Gulyás Gergely: nem változnak jövőre a KATA szabályok

Hírek2021. dec. 2.Dajkó Ferenc Dániel

További egy héttel meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet. Az ország összes településén elérhető oltási napok szervezésének a megtervezésére kérték fel az operatív törzset. Az önkormányzatok számára is lehetővé teszik az egyetemes szolgáltatásba való bekapcsolódás igénybevételét.

Módosítani fogják a költségvetést

Módosítani tervezi a kormány a jövő évi, alacsonyabb, 3 százalékos inflációval tervezett költségvetést - ismertette a növekedés.hu kérdésére a Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. A módosítás részletes kidolgozásának az érdekében jelenleg a jegybankkal folytatnak egyeztetést - tette hozzá.

Szintén a növekedés.hu kérdésére válaszolva a tárcavezető kifejtette, hogy az infláció ellenére egyenlőre nem terveznek módosítani a KATA szabályozásán, sem a 12 millió forintos értékhatár, sem pedig az egy megbízónak leadható 3 millió forintos küszöb tekintetében.

Harmadik oltások tekintetében elsők vagyunk

Az elmúlt 24 órában 10 466 új COVID fertőzöttet regisztráltak és 218-an vesztették életüket a járvány következtében.

Jelenleg 7450 főt kezelnek kórházban, ebből az invazívan lélegeztetettek száma 550 fő. A kórházakban 507 lélegeztetési lehetőséggel rendelkező ágy van szabadon,emellett 4400 lélegeztetési lehetőséggel nem rendelkező ágy elérhető jelenleg, de szükség esetén ez a kapacitás bővíthető - ismretette a legfrissebb koronavírussal kapcsolatos adatokat a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kiemelte, hogy beadott harmadik oltások tekintetében elsők vagyunk Európában. Összesen több mint 2 millió 609 ezer fő kapta meg eddig a harmadik oltást. Az első oltást 6 138 885 fő vette fel, a második oltást pedig 5 852 417 főnek adták be eddig.

A harmadik oltás kulcsfontosságú, mivel 4-6 hónappal a második oltás felvétele után jelentősen csökken a védettség - hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely. Mivel korán kezdtük az oltást, ezért mostanra azoknak a védettsége jelentősen csökkent, akik még a tavasszal oltakoztak, így őket levélben fogják megkereseni, hogy a harmadik oltás beadatására biztassák őket - tette hozzá. 

Ha lesz erre vonatkozó orvosi döntés, akkor a kormány a negyedik oltás beadását is lehetővé fogja tenni, de egyenlőre erre vonatkozóan nincs konszenzus a szakemberek között - egészítette ki.

Van elég oltóanyag

Közel 10 millió adagnyi oltóanyag áll jelenleg rendelkezésre az országban:

  • 2 871 624 adag Pfizer-BioNTech
  • 778 189 adag Moderna
  • 3 100 000 adag Janssen
  • 2 106 000 adag Sinopharm

Emellett további 1 657 000 adag közös EU-s beszerzésből származó AstraZeneca oltóanyag is rendelkezésre áll a raktárakban, viszont ezek felhasználhatóságának a határideje december végén lejár, így el fogja őket ajándékozni a kormány, még mielőtt tönkremennek - hangzott el a Kormányinfón.

Meghosszabbítják az akcióhetet

További legalább egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet, és felkérték az operatív törzset, hogy dolgozzák ki annak a  részleteit, hogy hogyan lehet az ország minden településén oltási napokat szervezni - húzta alá.

Emellett azzal is megbízták az operatív törzset, hogy vizsgálják meg, milyen módon lehet szabályozni az oltási igazolványok érvényességi idejét, mivel a kormány a későbbiekben a harmadik oltás meglétéhez tervezi kötni az okmány érvényességét.

Jön az 5 - 11 évesek oltása

Mivel az európai gyógyszerügynökség jóváhagyta, ezért a december tizenharmadikai hétre megérkezik az 5 és 11 év közöttiek számára alkalmas oltóanyag. Összesen mintegy 2 millió dózist fogunk kapni belőle - ismertette. Gulyás Gergely kiemelte, hogy a kormány oltási politikája nem változott, továbbra sem vesz részt a vakcinabeszerzésben amiből a tavasszal kilépett, viszont ha olyan oltóanyag jelenik meg, ami egy olyan korosztály beoltását teszi lehetővé amelyiket még nem oltottak be, abból rendelni fog a kormány a későbbiekben is.

Kiemelte, hogy elegendő oltóanyag van raktáron a szputnyik kivételével minden típusú vakcinából.

Beléphetnek az egyetemes szolgáltatásba az önkormányzatok

Ha az infláció ellen küzdeni akarunk, akkor a világpiacon elszabadult energiaárakat nem szabad engedni érvényesülni a magyar fogyasztók felé. 

Az önkormányzatok számára is lehetővé teszik az egyetemes szolgáltatásba való bekapcsolódás igénybevételét. Ez komoly segítséget jelenthet, mivel az egyetemes szolgáltatási árnak a háromszorosa is lehet a piaci áramár.

Rezsicsökkentés a kisvállalkozásoknak

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy a magyar kisvállalkozások számára is elérhető lesz a rezsicsökkentés. A kkv-k 4 milliárd forint alatti árbevétel és tíz főt nem meghaladó alkalmazotti létszám esetén vehetik igénybe a rezsicsökkentést.

A magas energiaárak és a rezsicsökkentés ellenére az MVM vállalatcsoport az idei évben egészen biztosan nyereséges lesz - hangzott el a Kormányinfón.