György László: újabb bértámogatások jöhetnek

Hírek2020. jún. 2.HP

Összességében több mint egymillió munkavállalót és több mint 170 ezer munkakeresőt támogat a kormányzat valamilyen módon. György László tartott online sajtótájékoztatót a gazdaságvédelmi programokkal kapcsolatos új hírekről.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a mai online sajtótájékoztatón rávilágított, hogy a Kormány az ország minden régiójában működő vállalkozásnak támogatást biztosít a gyors és hatékony gazdasági újraindulás érdekében.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP 1.2.8) és a Versenyképes Közép–Magyarországi Operatív Program (VEKOP 1.2.6) egyaránt segíti a magyar gazdaság fenntartható bővülését, versenyképességének javulását, valamint a magas hozzáadott értékű termelés és a foglalkoztatás növekedését.

A magyar high-tech és zöld pályázat elnevezésű támogatásokra hatalmas az érdeklődés.

Az 50 milliárd forintos kezdeti meghirdetett összegre kevesebb, mint egy munkanap alatt 53,7 milliárd forintos igény érkezett.

A közép-magyarországi régióból, Budapestről, Pest megyéből 18,5 milliárd forint igény mutatkozott mintegy 201 vállalkozás részéről. A konvergencia régióból pedig 1314 vállalkozás adott be pályázatot 35,2 milliárd forint értékben.

A nagyfokú érdeklődés miatt tartaléklistát képez a Kormány annak érdekében, hogy minél előbb további forrást tudjanak allokálni. A fenti konstrukció 70 százalékos támogatás intenzitást biztosít régiótól függetlenül. Azaz 100 forintos beruházásból 70 forintot átvállal az állam. György László rávilágított, a fenti konstrukciókat úgy tervezték, hogy már a veszélyhelyzet megjelenésétől kezdve el lehet számolni költségeket.

Az államtitkár elmondása alapján nagyon sok vidéki és fővárosi szálláshelyszolgáltató meg tudta tartani a kormányzati programoknak köszönhetően a munkaerő állományát, legyen szó akár 6 főt vagy 200 főt foglalkoztató vállalkozásról. Az elmúlt két hónapban a leállást sokan felújításra, leltározásra használták fel.

Külföldi befektetések szabályozása

Múlt héten jelent meg a külföldi befektetéseket szabályozó rendelet. A rendelet célja a Magyarországon működő vállalkozások megvédése az ellenséges külföldi felvásárlásokkal szemben.

Az Európai Unión kívüli vagy belüli tőkeerős vállalkozások számára is jó felvásárlási lehetőséget teremt ugyanis a jelenlegi helyzet. A tapasztalatok szerint azonban a külföldi felvásárlások nem okozzák a hazai vállalkozások fejlődését. Emiatt is szükséges a hazai szereplők védelme.

A rendelet bizonyos összeghatár és tulajdonszerzési hányad felett bejelentési kötelezettséget ír elő a külföldi szereplők számára, illetve engedélyeztetni kell a tulajdonszerzést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

A lépés másik célja, hogy az eladó sorba kényszerült hazai vállalkozások számára kedvezőbb megoldást lehessen keresni, amely vonzóbb lehet a külföldi ellenséges felvásárlásoknál.

György László elmondása alapján a külföldiek tulajdonszerzését korlátozó rendelet nem egyedülálló az Európai Unióban. Hasonló szabályozás Olaszországban, Németországban és Finnországban is létezik.

Zöld nemzeti parkok

A kabinet társadalmi egyeztetésre bocsátotta a zöld nemzeti parkok konstrukciót. Ez az egyeztetés ma zárul le, illetve június 15-től lehet előminősíteni a kérelmeket.

A Kormány célja, hogy megerősödjön Magyarországon a zöld gazdaság és annak organikus fejlődése felgyorsuljon. Fontos, hogy legyenek olyan vállalkozások, melyek energiahatékonyságot támogató beruházásokat hajtanak végre vagy melyek a vízgazdálkodás fejlesztését segítik.

