Gulyás: Nem fog enyhülni a KATA szigorítása

Hírek2020. nov. 12.MTI

A koronavírus-járvány második hulláma súlyosabb az elsőnél, de az ország egésze és a magyar egészségügy ma lényegesen felkészültebben áll szemben a vírus jelentette kihívással - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfo online sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely a szigorítások első napjának tapasztalatai után köszönetet mondott a kijárási tilalom betartásáért és a maszkhasználat, valamint a védőtávolság esetében kiemelkedő állampolgári jogkövetésért.

A kormány abban bízik, ha ez tartható, a 30 napra elrendelt intézkedések beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, meg tudják állítani a fertőzés felfutását, és képesek lesznek az egészségügyben a kapacitások alatt tartani az intenzív kezelésre szorulók számát - mondta.

A napi megbetegedési adatok alapján indokoltnak nevezte a múlt héti és az e heti szigorító lépéseket.

Hozzátette, figyelik az európai gyakorlatot is, a környező országokét, különösen Ausztriáét. Ahogyan tavasszal, úgy most is lényegesen alacsonyabb volt a magyarországi fertőzötti szám, amikor ugyanazokat a döntéseket meghozta a magyar kormány, mint Ausztria - jegyezte meg.

Ezért bízhatunk abban, elegendő idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy az intézkedések beváltsák a hozzájuk fűzött reményeket, és ezáltal a járvány felfutása mérséklődjön

mondta.

A Miniszterelnökség vezetője kiemelte: egymillió emberre vetítve Magyarországon áll rendelkezésre a legtöbb lélegeztetőkészülék, és szintén egymillió emberre vetítve itt van a harmadik legtöbb kórházi és intenzív ágy az EU-tagállamok közül.

Kiemelte: tudják, hogy nehéz betartani a szabályokat, és mindenkinek átalakul az élete. De ha ez 30 napig sikerül, akkor remélhetőleg utána sokkal könnyebb és jobb időszak következik, és az egészségügyi rendszer is működőképes marad - magyarázta.

Elmondta: a jelenlegi helyzet rendkívüli, idén történt meg először a demokratikus Magyarország 30 éves történetében, hogy rendkívüli jogrendet kellett bevezetni. A szabályok világosak, és az emberek tisztában vannak a helyzet komolyságával, betartják a rendelkezéseket - vélekedett.

Megjegyezte: a honvédség is kiveszi a részét a védekezésből.

Gulyás Gergely kitért rá: ahogyan minden más magyar állampolgártól azt várják, hogy ebben a nehéz helyzetben is tegyen eleget munkavállalási kötelezettségének, elvárják az országgyűlési képviselőktől is.

Azt mondta: úgy hozták meg a szabályokat, hogy bár az élet alapvető rendje változik meg, azt mindenkinek biztosítják, hogy dolgozhasson. Ezért a munkavégzést elvárják a képviselőktől is, az Országgyűlésnek továbbra is kell rendes törvényalkotási munkát végeznie - közölte.

Úgy látja értelmezhetetlen az a felvetés, hogy miért nyújtanak be most törvényjavaslatokat. Azért, mert a magyar országgyűlési képviselők sem lehetnek kivételek - tette hozzá.

Emlékeztetett: tavasszal az terjedt el a világban, hogy nem működik az Országgyűlés, miközben szemben más országokkal és az Európai Parlamenttel, végig ülésezett és ellenőrizte a kormányt.

Arról is beszélt, indokolt és szükséges a választási törvény módosítása, és ez nem érinti az ellenzéki összefogás kérdését.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: eddig egyetértés volt a politikában arról, hogy a választási és a kampányfinanszírozási szabályok visszaélésekre adnak lehetőséget a kis pártok és a "kamupártok" számára. A mostani módosítás azt szolgálja, hogy azok a pártok kapjanak támogatást, amelyek legalább 50 egyéni választókerületben jelöltet tudnak állítani - mutatott rá. Hozzátette: ennek nincs köze az ellenzéki pártok indulásához, ahhoz, hogy egy vagy két listával indulnak-e majd.

Megjegyezte: a választási törvény módosítására csak 2021. január 1-jéig van lehetőség a következő választás előtt, ezért dolgozták ki most a javaslatot.

