Gulyás Gergely: Az orvosával való konzultáció után bárki felveheti a negyedik oltást

Hírek2022. jan. 13.Dajkó Ferenc Dániel

Lerövidítik a karantén kötelezettség idejét. Ez a felnőttek számára 7 nap lesz, ami negatív teszttel 5 napra rövidíthető. Átalakul az oltási igazolvány. Az orvosával való konzultáció után bárki felveheti a negyedik oltást. A tavalyi éves gazdasági növekedés várhatóan 6,5 - 7 százalék között fog alakulni. A csirkefarhát is szerepel a rögzített árú termékek között. Újjáépítik a leégett szentesi sportcsarnokot. Nincs rá garancia hogy a korábbi ellátási lánc helyreáll az autóiparban.

Nagy a bizonytalanság az autóiparban

Az ellátási láncok problémái és a chip-hiány miatt idén is többször volt leállás a hazai autógyárakban. A növekedés.hu kérdésére Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az idei első Kormányinfón elmondta, hogy történtek egyeztetések a kormány és a nagy autógyárak vezetői között, azonban jelenleg nagy a bizonytalanság. Ma nincs arra garancia hogy a korábbi ellátási illetve terméklánc helyreáll. Egyenlőre azt lehet mondani, hogy a hazai autógyáraknak nagyobb a kapacitása, mint amennyit a chip-hiány és az alkatrészhiány miatt ki tudnak használni - fogalmazott. Augusztus óta ez a helyzet áll fenn. Viszont ez a magyar gazdaság erősségét is mutatja, mert úgy leszünk képesek 7 százalék körüli gazdasági növekedést elérni, hogy a magyar iparban jelentős szereppel bíró autógyártás az utolsó negyedévben komoly visszaesést mutatott az egy évvel korábbi szinthez képest és ennek kizárólag a chip-hiány az oka - hangsúlyozta.

Kevésbé súlyos az omikron lefolyása

A negyedik hullám ugyan önmagában már leszálló ágban lenne, azonban időközben megjelent az omikron variáns is Magyarországon és a fertőzésszám így ismét emelkedésnek indult - fogalmazott a tárcavezető.Eddig az omikron okozta betegség lefolyása enyhébbnek tűnik a korábbi változatokénál, és a kórházban ápolt betegek számának a növekedése, illetve a halálozások számának a növekedése nem követi a fertőzésszám emelkedését - tette hozzá.

Jól állunk kórházi ágyakkal

Jó állunk kórházi ágyak terén, az ágyak 75 százaléka szabad jelenleg, de ha szükséges ezek a kapacitások bővíthetőek - ismertette. 

Fontos az oltás

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ismét felhívta a figyelmet az oltás fontosságára. Jelenleg Pfizer, Janssen, Sinopharm és Moderna oltóanyag is bőségesen rendelkezésre áll, összesen közel 10 millió adag. A lakosságnak 64 százaléka oltott. Ez a régióban jó adat, azonban európai szinten csak az utolsó harmad elején vagyunk ez alapján - húzta alá. Az oltásokról szólva kihangsúlyozta, hogy az orvosával való konzultáció alapján bárki felveheti a negyedik oltást, ennek a részletes szabályozásáról szóló rendelet a héten fog megjelenni. 

Átalakul a védettségi igazolvány

A védettségi igazolvány a jövőben oltási igazolvánnyá alakul. Február 15-től csak az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, vagy a második oltást hat hónapon belül kapta. A 18 éven aluliak esetében elegendő a két oltás megléte. Ehhez a gyakorlatban nincs szükség új kártyák kibocsátására, mert az azokon lévő QR-kód fogja tartalmazni a szükséges információt. 

Rövidebb lesz a karantén

Lerövidítik a karantén kötelezettség idejét. Ez a felnőttek számára 7 nap lesz, ami negatív teszttel 5 napra rövidíthető.

Az általános iskolák alsó tagozatában, - hasonlóan a felső tagozatosoknál alkalmazott gyakorlathoz - az adott osztályban esetlegesen tapasztalható megbetegedés esetén 5 napra csökkentik a karantén idejét és az is csak az oltatlanokra fog vonatkozni. 

Elvárás lesz a gyorsaság

Január 15-től a meddőségi centrumok az Országos Kórházi Főigazgatóság alá fognak tartozni. Innentől elvárás lesz, hogy mindenki a lehetőségekhez mérten a leghamarabb kapjon időpontot. A meddőségi centrumokban nyújtott kezelés mindenki számára teljesen ingyenesen lesz elérhető. 

Jelentősen nőtt a gazdaság

Gulyás Gergely kiemelte, hogy a 2021-es gazdasági adatok nagyon kedvezően alakultak. Mivel a novemberi és a decemberi adatok felülmúlták az előzetes várakozásokat, ezért a tavalyi éves növekedés 6,5 - 7 százalék között lesz. Ilyen magas értékeket a rendszerváltás óta nem láthattunk - hangsúlyozta. A gazdaság annak ellenére tudott rekordszinten növekedni, hogy a nemzetközi chip-hiány és alapanyag-hiány miatt az autóipar gyengébben teljesített. Ez megcáfolja azt a korábban sokak által hangoztatott vélekedést, ami alapján a magyar gazdaság csak az autóiparra épül - húzta alá. 

Rögzítik az árakat

Mint azt a növekedés.hu is megírta, az év első kormányülésén arról döntött a kormány, hogy 6 alapvető élelmiszer, a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, illetve csirkefarhát és a 2,8 százalékos tej árát minden üzletben vissza kell vinni arra az értékre, amely 2020 október 15-én szerepelt az árlistán. A tej esetében csak az UHT-s termékekre vonatkozik az árkorlát.A boltokban alkalmazandó árakat az online pénztárgépekben rendelkezésre álló adatok alapján az adott bolt október 15-i árszintjén kell rögzíteni - hangsúlyozta a tárcavezető. Az élelmiszer kiskereskedők számára nem fog kompenzációt nyújtani az állam - tette hozzá. A kiskereskedelemben körülbelül 140 - 150 milliárd körül alakul a profit. Ez az intézkedés bár jelentős, de nagyságrendileg kevesebb mint 20 milliárdos hatást fog kifejteni - ismertette. A szabályok megszegését komoly pénzbírsággal fogják szankcionálni - derült ki a Kormányinfón elhangzottakból. Kiemelte, hogy figyelni fogják, hogy a boltok tudomásul veszik-e ezt a lépést vagy megpróbálják a kieső profitot más termékek árába beépíteni. Amennyiben ez utóbbi történne a kormánynak vannak eszközei, hogy beavatkozzon. 

A mostani árkorlátozás és a kormány eddigi hasonló intézkedései nyomány, várhatóan 2 százalékkal fog mérséklődni az infláció - fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Márciusban választanak államfőt

Az Országgyűlés március 10-én választja meg az új államfőt - tudtuk meg a Kormányinfón.

Újjáépítik a leégett sportcsarnokot

Tavaly év végén leégett a szentesi Dr. Papp László Városi Sportcsarnok. Mivel a város lakossága számára nagyon fontos a sportlétesítmény, ezért a kormány úgy döntött, hogy ezt a sportcsarnokot újjá kell építeni és ehhez biztosítani is fogja a szükséges forrásokat - ismertette Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő.

Az 5000 fő alatti lakosságú települések számra biztosítani fogja a kormány a szükséges forrásokat, a polgármesterek megemelt fizetésének a kifizetéséhez - hangsúlyozta.