Gulyás Gergely: Hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban

Hírek2022. szept. 29.Dajkó Ferenc Dániel

December 22-től, január 9-ig fog tartani a téli szünet. Nincs kifizetési stop, de minisztériumi jóváhagyás szükséges a kifizetések előtt. Rendeződik a helyzet az MVM-es fizetési határidők kapcsán. Eddig 2200 határvadász tett esküt - ismertette Gulyás Gergely a Kormányinfón.

MVM befizetési határidő

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy mivel az MVM állami cég, így van rá befolyása az államnak, hogy ne okozzon problémát a befizetési határdiő módosítása. A tárcavezető kiemelte, hogy most október 15-ig késedelmi kamat és bármilyen negatív következmény nélkül bárki befizetheti az energiaszámláját, az ezt követő hónapban pedig visszaáll a megszokott fizetési határidő.

Hosszú lesz a téli szünet

December 22-től január kilencedikéig fog tartani a téli szünet az iskolákban. Így lehetőség van rá, hogy spóroljon a kormány az iskolák energiaköltségein - ismertette Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A téli szünet az ősziszünet rovására hosszabbodik meg. Így központilag nem lesz őszi szünet. Az iskoláknak azonban jogában áll egyedileg háromnapos tanszünetet elrendelnie ebben az időszakban. Az őszi szünetet megelőző hétfői és keddi nap munkaszüneti nap marad így is, mivel ünnepnap, ezért tanítás sem lesz.

Ugyanebben az időszakban a kormányzati igazgatásban is szünetet fognak elrendelni - tájékoztatott.

Az érintett munkavállalóknak ebben az időszakban kötelező lesz kivennie a szabadságát. Ez a döntés is a földgázzal való takarékoskodást szolgálja - húzta alá. 

Nincs kifizetési stop

Gulyás Gergely a napokban a sajtót bejárt kifizetési stopról is szót ejtett. Kiemelte, nincs kifizetési stop. Az ellenben igaz, hogy a kifizetések előtt minisztériumi jóváhagyás lesz szükséges, azonban ehhez hasonló intézkedésre korábban is volt példa. A szigorítás célja, hogy tartható legyen a 4,9 százalékos hiánycél. 

Nemzeti konzultáció

Nemzeti konzultáció fog indulni az uniós szankcióspolitikával kapcsolatban - mondta a tárcavezető. A konzultációban ahogy az megszokott, mind papír alapon, postai úton; mind pedig online formában is részt lehet venni. 

A kérdéseket az elkövetkező napokban véglegesítik. A kérdőívek postázása októberben várható. 

Ha nem jön az RRF hitel, akkor máshonnan vesszük fel

A vissza nem térítendő uniós támogatások alanyi jogon járnak Magyarországnak. Annak érdekében, hogy ezeket megkaphassuk, tettünk vállalásokat és az Európai Unióval történt egyeztetések alapján fog eljárni a kormány - ismertette. 

Magyarország nem az ilyen támogatások helyett, hanem a Helyreállítási Alap részét képező hitel helyett vehet fel máshonnan hitelt - hangsúlyozta. Ez abban a helyzetben történhet meg, ha nem érkezik meg az RRF hitel. Ebben az esetben akár piaci-, akár államközi hitelt is van lehetőségünk felvenni.

Nincs okunk azt feltételezni, hogy ne érkeznének meg a Magyarországnak járó uniós források - mondta.

Önkormányzatok

Az önkormányzatok támogatásáról szólva elmondta, hogy a legfontosabb először a lakosság támogatása, majd ezt követően a leginkább érintett vállalkozások megsegítése, annak érdekében, hogy ne legyenek elbocsátások. Az önkormányzatok támogatása ezután következhet, azonban tisztában van vele a kormány, hogy vannak olyan önkormányzatok, amelyek nem rendelkeznek elegendő tartalékkal a megemelkedett számlák kifizetésére. 

Biztosított a földgáz ellátás

Az Északi Áramlat vezeték megrongálódása nem veszélyezteti hazánk ellátását, mert Magyarország a Déli Áramlaton keresztül kapja a földgázt.

Határvadászok

Eddig 2200 határvadász tett esküt, ők meg is kezdték a szolgálatukat a határon. Az ott eddig szolgálatot teljesítő rendőrök 80 százaléka így mostanra rendes rendőri munkát tud végezni - fogalmazott a tárcavezető.