Közölte: a módosításban egy olyan elvárást fogalmaznak meg, amelynek teljesítése a minimum, hogy a választási kampányhoz költségvetési támogatást kapjon egy párt. Összesen 25 ezer aláírás kell egy országos listához - tette hozzá.

A kérdések között Gulyás Gergelyt faggatták arról, tesztelik-e az egyházi és magániskolák dolgozóit is, amire elmondta: minden iskolai dolgozót tesztelnek.

Az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok rendszeres teszteléséről az operatív törzs dönt majd.

A miniszter arra a felvetésre, mennyibe kerül a kormányfő által is említett amerikai-német vakcina, illetve mekkora keretet szánnak összesen az oltóanyagok beszerzésére, közölte: Magyarország vakcinakapacitást egyetlen céggel kötött le az uniós tagállamok egyikeként. Hazánk mintegy 6,5 millió vakcinára tarthat igényt a szerződés alapján, ami közel 13 milliárd forintba kerül - ismertette. A kormánynak ugyanakkor kötelessége, hogy minden olyan oltóanyagot megpróbáljon beszerezni, amely ennél a vakcinánál korábban eljuthat Magyarországra, a harmadik tesztfázison túlvan, alkalmas a védekezésre, az emberi életek megmentésére. Megerősítette: tárgyalnak izraeli, orosz, kínai vakcináról és minden olyanról, amelyet uniós keretek között nem látnak biztosítottnak elérni.

A cél, hogy a lehető legtöbb vakcina álljon rendelkezésre, és a lehető leggyorsabban - szögezte le.

Megismételte: az oltás minden esetben önkéntes és ingyenes lesz, bármilyen vakcinát is szerezzenek be. Aláhúzta, hogy csak olyan oltást hagynak jóvá, amely nem jelent kockázatot az emberi egészségre.

Kitért arra is, mindenkivel tárgyalnak a licensz alapján történő gyártásról, készen állnak arra, hogyha ezt megkapják, akkor Magyarországon is állítsanak elő oltóanyagot. A külügyi tárca előrehaladott tárgyalásokat folytat, ha lesz eredménye, be fogják jelenteni - közölte.

Megjegyezte, ő bármilyen vakcinával beoltatná magát, amely a három rendes tesztelési fázison keresztülesett.

Arról, hogy miért csak november 9-én döntöttek a járvánnyal összefüggő szigorításokról, azt mondta: a kormány a megfelelő időben megfelelő döntéseket hozott. A kórházban ápoltak számához képest szerinte kétszeres ágykapacitás is megteremthető, de ez az ápolókra és az orvosokra nem igaz. A megfelelő színvonalú ápolás biztosítása érdekében kellett korlátozó intézkedéseket hozni - közölte.

Kifejtette: a kormány álláspontja továbbra is az, hogy az egészségügy állja sarat, és ennek megfelelő intézkedéseket hoztak. Hozzátette: ma is úgy látják, hogy az ágykapacitás, beleértve az intenzív ágyakat is, valamint az orvosok és az ápolók, az egészügyi rendszer egésze képes lesz kibírni azt a nyomást, amelyet a járvány Magyarországon jelent.

Mint mondta, számtalan olyan ország van, amely ezt a nyomást nem bírta ki és borzalmas képeket láthattak ellátatlan betegekről. Kijelentette: Magyarországon ilyen nem fog előfordulni, az egészségügy felkészítése megtörtént, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legjobb ellátáshoz jusson mindenki, aki kórházba kerül.

Arra a kérdésre, miért tartott annyi ideig, hogy a megjelenjenek a Magyar Közlönyben a korlátozáskról szóló részletszabályok, a miniszter elnézést kért azoktól, akinek ez nehézséget jelentett, ugyanakkor jelezte: a vádakat annyiban eltúlzottnak érzi, hogy a miniszterelnök már hétfő délelőtt bejelentette az intézkedéseket, így mindenkinek másfél napja volt ezekre felkészülni. Jelezte: a keddi parlamenti szavazás után 6-7 órával megjelentek a részletszabályok.

A miniszter a vegyes profilú üzletek - például könyvesboltban lévő kávézó - nyitvatartásáról szóló kérdésre megerősítette: ezeket nem kell bezárni, csak a helyben fogyasztást kell megszüntetni.

