.A.

Iván Gábor, az Európai Unió Tanácsának általános politikai igazgatója, a Magyar Közgazdasági Társaság Európai Uniós Szakosztályának elnöke a Növekedés.hu podcast műsorában különleges, ugyanakkor szomorú évként jellemezte 2020-at.

– Nem csupán a koronavírus-járvány, illetve az annak hatására bekövetkezett válság miatt szomorú az év, hanem azért is, mert a Szakosztály elnöke, Fazekas Szabolcs tavasszal elhunyt – mondta. 
Iván Gábor arról is beszélt, hogy nagy megtiszteltetés az alapító Fazekas Szabolcs lendületes munkáját folytatni az elnöki székben, bár nem lesz egyszerű dolga, hiszen a néhai elnök szervezésében

olyan hangsúlyos személyiségeket láttak vendégül, mint Martonyi János, Megyesi Péter, Prőhle Gergely, Habsburg György és Stumpf István, vagy a korábbi brit nagykövet, Iain Lindsey.

Elmondta, a járvány miatt elrendelt lezárásokat követően nyáron vett ismét lendületet a munka, amikor a kétéves költségvetésről tárgyaltak, illetve az ehhez kapcsolt helyreállítási tervről. Majd a júliusi uniós csúcsot követően azt elemezték, mit is jelentenek Magyarország számára az ott elfogadottak.

Szeptemberben Zubkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője volt a szakosztály vendége. – Az esemény apropója a bizottsági elnök éves beszámolója volt, amelynek kapcsán leginkább arról érdeklődtünk, milyen állapotban van ma az Európai Unió – emelte ki az elnök.

A Szakosztály a Közgazdász Vándorgyűlés keretében virtuális beszélgetést szervezett az unió rövid távú válságkezelése, valamint a hétéves keretköltségvetés közötti kapcsolat elemzéséről. Ez az eszmecsere nagyszerűen kiegészítette a plenáris ülésen elhangzottakat.

Fél évvel Fazekas Szabolcs távozását követően, novemberben Iván Gábor alelnököt választották elnökké, helyre pedig Becsey Zsolt került.
Iván Gábor kiemelte, hogy bár személyesen nem tudtak találkozni a Vándorgyűlésen, de a virtuális kapcsolaton keresztül újraválasztották a tagokat, illetve bebizonyították, hogy így is tudtak élő vitákat tartani, amelyeket a szakosztályok gazdag programmal rendeztek meg.

Úgy érzem, hogy a szakosztályunk által szervezett szűkebb körű beszélgetés jól kiegészítette a plenáris ülés vitáját. Olyan kérdések kerültek terítékre, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor viták zajlanak a közösségben, milyen új dimenziói nyílnak meg az EU-nak. Vagyis az ismert problémák ellenére kifejezetten sikeres volt az idei Vándorgyűlés

– foglalta össze a szokásos éves találkozó tapasztalatait az elnök.

– A jövő év első néhány hónapjában továbbra is videokonferenciákat tartunk majd. A tervek szerint januárban a német nagykövetség lesz a szakosztály vendége, ahol az elmúlt félév uniós elnökségének eredményeiről tárgyalunk majd. A következő meghívottal, a portugál nagykövetséggel folytatandó eszmecsere során hasonló témában, a júniusig tartó portugál uniós elnökség priorításairól szeretnénk tájékozódni – ismertette az elnök a 2021. évei programokat.

– Zubkó Gáborral abban egyeztünk meg, hogy miután elfogadták a hétvéves keretköltségvetést, illetve a helyreállítási alapot, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének szakértői tájékoztatnak bennünket arról, a két alap milyen programokat indít majd, illetve milyen források és miként érhetők el Magyarország számára.

– Kicsit hosszabb távon, tehát az év első két hónapját követően szeretnénk arról beszélgetni, mit jelenthet Magyarország számára az euró, milyen előnyei, hátrányai lehetnek. Eszmecserét tervezünk arról is, hogy mit is jelent az Európai Unió jövőjéről szóló konferencia. 

Az elnök további célként említette a –  remélhetőleg rendezett – brexitről, annak tapasztalatairól folytatott beszélgetést, illetve a belső piac kihívásairól, hiszen bár létezik a piac, de elég sok a feszültség minden szinten.

Ehhez kapcsolódva, de csak a vírusjárványt követően olyan vállalkozásokhoz is szeretnének a szakosztály képviselői látogatni, amelyek részesei az unió belső piacának, s el tudják mondani azzal kapcsolatos tapasztalataikat.