Gázai konfliktus: Ciszjordániára is átterjedhetnek a harcok

Hírek2023. nov. 5.Növekedés.hu

Izraeli és palesztin összecsapásokról számoltak be szombaton éjjel Ciszjordániából, köztük Jenin, Nablus és Tulkarm városából. Ez történt tegnap a gázai konfliktusban.

A Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 30 ember halt meg szombaton későn a Gáza középső részén található Maghazi menekülttábor elleni izraeli bombázásban. A Hamász a Telegramon kiadott közleményében kijelentette, hogy Izrael „közvetlenül” bombázta az állampolgárok otthonait, hozzátéve, hogy a halottak többsége nő és gyerek volt. A Wafa palesztin hírügynökség korábban 51-re tette a halottak számát - írja a The Guardian.

Joe Biden amerikai elnök jelezte, kevés jel mutatkozik az Izrael és a Hamász közötti háború humanitárius szüneteltetésére. Mint mondta az amerikai tisztviselők többen is szorgalmazták a fegyvernyugvást, de eddig inkább kevesebb, mint több sikerrel.

A Hamász terrorszervezet politikai szárny vezette gázai kormány szombaton felfüggesztette a külföldi útlevéllel rendelkezők Egyiptomba történő evakuálását, miután Izrael állításuk szerint nem engedélyezte néhány sebesült palesztin egyiptomi kórházakba való kijuttatását.

A térség másik többségében palesztinok lakta területén is harcok pattantak ki szombaton. Izraeli és palesztin összecsapásokról számoltak be éjjel  Ciszjordániából , köztük Jenin, Nablus és Tulkarm városából.

A Hamász fegyveres szárnya szerint több mint 60 túsz tűnt el a gázát súlytó izraeli légicsapások miatt. Abu Ubaida, az Izz el-Dén al-Kasszam brigádok szóvivője azt is elmondta a Hamász Telegram-fiókjában, hogy 23 izraeli túsz holtteste rekedt a romok alatt. A Reuters eddig nem tudta ellenőrizni az állítást.

A háborúnak Izraelben is vannak ellenzői. Tegnap tüntetők gyülekeztek Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök rezidenciája előtt. Legfőképpen a terroristák október 7-i támadását nem megakadályozó katonai és titkosszolgálati kudarc miatt érzett düh táplálja a tiltakozókat, akik többek közt tűzszünetet és a túszok szabadon engedését követelik.  

Törökország bejelentette, hogy visszahívja izraeli nagykövetét , és megszakítja a kapcsolatot az izraeli miniszterelnökkel. 

Izrael felkutatja és megöli a Hamász gázai vezetőjét, Yahya Sinwart – mondta Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter. „Meg fogjuk találni Sinwart, és megsemmisítjük” – mondta Gallant szombaton.