Háború: "Hatalmas csapást" mértek az ukránok az oroszokra Bahmutnál

Hírek2023. szept. 18.Sz.A.

Tovább zajlanak a Bahmut körüli harcok, az ukrán csapatok visszafoglalták a taktikailag fontos Kliscsijivka települést, ezt jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap – írja napi hadiösszefoglalójában a Guardian.

- Mint a katonai szóvivő, Ilja Jevlas fogalmazott, hatalmas vereséget mértek az oroszokra.

- Az orosz légvédelem három ukrán drónt semmisített meg a Krím-félsziget délnyugati részénél – közölte az orosz védelmi minisztérium. A lehulló dróndarabok egy mezőgazdasági területre estek, nem keletkezett kár – mondta az orosz flotta központjának, Szevasztopol városának a vezetője.

- Kim Dzsongun észak-koreai vezető páncélozott vonatán hazatért hatnapos oroszországi útjáról.- Kim több mint négy éve nem utazott külföldre, a mostani oroszországi útja során találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és több katonai és technológiai gyárat is meglátogatott, valamint ígéretet tett arra, hogy magasabb szintre helyezik a katonai és gazdasági kapcsolatokat a két ország között.

Észak-Korea az orosz tűzvédelem lőszerrel való ellátásában segíthet, de ez nem hozhat jelentős fordulatot a háborúban – mondta el Mark Milley amerikai tábornok, aki a Norvégiában megrendezendő NATO értekezletre érkezett meg.

- Amerikai energetikai nagyvállalatok oroszországi tevékenységét vizsgálják,  miután kiderült: a szankciók ellenére továbbra is kereskedtek Oroszországgal. A Halliburton energiaipari óriásvállalat például több mint 7,1 millió dollár értékben adott el árut Moszkvának, miután bejelentette, hogy bezárja oroszországi tevékenységét, és eladta az oroszországi érdekeltségét.  Az energetikai vállalatok hatalmas nyomás alá kerültek, hogy szüntessenek meg minden kapcsolatot Moszkvával az orosz invázió után.

- Ukrajna a jövőben az eddiginél több dróntámadást hajt végre orosz hajók ellen, közölte Mihajlo Fedorov ukrán digitális átállásért felelős miniszter.

Több dróntámadás és kevesebb orosz hajó lesz

– fogalmazott a miniszter.

Ezen a héten Joe Biden amerikai elnök hivatalában fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és valószínűleg megszavazza a törvényhozás az Ukrajnának szánt következő katonai és humanitárius segélycsomagot – mondta Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

Zelenszkij az amerikai Kongresszus több tagjával is találkozik a héten.

- Moszkva várhatóan az eddiginél több cirkálórakétával támadhat ukrán infrastrukturális, különösen az energiaellátást biztosító célpontokat a tél során – közölte a brit védelmi minisztérium.