Munkahelyteremtő bértámogatás

A munkahelyteremtő bértámogatás esetében a május 15-i munkaerőlétszám számít. Az akkori létszám felett minden pótlólagos új munkavállaló után igénybe lehet venni a munkahelyteremtő bértámogatást. Azaz nem a veszélyhelyzet előtti időszak 6 hónapnyi átlagát veszik figyelembe, mely korábban félreértésre adott okot.

Újabb bértámogatások jöhetnek

A Kormány gondolkodik egy újabb bértámogatási program létrehozásában, mely elsősorban a turizmusban, vendéglátásban és a leginkább érintett iparágakban működő szereplőket segítené. Alapvetően méltányossági szempontok alapján támogatná a Kormány ezeket a területeket.

Friss adatok

Továbbra is fő cél a munkahelyek megvédése és újak teremtése. Összességében több mint egymillió munkavállalót és több mint 170 ezer munkakeresőt támogat a kormányzat valamilyen módon.

A Diákhitel Pluszt több mint 11 ezer hallgató vette már igénybe. Ez a hallgatók 4,5 százalékát jelenti.

A támogató programok 765 ezer állást védenek meg és ennek köre további 60 ezerrel nőhet a magyar high-tech és zöld pályázati keret kimerülésével.

Több mint 150 ezer KATA adózó él a KATA elengedéssel. 210 ezer munkavállaló járulékfizetési terheit elengedte a kabinet június 30-ig.

61 ezren jelentkeztek eddig a 8 hetes informatikai alapképzésre és 30 ezren már el is kezdték a képzést. A munkahelyteremtő programokkal több mint 70 ezer munkahely létrehozását tudja a Kormány elősegíteni.

A közfoglalkoztatásban jelenleg 88 ezren vesznek részt. Eredetileg az idei évre 100 ezres keret lett meghirdetve, melyet most 200 ezer főre bővítenek a döntéshozók.

A munkahelyvédelmi bértámogatás esetében a kérelmet benyújtó vállalatok aktuális száma 8670. Egy hét alatt több mint ezer vállalattal növekedett az igénylők száma.

György László elmondása alapján a munkahelyvédelmi bértámogatásban részesülő munkavállalók száma meghaladja 137 ezer főt. Egy hét alatt több mint 17 ezer fővel bővült a résztvevők száma. Az elbírált kérelmeknek eddig 95 százalékát befogadták. A program kifutásakor pedig a visszautasított kérelmek aránya 1 százalék körül fog alakulni – világított rá az államtitkár.

A munkahelyvédelmi bértámogatást másfelől 3 hónappal meghosszabbították az év végéig. Aki tehát egyszer már jelentkezett a programba az a 3 hónap letelte után egy egyhónapos munkaviszony esetén újra jelentkezhet egy 3 hónapos bértámogatásra. Augusztus 31-ig lehet bejelenteni a bértámogatási igényeket. A munkahelyvédelmi bértámogatás ezáltal az év végéig védi a magyar munkavállalókat.

Az államtitkár kifejtette, hogy eddig 90 százalékban kkv-k jelentkeztek munkahelyvédelmi bértámogatásra. A szektorok közül pedig 47 százalékkal a feldolgozóipari szektor a leghangsúlyosabb.

Kutatás-fejlesztés

A kutatás-fejlesztési és innovációs bértámogatással kapcsolatban eddig 673 vállalkozás jelezte a részvételi szándékát. Az érintett munkavállalók száma meghaladja a 12 ezer főt. A támogatott kérelmek aránya az elbírált kérelmeken belül 90 százalékos, vagyis a kérelmek csupán 10 százalékát utasították vissza. Ezen a területen is domináns a kkv-k jelenléte. Az igénylők 91 százaléka mikro kis és közepes vállalkozás.

Az érintett munkavállalók közel fele azonban a nagyvállalatoknál dolgozik. Az ágazatok közül a szakmai tudományos és műszaki tevékenység 38 százalékos súllyal szerepel az első helyen, majd ezt követi a feldolgozóipar.

Régiós összevetésben az látható, hogy Budapest, Pest megye, Bács-Kiskun megye és Veszprém hasít ki jelentős szerepet a kutatás-fejlesztési és innovációs bértámogatásból.