Háború: Már Zelenszkij szerint is rossz a helyzet a fronton

Hírek2023. jan. 28.Sz.A.

Pénteken tovább zajlottak az orosz haderő rakétatámadásai Kijev ellen és az ország keleti részében. Tíz ukrán régióban súlyos áramellátási problmák alakultak ki. Lengyelország további 60 Leopard tankot küld Ukrajna megsegítésére, Belgium miniszterelnöke rekordösszegű katonai segítséget ígért.

Donyeck, Hetszon és Harkov tartománokban folytatódott az orosz haderő rakétatámadás-sorozata pénteken, 10 ukrán civil és 20 katona vesztette életét - -jelentette be az ukrán elnöki hivatal.

Egy nappal korábban orosz rakéta és dróntámadások mélyebben behatoltak Ukrajna területére, 11 ember életét kioltva.

Jelenleg Donyeck délnyugati részén fekvő Vuhledar városát próbálja elfoglalni az orosz haderő, mindkét oldal sikerekről tett nyilatkozatokat - áll a The Guardian napi háborús összefoglalójában.

A település bevételét kulcsfontosságúnak nevezte Donyeck megye orosz kormányzója.- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "rendkívül akut" a helyzet a frontokon, különösen Donyeck tartomány keleti részén, ahol felerősödött az orosz offenzíva. Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy jelenleg Vuhledar és Bahmut városokért zajlanak a harcok, északon és észak-keleten orosz rakétaeső zúdul az ukrán területekre.

Jelenleg Vuhledar és Bahmut városokért zajlanak a harcok, északon és észak-keleten orosz rakétaeső zúdul az ukrán területekre.

- Az ukrán hadsereg jelentése szerint 109 orosz katona vesztette életét és 188 megsérült egy nap alatt a Vuhledar melletti összecsapásokban.

- Lengyelország bejelentette, hogy további 60 péncélost küld Ukrajna megsegítésére a már korábban ígért 14 Leopard harckocsin felül. A vállalásról Mateusz Morawieczki kormányfő beszélt egy televíziós interjúban.

- Összesen 321 tank szállítására tettek ígéretet az Ukrajnát segítő országok - jelentette be Ukrajna párizsi nagykövete, aki szerint a leszállítási határidők eltérőek, de az ukrán hadseregnek mielőbb szüksége van a harckocsikra.

- Belgium kormányfője, Alexander De Croo 104 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajna számára, ez a felajánlás a legnagyobb összegű, melyet az ország valaha is tett.

- Ukrajna tíz régiójában áramellátási problémák és áramhiány alakult ki, mert a csütörtöki orosz támadás-sorozat miatt megrongálódott az energiaellátási rendszer.

- A Fehér Háznak módjában állna a konfliktus lezárására utasítania Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak. Peszkov Donald Trump volt amerikai elnöknek azt az állítását kommentálta, miszerint ő 24 órán belül meg tudna állapodni az ukrajnai konfliktus lezárásáról - írja az MTI.

"Azt hiszem, elméletileg Trump úr nem áll messze az igazságtól: az amerikai elnök, ha véget akarna vetni ennek a konfliktusnak, valóban nagyon gyorsan megtehetné ezt, élve a lehetőségével, hogy egyszerűen utasítást adjon a kijevi rezsimnek" - mondta Peszkov.

A szóvivő szerint "a kijevi rezsimhez a kulcs nagyrészt Washington kezében van". Hozzátette, hogy fokozódik a feszültség azáltal, hogy a nyugati országok fegyvert és hadfelszerelést szállítanak az ukrán vezetésnek.

- Az ukrán kormány határozatot fogadott el, amely megtiltja a tisztségviselőknek, hogy a háború ideje alatt alapos indok nélkül külföldre utazzanak - hozta nyilvánosságra Denisz Smihal miniszterelnök pénteken a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

- Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbította az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület.

- Orbán Viktor miniszterelnök tegnap reggeli rádióinterjújában kijelentette, hogy a magyar kormány nem fog támogatni olyan uniós szankciós intézkedéseket, amelyek az orosz nukleáris energiát érintik. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország az olaj behozatala esetében korábban már kivételt ért el.