Gulyás Gergely: Számos juttatás érkezik februárban

Hírek2022. feb. 3.Dajkó Ferenc Dániel

Magyarország is rendelt a Pfizer koronavírus gyógyszeréből. Néhány héten belül kártalaníthatják a viharkár sújtotta gazdákat, külön forrást biztosít hozzá a kormány. Közel 7 százalékkal nőtt a GDP, így jövő hónapban számos kedvezményt és juttatást kaphat majd a lakosság. Megnőhet a Magyarországra érkező orosz gáz mennyisége - számolt be a Kormányinfón Gulyás Gergely.

Heteken belül kártalanítják a gazdákat

A kormány egy rendkívüli alapot hoz majd létre a viharkárosultak részére, erre pedig többlet forrásokat biztosít majd – fogalmazott Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A legnagyobb kár a fóliás zöldségtermesztőket érhette – tette hozzá.

A károk felmérését jövő hét elejéig az Agrárminisztérium végzi el és néhány hét múlva megtörténik a kártalanítás – ismertette.

Számos juttatás érkezik

Közel 7 százalékkal nőtt a gazdaság 2021-ben - hangzott el a Kormányinfón. Ennek köszönhetően még idén februárban megérkezik a 13. havi nyugdíj, visszautalják az szja-t a családoknak, és kifizetik a hathavi fegyverpénzt a fegyveres testületek tagjainak. Szintén jövő hónapban megszűnik a 25 év alattiak fizetésének az adóterhe és első alkalommal kerül kifizetésre a bruttó 200 ezer forintra emelt minimálbér. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre elmondta, hogy a családtámogatások körét is bővíteni tervezik. Kiemelte, hogy amennyiben nyernek a választásokon nemcsak megtartják az eddigieket, hanem új családtámogatási formákat is bevezetnek majd. Fontos cél az első gyermek vállalásának a segítése - hangsúlyozta. 

Covid gyógyszert vesz Magyarország

Magyarország 50 ezer kezelésre elegendő úgynevezett Pax Covid gyógyszert szerez be az Európai Bizottság által indított beszerzés keretén belül - ismertette Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő. A Pfizer által fejlesztett koronavírus gyógyszer komoly segítség lehet a magas kockázatú betegek számára. 

Az ötödik hullám hamarabb véget érhet

Jelenleg az ötödik hullám csúcsán vagyunk - ismertette a járványügyi adatokat Gulyás Gergely. A mostani hullám gyorsabban véget érhet, mint a korábbiak. A kórházi ellátórendszerben továbbra is van szabad kapacitás - tette hozzá. Jelenleg mintegy 4341 beteget ápolnak kórházban és 163-an szorulnak lélegeztetőgépre közülük.

Több gáz érkezhet Oroszországból

A tárcavezető a kormányfő moszkvai látogatása kapcsán elmondta, hogy a magyar-orosz kétoldali kapcsolatok szempontjából nem szabad figyelmen kívül hagyni a hazai ellátásbiztonságot. A magyar gázszükséglet 9 milliárd köbméter, amiből 4,5 milliárd köbmétert már most is orosz gázból fedezünk. Ha létrejön az új megállapodás ez a mennyiség 1 milliárd köbméterrel nőhet, így 5,5 milliárd köbméter gázt kaphatunk majd Oroszországból - húzta alá. 

Kiemelte, hogy ilyen szempontból is sikeres volt a magyar miniszterelnök és az orosz elnök találkozója, ugyanis Moszkva nyitottnak bizonyult a Magyarországnak szállított gáz mennyiségének az emelésére - hangsúlyozta. Az orosz gáz nélkül nem biztosítani a rezsicsökkentést - tette hozzá.

Nemsokára döntenek a maximalizált benzinárról

Február 15-ig dönthet a kormány az üzemanyagárstop meghosszabbításáról.