A kiszivárgott titkos iratok csak a "jéghegy csúcsa" lehet

Hírek2023. ápr. 11.Sz.A.

A Kreml bejelentése szerint nem terveznek tűzszünetet az ortodox húsvét idejére - erősített meg az orosz állami média. Korábban Ferenc pápa kéthetes tűzszünetre szólította fel a feleket húsvét apropójából. Az ortodox húsvét április 16-ra esik - olvasható a The Guardian napi háborús összefoglalójában.
 
- Az Egyesült Államok szerint Moszkva jogtalanul, politikai okokból tartja fogva a Wall Street Journal tudósítóját, akit alaptalanul kémkedéssel vádolnak az orosz hatóságok.
 
- Oroszország kiterjeszti észak-nyugati határainak védelmét Finnország NATO-csatlakozása miatt - az orosz légierő egyik vezetője szerint. Andrej Demin tábornok szerint szükség lesz az orosz légierő refromjára, melyet terveznek és végre is hajtanak.

- Az ukrán szárazföldi erők parancsnok szerint az oroszok a felperzselt föld taktikáját használják az ostromlott Bahmut városának esetében. Olekszandr Szirszkij szerint a városban a helyzet nehéz, de ellenőrzés alatt van.
Az orosz haderő által elfoglalt Donyeck megye vezetője tegnap az ostromlott Bahmutban járt, mint közölte a kétharmad részben orosz kézre jutott, tehát még nem lehet a város teljes elfoglalásáról beszélni.
- Az orosz haderő által elfoglalt Donyeck megye vezetője tegnap az ostromlott Bahmutban járt, mint közölte a kétharmad részben orosz kézre jutott, tehát még nem lehet a város teljes elfoglalásáról beszélni.
 
- A brit védelmi minisztérium szerint pontatlanok azok a hírek, melyek szerint egy brit megfigyelő gépet lelőttek a Fekete-tenger felett. A brit álláspont szerint a hírek nem tükrözik, hogy mi történt a nemzetközi légtérben. Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint a tavaly októberben feltárt eset technikai baleset volt, és Nagy-Britannia nem akarta szándékosan eszkalálni a háborút.
 
- Ukrajna tagadja,  hogy a Pentagonból kiszivárgott bizalmas adatok miatt változtatnia kellett volna az eredeti katonai tervein. Mihajlo Podoljak ukrán elnöki főtanácsadó szerint a stratégiai célok változatlanok, a taktikai célok pedig is változtak.
- Az eddig kiszivárgott adatok csak a jéghegy csúcsa, ez az utóbbi évek legnagyobb kiszivárogtatási botránya, és nem csak az ukrán háborúról, hanem számtalan szövetséges megfigyeléséről tanúskodik - írja a lap.
- Több mint 200 orosz és ukrán hadifogoly térhetett haza egy fogolycsere keretében. 
 
- A Pentagonból kikerült titkos iratok hatását tanulmányozzák az amerikai védelmi minisztériumban, az iratok Ukrajna, Kína, a Közel-Kelet és Afrika ügyeit is érintik. A kiszivárogtatás inkább amerikai mint szövetségesi forrásból történhetett - véli a Pentagon.
 
- Az iratok szerint lőszerutánpótlás nélkül az ukrán légvédelem komoly bajba kerül, és az orosz légvédelem fordíthat a háború menetén. Az egyik februári keltezésű dokumentum az orosz S-300-as vadászgépek várható túlerejét részletezi a New York Times információi szerint.
 
- A kelet-ukrajnai Andijivka városában már csak 1800-an maradtak, a háború előtti 32 ezres lakosság nagy része elmenekült  -közölte a helyi kormányzó. Pavlo Kirijenko Donyeck rgió vezetője szerint a várost az oroszok rommá lőtték.
 
- Az orosz haderő továbbra is Donyeck megyére összpontosít, az elmúlt hét napban növelték a támadások számát a Donyeck városától 20 kilométerre fekvő Marinka városában.
 
- Alekszander Lukasenko fehérorosz elnök és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfői találkozóján Lukasenko garanciát kért arra, hogy az orosz haderő saját területként védi meg Fehéroroszországot is egy esetleges támadáskor.
- A Kreml szerint nehéz lenne elfogadni Párizs békeközvetítői szerepét az ukrán-orosz háborúban, mert közvetlenü és közvetetten is részt vesz a konfliktusban. Emmanuel Macron elnök a múlt hlten találkozott Pekingben Hszi Csinping kínai elnökkel, akit arra kért, helyezzen nyomást Moszkvára, hogy "térjen észhez".