Magyar kastélyok, amelyeket egyszer látni kell

Elemzések2023. ápr. 9.D.J.

Hazánkban közel kétezer kastély található. A vidéki helyek közül válogattuk össze a legszebbeket.

Grassalkovich-kastély (Gödöllő)

Magyarország legnagyobb barokk kastélya egy időben királyi rezidencia volt. Távol a bécsi nyüzsgéstől Erzsébet királyné vagyis Sisi tavasszal és ősszel különösen szeretett a kastélyban tartózkodni. A díszterem csak önmagában 170 négyzetméteren terül el.

Az ország egyetlen helyreállított barokk színháza is itt található.

Grassalkovich-kastély (Gödöllő)Kép forrása

Festetics-kastély (Keszthely)

A Festetics família először még az 1500-as években lépett ki a történelem színpadára. Az évszázadok folyamán királyi kamarás, főispán és egy sor diplomata került ki a tagjaik közül.

A Festeticseknek számos kastélya áll az országban, de mind közül kiemelkedik grandiózusságával a keszthelyi, amely 101 helyiségből áll. A kastélyban van egy több mint 250 éves múltra tekintő főúri könyvtár is,

ahol a könyvállomány a 86 ezer darabot is túllépi.

A lenyűgöző épülethez tartozik egy pálmaház és egy madárpark is, amelyben negyven faj vízimadár él.

Festetics-kastély (Keszthely)Kép forrása

Wenckheim-kastély (Szabadkígyós)

A XIX. század végén elkészült kastély egyik sajátossága volt, hogy a kor modern technikai vívmányaival is ellátták. A vízet gőzgép segített felpumpálni a toronyba. A konyha épületétől nem messze egy  olyan ház is épült, amely a világításra használt gázt segített kifejleszteni. A kastély műemléki helyreállítása tavaly ért véget.

Wenckheim-kastély (Szabadkígyós)Kép forrása

Esterházy-kastély (Fertőd)

Pompás megjelenése miatt a „magyar Versailles”-nak is szokták nevezni. Az úri fényűzés már rögtön a bejáratnál letaglózhatja a vendégeket: hisz egy háromnyílású kovácsoltvas kapu nyílik a díszudvarra.

Csak a képtárban hatszáznál is több festmény foglal helyet.

A kastély híres róla, hogy a neves zeneszerző Haydn több művét is itt írta meg, melyeket aztán rendszerint az emeleti díszteremben elő is adtak. A kastélyon belül az állam külön lakosztályt tart fent az Esterházy családnak, vagyis jelenleg Esterházy Antal hercegnek.

Esterházy-kastély (Fertőd)Kép forrása

L’Huillier–Coburg-kastély (Edelény)

A francia Jean-François L’Huillier ott volt 1686-ban, amikor a keresztény seregek visszafoglalták a törököktől Budát. Az oszmánok elleni küzdelmekből később is alaposan kivette a részét. Azután, hogy a magyar országgyűlés honosította és a magyar nemzetnek hivatalosan is a része lett,

elkezdte építtetni a birtokát Edelényben.

A kastély kialakítása itthon szokatlannak számít. Az épület hivatalos oldalán egy virtuális sétával is be lehet járni a kastélyt.

L’Huillier–Coburg-kastély (Edelény)

Andrássy-kastély (Tiszadob)

A francia lovagi várkastélyok mintájára épült. A 365 ablakszeme a napok, 52 szobája a hetek, 12 tornya a hónapok, 4 bejárata pedig az évszakok számát idézi meg.

A kastélyt, amely közel fekszik a Tisza partjához eredetileg a Monarchia első külügyminisztere Andrássy Gyula építtette fel.

Andrássy-kastély (Tiszadob)Kép forrása

Schossberger-kastély (Tura)

Mint annyi más magyar kastély a XX. század alatt ez is rengetegszer váltott funkciót. Volt német és szovjet főhadiszállás is. Kórházként és iskolaként is használták. Sokáig viszont az enyészeté lett, egész addig míg pár évvel ezelőtt be nem indultak a restaurációs munkálatok.

Jelenleg egy ötcsillagos szálloda működik a falai között.

Schossberger-kastély (Tura)Kép forrása

Brunszvik-kastély (Martonvásár)

A híres német zeneszerző Beethoven nem szeretett tanítani, de a Brunszvik család lányaival kivételt tett. A martonvásári kastélyt többször is felkereste. Az egyik Brunszvik lányhoz gyengéd szálak fűzték: 14 levelet írt neki.

A gyönyörű kastélyban emiatt Beethoven emlékmúzeum is működik.

Brunszvik-kastély (Martonvásár)Kép forrása

Nádasdy-kastély (Nádasdladány)

Arra, hogy milyen pompásan fest ez a kastély még Hollywood is felfigyelt. Az utóbbi időben több nemzetközi produkció is készült itt. A Marvel-univerzumban játszódó Holdlovag és egy tavalyi thriller A meghívás is részben itt forgott.

A Tudor stílusban épült kastély sokáig a Nádasdy-család egyik fontos székhelye volt.

Nádasdy-kastély (Nádasdladány)Kép forrása

Károlyi-kastély (Füzérradvány)

A szépséges épületet látva ez meglepő, de annak idején a családtagok kifejezetten csúfolták Károlyi Edét amiatt a torony miatt, amely az ő ötlete nyomán született meg. Aránytalannak és piszkavasnak titulálták.

A terveken egyébként részben hazánk egyik leghíresebb építésze Ybl Miklós dolgozott.

Rengeteg olyan épületszerkezeti elem lett beépítve, amelyeket a tulajdonosok Itáliában vásároltak. Reneszánsz kandalló és ajtókeret is került a kastélyba.

Károlyi-kastély (Füzérradvány)Kép forrása