Gulyás Gergely: Zárt térben ismét kötelező a maszkhasználat - kiterjesztik a rezsicsökkentést

Hírek2021. nov. 18.Dajkó Ferenc Dániel

Ismét kötelező a maszkhasználat zárt terekben. Az egészségügyben a harmadik oltás is kötelező lesz. Jövőhéten indul az oltási akció. A NAV fogja ellenőrizni a benzinkutakat. Beléphetnek a kisvállalkozások is az egyetemes szolgáltatói körbe.

Nemsokára tetőzhet a 4. hullám

6 millió 13 ezer ember kapta meg eddig az első oltást. Az elmúlt 24 órában 131-en vesztették életüket a vírusban és 10 767 új koronavírus fertőzöttet azonosítottak - ismertette Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A jelenlegi járványhullám a matematikusok szerint november végén, december elején tetőzhet

- tette hozzá. Érdemi védettséget a szakemberek szerint továbbra is csak az oltás jelent - húzta alá. Nemzetközi példák alapján látható, hogy csak ott sikerült megfékezni a járványt, ahol sokan felvették a harmadik oltást, ezért a magyar kormány is mindenkinek azt javasolja, hogy adassa be magának a harmadik oltást is. Ha mindenki beoltatja magát ez lehet az utólsó járványhullám, de amíg vannak oltatlanok továbbra is újabb és újabb hullámok lesznek - fogalmazott Gulyás Gergely.

Kötelező a maszkhasználat

Zárt térben ismételten kötelezővé teszik a maszkhasználatot

- hangsúlyozta. Az 500 főnél nagyobb rendezvények továbbra is védettségi igazolványhoz kötöttek.

Az egészségügyben a harmadik oltás felvételét is kötelezővé teszik

- emelte ki a miniszter. A maszkviselési kötelezettség szombat éjféltől lép hatályba. Az oktatási intézményekben az intézményvezetőket jogosítják fel, hogy döntsenek a kötelező maszkhasználatról - egészítette ki. 

Akár 4. oltás is jöhet

Oltóanyag jelenleg korlátlanul rendelkezésre áll, ráadásul már a nemzetközi oltóanyag piacon is bőségesen elérhetőek a különböző vakcinák. Amennyiben a szakemberek azt javasolják, a negyedik oltást is lehetővé fogja tenni a magyar kormány, ehhez pedig a szükséges mennyiségű vakcina biztosított - ismertette a tárcavezető. 

Regisztrálni sem kell

Jövőhéten oltási akció lesz.

Előzetes regisztráció nélkül mindenki felveheti az oltást reggel hét óra és este hét óra között 101 megyei és fővárosi kórházban az oltópontokon.

5 féle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, AstraZeneca, Jansen, Moderna és Sinopharm. Jelenleg összesen közel 10 millió vakcina áll rendelkezésre és továbbra is érkeznek újabb szállítmányok - hangzott el a Kormányinfón. 

Mobil laborral ellenőrzik a benzint

Az üzemanyagok árkorlátozása eddig jól működik, az árcsökkentés a benzinkutakon mindenhol megtörtént - ismertette a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A tegnapi naptól a NAV is ellenőrzi mobil laborokkal a töltőállomásokat,

hogy kiszűrjék, ha valahol rontanak az üzemanyag minőségén. 

Rezsicsökkentés a kisvállalkozóknak

A kormány tovább bővíti a rezsicsökkentésben részesülők körét.

Mostantól a kisvállalkozók számára is lehetővé teszik, hogy belépjenek az egyetemes szolgáltatói körbe,

így ők is a rezsicsökkentett árakon juthatnak majd hozzá az energiához - jelentette be Gulyás Gergely. Azok a vállalkozások élhetnek majd ezzel a lehetőséggel, amelyek korábban az IPA esetében is jogosultak voltak a kedvezményekre - tette hozzá.

10 orvost küldünk Szlovéniába

Magyarország 10 orvost küld Szlovéniába, hogy segítsen az ott kialakult súlyos járványhelyzet kezelésében - hangzott el a Kormányinfón.