Új amerikai szupertankokat kap Ukrajna

Hírek2023. jan. 25.Sz.A.

31 darab M1 Abrams tipusú harckocsit küld Washington Ukrajnának - számol be a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A szállításról Olaf Scholz német kancellár, Rishi Sunak brit miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök és Giorgia Meloni olasz kormányfő egyeztetett.

Washington bejelentette, hogy modern M1 Abrams tipusú harckocsit küld Ukrajnának - számol be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A döntést Joe Biden amerikai elnök jelentette be, a cél, hogy az ukrán haderőt segíthessék abban, hogy nyílt terepen megvédhessék a frontvonalakat.

A tankok szállításáról Emmanuel Macron francia elnök, Rishi Sunak brit kormányfő, Olaf Scholz német kancellár és Giorgia Meloni olasz kormányfő közösen tárgyalt.

A 31 darab tank ára mintegy 400 millió dollár.

Németország a napokban állapodott meg Ukrajnával 14 darab Leopard 2-es tank szállításáról, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram csatornán keresztül megköszönt a németeknek és "Ukrajna összes barátjának".

Joe Biden ma köszönetet mondott a harckocsikról szóló döntésért a német vezetésnek, hozzátéve, hogy nem sikerült Moszkvának elérnie, hogy éket verjen az Ukrajnát segítő országok közé. Mint mondta, a tankok az ukrán védekezést erősíthetik, "nem jelentenek támadást Oroszország ellen".

Harcjárművek a lengyelországi Drawsko Pomorskie-i gyakorlótéren, ahol a lengyel egységek megkezdik a felkészülést a legmodernebb változatú amerikai Abrams páncélosok alkalmazásának elsajátítására 2022 áprilisában. Harcjárművek a lengyelországi Drawsko Pomorskie-i gyakorlótéren, ahol a lengyel egységek megkezdik a felkészülést a legmodernebb változatú amerikai Abrams páncélosok alkalmazásának elsajátítására 2022 áprilisában. MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

Az Abrams tankokat nehezebb kezelni, ezért volt fontos Berlin döntése, hogy előbb a Leopard 2-es tankokat küldi Ukrajnába - írja a Reuters.

A lap szerint az amerikai és a Leopard tankok küldése között van összefüggés, fontos volt ugyanis Berlin számára az amerikai szerepvállalás megerősítése.

Azonban akár hónapokba is telhet, mire Washington le tudja szállítani a modern és drága Abrams tankokat, aminek kezeléséhez az ukrán katonákat még ki kell képezni. Egy tank ára 10 millió dollárnál kezdődik.

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint felesleges ilyen modern tankokat küldeni Ukrajnába, mert "ugyanúgy elégnek, mint a többi tank".