A kijárási tilalomra és a hajléktalanellátásra vonatkozó kérdésre jelezte: mindenkinek az az érdeke járványtól függetlenül, hogy november második felétől az utcán senki ne töltse az éjszakát. Mint mondta, jórészt az önkormányzatok feladata, hogy a hajléktalanokról gondoskodjanak, így a szállókon kell megnyitni olyan részeket, ahol tartózkodhatnak azok, akiknek nincsen még két negatív tesztjük. Jelezte: ha ezzel kapcsolatban a szabályozást módosítani kell, akkor a kormány áll rendelkezésre.

A miniszter a lejáró okmányokkal, illetve a kötelező felülvizsgálatokkal kapcsolatban közölte: minden ilyen határidőt meghosszabbítanak.

Kérdésre válaszolva kitért arra is: a legújabb szabályok a kaszinókra is érvényesek, ezek sem tarthatnak nyitva 19 óra után.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a gyerekek szervezett edzéseinek látogatására vonatkozó kérdésre elmondta: aki versenyengedéllyel rendelkezik és igazolt sportoló is egyszerre, az egyesülettől kért igazolással a kijárási tilalom ideje után látogathatja az edzéseket.

Azt álhírnek nevezte Gulyás Gergely, hogy milliós focistafizetéseket is kipótolna az állam.

Arra a kérdésre, mikor lesz ingyenes internet a digitális oktatásban érintett családoknak és pedagógusoknak, azt felelte: a kormány a közeljövőben fontos döntést hoz ebben a kérdésben.

Korózs Lajosra, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnökére vonatkozó kérdésre válaszolva Gulyás Gergely úgy értékelt: az ellenzék ugyan kormányzati jogköröket nem tud gyakorolni, mégis van ahhoz ereje, hogy kisebb parlamenti válságot idézzen elő. Hozzátette: sehol a világon nem lehetne arról vitát nyitni, hogy ha egészségügyi válsághelyzetben az egészségügyi bizottság elnöke kamuvideót készít és ebben a védekezésben résztvevőket rágalmazza meg, akkor másnap lemond.

Hozzátette: nem értik, hogy hogy az ellenzék miért nem jelöl valaki mást erre a pozícióra.

A miniszter a kereskedelmi és iparkamarának az iparűzési adó felfüggesztésére vonatkozó javaslatáról azt mondta: a jelenlegi helyzetben, amikor a gazdaságélénkítés az egyik legfontosabb feladat, minden ilyen javaslatot meg kell fontolni, de kormánydöntés nem született még erről.

A növekedés.hu kérdésére válaszolva kitért arra is: kormány nem kíván módosítani a kisadózó vállalkozások tételes adójával (kata) kapcsolatban az Országgyűlés által elfogadott szabályozáson. Hangsúlyozta: a kata célja, hogy a kisvállalkozóknak nyújtson segítséget, azonban a nagy cégek visszaéltek ezzel a lehetőséggel, így olyan szabályokat fogadtak el, amelyek ezeket a visszaéléseket szűrik ki.

Kérdezték Hollik Istvánnak, a Fidesz kommunikációs igazgatójának az egészségügyi törvényről tett nyilatkozatáról is, amire a miniszter elmondta: a kommunikációs igazgató levelet juttat el a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökéhez, amelyben jelzi, hogy a törvénymódosításra vonatkozó megjegyzése pontatlan volt, de amit tartalmilag megfogalmazott, az pontos volt. A törvény felhatalmazást ad a kormánynak, hogy rendeleti formában az összes felmerült kérdést szabályozza. Ugyanakkor, ahogy a törvény meghozatalakor a MOK és az összes ellenzéki párt támogatását magukénak tudhatták, a részletszabályok kialakításakor is támaszkodni kívánnak a MOK-ra és a többi érdekképviseleti szerv véleményére - mondta, majd jelezte: a kirendelési szabályoknál el tudják fogadni a kamara 8 pontos javaslatát, és a másodállásnál is megengedők lesznek. Elmondta: nyitott és megengedő lesz az engedélyezés, azzal, hogy az új jogviszonyban, jelentősen megemelt fizetések mellett, a betegek és a kórházak is joggal várják el, hogy az orvosok a munkaidőt a kórházi gyógyítással töltsék.

Kérdésre elmondta azt is: a választási törvény módosításának célja a visszaélések megelőzése, a választókerületeken csak akkor változtatnának, ha az ellenzéki pártokkal konszenzus van erről.